[B] Elektryczne podnoszenie szyb tylnych
-
Flora
[B] Elektryczne podnoszenie szyb tylnych
Zabrałem się niedawno za wymianę korbek w tylnych drzwiach na silniki. Zakupiłem mechanizmy i panel sterowania po stronie kierowcy. Kiedy okazało się, że w wiązce nie przewidziano wtyczek dla silnika i przycisku sterowania chciałem dodać je samodzielnie, ale koszt złącz był bliski kwocie za jaką można kupić całą wiązkę, więc zdecydowałem się na wymianę wiązek. W kolejnym podejściu wymieniłem wiązki z tyłu i próbowałem ruszyć siłownikiem. Okazało się, że z przodu brakuje mi pięciu przewodów odpowiedzialnych właśnie za sterowanie szybami z tyłu. Chcąc sprawdzić działanie siłowników bez połączenia z panelem z przodu postanowiłem wykorzystać otwieranie/domykanie szyb z pilota i ku mojemu zaskoczeniu nic się nie stało. Ze względu na brak przycisków sterujących z tyłu zwarłem odpowiednie piny w złączach, aby sygnał trafiał do siłownika. Trochę podłamany zacząłem przeszukiwać TISa żeby dowiedzieć się jak odbywa się sterowanie szybami z pilota i nie znalazłem nawet powiązania z szybami przednimi.
Czy ktoś może wie gdzie szukać odpowiedniego schematu? Czy Zafirze trzeba jakoś uświadomić, że posiada z tyłu siłowniki?
Czy ktoś może wie gdzie szukać odpowiedniego schematu? Czy Zafirze trzeba jakoś uświadomić, że posiada z tyłu siłowniki?
-
Flora
Ciężko było przebrnąć przez ten natłok odpowiedzi, ale jakoś się udało. Dla potomnych:
Aby opuszczać i podnosić szyby z pilota najpierw należy pokazać komputerowi ile posiada siłowników. W tym celu konieczne jest wykonanie pełnego opuszczenia i podniesienia wszystkich szyb przy użyciu panela sterującego znajdującego się w drzwiach kierowcy. Od tej chwili działa również automatyczne opuszczanie i podnoszenie szyb po dłuższym przytrzymaniu przycisku sterującego.
Problem rozwiązany, więc temat można zamknąć.
Aby opuszczać i podnosić szyby z pilota najpierw należy pokazać komputerowi ile posiada siłowników. W tym celu konieczne jest wykonanie pełnego opuszczenia i podniesienia wszystkich szyb przy użyciu panela sterującego znajdującego się w drzwiach kierowcy. Od tej chwili działa również automatyczne opuszczanie i podnoszenie szyb po dłuższym przytrzymaniu przycisku sterującego.
Problem rozwiązany, więc temat można zamknąć.
-
LukaszNie
Mam taki Sam problem kupilem silowniki panel sterujacy I tak samo okazalo sie ze nie ma kabli w drzwiach do silownikow . Gdzie szukac wiazek i ile one Kosztuja ? Czy latwo je podpiac ? Prosze o wskazowki
Ostatnio zmieniony 10 gru 2017, 15:20 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mawerix
Np. tu -->http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?f=91&t=26642 co do ceny zapytaj sprzedawcę.LukaszNie pisze: 10 gru 2017, 13:53Gdzie szukac wiazek i ile one Kosztuja ? Czy latwo je podpiac ? Prosze o wskazowki
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Robiłem to u siebie. Podłączenie proste jest. Jest gdzieś cały manual jak to zrobić. Poszukaj. Ja z niego korzystałem. Przede wszystkim to sprawdź ile masz kabli do drzwi (wiązki) bo jak za mało to roboty od chu... żeby je dodać. Wiązki same są na zasadzie plug and play. Mogą być od angola. Pamiętaj, że przednie wiązki jak założysz od angola to trzeba piny zamienić bo odwrotnie szyby i lusterka ustawia. No i przednie wiązki ciut od angola nie podchodzą bo inaczej wyprofilowane. Niby ja założyłem ale roboty więcej było i dłużej. Fakt, że za przednie wiązki płaciłem po 5zl wynagrodził mi robotę 
-
Kostek2888
Potrzebuję informacji na temat szyb. Podłączyłem siłowniki w tylnie drzwi i nie działają. Przewody są całe. Zasilanie dochodzi ale nie działają szyby. Siłowniki są ok bo sprawdzałem na przodzie.Czy potrzeba wgrać jakiś sterownik bo mechanik mówi że trzeba coś odblokować.
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A podłączałeś pod kompa?
Pojedź do jakiegoś magika co ma kabel i Ci pomoże...
Pojedź do jakiegoś magika co ma kabel i Ci pomoże...
- Albert Einstein
-
Kostek2888
Byłem.Podłączył 3 kompy i nic nie mógł zrobić.
Dodano po 2 minutach 50 sekundach:
A jakąś podpowiedź jaki kabel potrzebny.
Dodano po 2 minutach 50 sekundach:
A jakąś podpowiedź jaki kabel potrzebny.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A wiązka w drzwiach kierowcy wymieniona na 4 szyby
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
Kostek2888
Przewody są wyprowadzone.Brak reakcji na przelaczniki