Na ściąganiu głowicy się nie skończyło, zdecydowałem się na remont silnika. Powodem stuków prawdopodobnie był luz na sworzniu tłoka. Teraz jestem na etapie docierania
sonda lambda
Moderator: Sebu$
- JohnnyDDZ
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
-
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira A 1.8
- Oznaczenie silnika: Zx19
Witam. Proszę o pomoc. Mechanicy rozkładają ręce.
Czasem przejadę 200 km i jest ok a czasem co 10km wyświetla się check. P0136. Nie mam pojęcia o co chodzi. Nie ma spadków mocy. Pali normalnie. Jedynie chwilę po odpaleniu ma wyższe obroty a później spadają. Cewka wymieniona była uszkodzona. Przepływomierz też.
Czasem przejadę 200 km i jest ok a czasem co 10km wyświetla się check. P0136. Nie mam pojęcia o co chodzi. Nie ma spadków mocy. Pali normalnie. Jedynie chwilę po odpaleniu ma wyższe obroty a później spadają. Cewka wymieniona była uszkodzona. Przepływomierz też.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Grzechu ten błąd wskazuje na uszkodzenie drugiej sondy- tej za katalizatorem-jako że jest to tylko sonda diagnostyczna to nawet niesprawna nie powinna powodować złej pracy silnika. Pozdro
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Przecież w tym temacie ma to dobrze opisane jak np tanio wyjść z tego problemu bo ta sonda jest bardzo droga ona pilnuje sprawności katalizatora.Dodam że należy kupić taki emulator co by się sonda nie obijała i podłoge samochodu są proste i pod kątem prostym zależy ile jest miejsca taką wybrać.
viewtopic.php?t=1616&start=270
Kupisz na allegroszu.
viewtopic.php?t=1616&start=270
Kupisz na allegroszu.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2021, 15:47 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.