Problemy z kluczykami - programowanie, kodowanie, dorabianie
-
- Imię: Wojtek
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Cześć wszystkim! Stałem się właścicielem Zafiry B 1.9 CDTI z 2006r. Przede mną zapewne szereg niespodzianek i wizyty w warsztatach. Przyznam, że jestem lamusem w kwestii samochodów i nie wiem na ich temat nic. Na szczęście w dobie Internetu to nie jest tak uciążliwe.
Chciałem tu zapytać o następującą sytuację: pojawił się problem z zablokowaną stacyjką w pozycji zero - kluczyk nie chce się ruszyć (scyzoryk), a kierownica jest zablokowana. Drugi kluczyk podobnie, jednak udaje mi się go co jakiś czas przekręcić, auto normalnie odpala. Wyświetla mi błąd 161450 oraz komunikat o niskim poziomie baterii kluczyka na wyświetlaczu navi.
Moje pytanie: czy słaba bateria kluczyka może mieć coś wspólnego z blokowaniem się stacyjki? Z tego co zdążyłem wyczytać to jest to raczej problem zapadek w stacyjce i pewnie trzeba ją naprawić lub wymienić ale nie chciałbym tego robić jeśli wystarczy zmienić baterię kluczyka.
Druga sprawa: czy po wymianie baterii w kluczyku potrzebne jest jakieś synchronizowanie go z samochodem? Czytałem, że jeśli wymiana baterii nie będzie trwać dłużej niż 2,5 minuty to nie.
Jeszcze jedno: Czy ktoś mógłby polecić dobry i uczciwy warsztat w Poznaniu lub okolicach gdzie mógłbym serwisować mój wóz?
Chciałem tu zapytać o następującą sytuację: pojawił się problem z zablokowaną stacyjką w pozycji zero - kluczyk nie chce się ruszyć (scyzoryk), a kierownica jest zablokowana. Drugi kluczyk podobnie, jednak udaje mi się go co jakiś czas przekręcić, auto normalnie odpala. Wyświetla mi błąd 161450 oraz komunikat o niskim poziomie baterii kluczyka na wyświetlaczu navi.
Moje pytanie: czy słaba bateria kluczyka może mieć coś wspólnego z blokowaniem się stacyjki? Z tego co zdążyłem wyczytać to jest to raczej problem zapadek w stacyjce i pewnie trzeba ją naprawić lub wymienić ale nie chciałbym tego robić jeśli wystarczy zmienić baterię kluczyka.
Druga sprawa: czy po wymianie baterii w kluczyku potrzebne jest jakieś synchronizowanie go z samochodem? Czytałem, że jeśli wymiana baterii nie będzie trwać dłużej niż 2,5 minuty to nie.
Jeszcze jedno: Czy ktoś mógłby polecić dobry i uczciwy warsztat w Poznaniu lub okolicach gdzie mógłbym serwisować mój wóz?
Ostatnio zmieniony 08 lut 2021, 17:54 przez Krasnoluj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Błąd dotyczy nieprawidłowego sygnału immobilizera , jeśli naprawisz stacyjkę, błąd będzie nadal to CIM do wymiany
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- Pszczyna
- Zafiromaniak
161450 może oznaczać że cewka immobilaizera nie ma dobrego styku z CIM (gniazdo) lecz by to wyczyścić trzeba odkręcić CIM i go podnieść ponieważ wtyk wchodzi od dołu . Jak to nie pomoże to cim do naprawy może wystarczy go przelutować ok 150zł jak go sam wymontujesz
-
- Imię: Wojtek
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Dziwna sprawa - przegoniłem dzisiaj auto po autostradzie i teraz błąd zniknął. Zostaje 190057 ale to już inna bajka. Będę monitorował sprawę, a dzisiaj sprawdzą mi stacyjkę. Dzięki za wskazówki!
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Z błędem immo jest dziwna sprawa Op-com ma błąd i stacjonarne oprogramowanie warsztatów jedynie OpelTech wychwycił , a mianowicie zamiast immo - błąd kluczyka powinno być bezpiecznik wentylatora chłodnicy .
Taki przypadek miałem
Taki przypadek miałem
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Ten problem co napisałes dotyczy problemu jeśli nie ma klaksonu, nie immoPszczyna pisze: ↑10 lut 2021, 11:01 161450 może oznaczać że cewka immobilaizera nie ma dobrego styku z CIM (gniazdo) lecz by to wyczyścić trzeba odkręcić CIM i go podnieść ponieważ wtyk wchodzi od dołu . Jak to nie pomoże to cim do naprawy może wystarczy go przelutować ok 150zł jak go sam wymontujesz
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne