Problemy z kluczykami - programowanie, kodowanie, dorabianie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Krasnoluj
Imię: Wojtek
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#226 Post autor: Krasnoluj »

Cześć wszystkim! Stałem się właścicielem Zafiry B 1.9 CDTI z 2006r. Przede mną zapewne szereg niespodzianek i wizyty w warsztatach. Przyznam, że jestem lamusem w kwestii samochodów i nie wiem na ich temat nic. Na szczęście w dobie Internetu to nie jest tak uciążliwe. :)

Chciałem tu zapytać o następującą sytuację: pojawił się problem z zablokowaną stacyjką w pozycji zero - kluczyk nie chce się ruszyć (scyzoryk), a kierownica jest zablokowana. Drugi kluczyk podobnie, jednak udaje mi się go co jakiś czas przekręcić, auto normalnie odpala. Wyświetla mi błąd 161450 oraz komunikat o niskim poziomie baterii kluczyka na wyświetlaczu navi.

Moje pytanie: czy słaba bateria kluczyka może mieć coś wspólnego z blokowaniem się stacyjki? Z tego co zdążyłem wyczytać to jest to raczej problem zapadek w stacyjce i pewnie trzeba ją naprawić lub wymienić ale nie chciałbym tego robić jeśli wystarczy zmienić baterię kluczyka.
Druga sprawa: czy po wymianie baterii w kluczyku potrzebne jest jakieś synchronizowanie go z samochodem? Czytałem, że jeśli wymiana baterii nie będzie trwać dłużej niż 2,5 minuty to nie.

Jeszcze jedno: Czy ktoś mógłby polecić dobry i uczciwy warsztat w Poznaniu lub okolicach gdzie mógłbym serwisować mój wóz?
Ostatnio zmieniony 08 lut 2021, 17:54 przez Krasnoluj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
#227 Post autor: Pszczyna »

Czym prędzej stacyjka do wymiany .

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#228 Post autor: Crazy »

Krasnoluj pisze: 08 lut 2021, 17:54 Wyświetla mi błąd 161450
Błąd dotyczy nieprawidłowego sygnału immobilizera , jeśli naprawisz stacyjkę, błąd będzie nadal to CIM do wymiany
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#229 Post autor: Pszczyna »

161450 może oznaczać że cewka immobilaizera nie ma dobrego styku z CIM (gniazdo) lecz by to wyczyścić trzeba odkręcić CIM i go podnieść ponieważ wtyk wchodzi od dołu . Jak to nie pomoże to cim do naprawy może wystarczy go przelutować ok 150zł jak go sam wymontujesz

Krasnoluj
Imię: Wojtek
Auto: Zafira B 1.9 CDTI

#230 Post autor: Krasnoluj »

Dziwna sprawa - przegoniłem dzisiaj auto po autostradzie i teraz błąd zniknął. Zostaje 190057 ale to już inna bajka. Będę monitorował sprawę, a dzisiaj sprawdzą mi stacyjkę. Dzięki za wskazówki!

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#231 Post autor: Pszczyna »

Z błędem immo jest dziwna sprawa Op-com ma błąd i stacjonarne oprogramowanie warsztatów jedynie OpelTech wychwycił , a mianowicie zamiast immo - błąd kluczyka powinno być bezpiecznik wentylatora chłodnicy .
Taki przypadek miałem

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#232 Post autor: Crazy »

Pszczyna pisze: 10 lut 2021, 11:01 161450 może oznaczać że cewka immobilaizera nie ma dobrego styku z CIM (gniazdo) lecz by to wyczyścić trzeba odkręcić CIM i go podnieść ponieważ wtyk wchodzi od dołu . Jak to nie pomoże to cim do naprawy może wystarczy go przelutować ok 150zł jak go sam wymontujesz
Ten problem co napisałes dotyczy problemu jeśli nie ma klaksonu, nie immo
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”