[B]Jak otworzyć, zamknąć klapę bagażnika, gdy nie ma prądu?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
fargarap

[B]Jak otworzyć, zamknąć klapę bagażnika, gdy nie ma prądu?

#1 Post autor: fargarap »

pytanie jak w temacie.... W mojej Zafce B gdy otwieram klapę bagażnika słychać pracę jakiegoś siłownika... i tak się zastanawiam co będzie gdy braknie prądu? Miałem wcześniej Zafcię A i tam nie było problemu gdyż był zamek na kluczyk. Próbowałem szukać lecz na forum nic nie znalazłem.. moze któryś kolega zna odpowiedź na moje przemyślenia... Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, 20:07 przez fargarap, łącznie zmieniany 3 razy.

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

to nie praca jakiegoś siłownika tam jest elektrostyk czyli działa jak jest napięcie.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2010, 01:03 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 2 razy.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#3 Post autor: Lorry »

Hmm ja tam nic nie słyszę :mysli:

Najprościej to zobaczyć samemu, zdjąc te plastki z tyłu i oblukać (potem pochwalić sie ustaleniami na forum :!: ) a przy okazji zrobić konserwację mocowań chrom listwy ;)

kubik_CDTi

#4 Post autor: kubik_CDTi »

Odpowiedź brzmi : nie otworzysz,chyba,że wejdziesz od środka i będziesz kombinował przy zamku.
W BMW jest śmiesznie jak aku padnie,a bagażnik zamknięty,w którym jest aku,jest niby wkładka od kluczyka,tylko jak się długo nie używa to i tak nie działa :lol: i trzeba dawać prąd od przodu,bo w większości kanapa jest nieskładana

kicaj

#5 Post autor: kicaj »

heh
a myslalem ze projektowaloi to inteligentni ludzie...

Awatar użytkownika
chako
Przeglądacz
Model:

#6 Post autor: chako »

Dokładnie pośrodku klapy (od wewnątrz) jest zaślepka. Po jej otwarciu widać rzeczywiście miejsce jakby na jakąś wkładkę (nakładkę). Niestety nic takiego nie posiadam. Pytanie czy taka wkładka jest do zdobycia i czy jest uniwersalna. Ostatniej zimy kilkukrotnie zdażyło mi się, że przycisk na zewnątrz zamarzł i dopiero po nagrzaniu zaczął działać.

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#7 Post autor: diabolog »

U mnie w ZB jak padł alternator i niedoładował mi akumulatora, to z pilota rano zamki się otworzyły ale już problem był z zamknięciem i odpaleniem. Komputer odcina zasilanie układów jak napięcie spadnie poniżej 10,5 V. Wtedy zaczyna się polka galopka z ZB.
Zastawa 1100p 55KM; Daewoo lanos 1,5 16V 100KM; ZB 1,9 CDTi 150KM; a co potem ????

yach

#8 Post autor: yach »

Jest jeden sposób w przypadku braku prądu by się dostać do bagażnika, chyba jedyny, trzeba odsunąć kanapę :lol: , innego nie znalazłem (szczególnie przeglądając instrukcję) :)

Awatar użytkownika
chako
Przeglądacz
Model:

#9 Post autor: chako »

Jest sposób na otwarcie bez prądu.

Sprawdziłem miejsce pod zaślepką o którym pisałem wcześniej. Wystarczy szerokim śrubokrętem przekręcić (dość głęboko wchodzi) i klapa otwarta. Sprawdzałem ostatnio i działa.

fargarap

#10 Post autor: fargarap »

ale pod tą zaślepką widać to miejsce? muszę sprawdzić , ale mimo wszystko gratulacje zadrążenie tematu. Pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika
chako
Przeglądacz
Model:

#11 Post autor: chako »

Wystarczy wyjąć tą zaślepkę i przyświecić byle latarką. Wtedy od razu zrozumiesz jak śrubokręt ustawić. Jak raz to przekręcisz to załapiesz o co chodzi. Funkcja bardzo przydatna w przypadku zerwania kabla albo zamarznięcia zamka (mnie się to tej zimy przytrafiło kilkukrotnie). Po rozebraniu samego przycisku otwierania klapy (tego pod uszczelką gumową) okazało się że jest tam dużo błota i wilgoci więc nie dziwie się że były z tym problemy zimą.

kzwti

#12 Post autor: kzwti »

A standardowy kluczyk nie pasuje? Mnie się wydaje, że instrukcji tak jest napisane...
Sprawdzę dzisiaj i napiszę...

Awatar użytkownika
chako
Przeglądacz
Model:

#13 Post autor: chako »

Standardowy kluczyk pasuje ale do otworu w drzwiach (w celu zablokowania zamka podczas awarii elektryki). Pasuje tez to blokowania drzwi przed otwarciem od środka (np. w przypadku gdy wozimy maluchy aby nie otwarły sobie same). W klapie bagażnika jest na tyle głeboki otwór, że kluczyk po prostu jest za krótki.

Szymon78

#14 Post autor: Szymon78 »

no to dzieki informacji chako i cudownemu forum przyjdzie mi sie zmierzyć z otwarciem tylnej klapy :P

autko stoi na mrozie i elektromagnes odmówił posłuszeństwa. Mam nadzieje ze jak zrobi sie cieplej wróci to do normy i nie bedzie trzeba wymieniać.

Awatar użytkownika
chako
Przeglądacz
Model:

#15 Post autor: chako »

Problem zamarzająceo zamka tylnej klapy w ZB jest znany. Można troszkę z tym powalczyć. Kiedy było ciepło, wyciągnąłem tą gumową nakładkę na dźwignię zamka (tam gdzie normalnie się naciska żeby otworzyć). Okazało się że było tam błoto i para choć był to upalny dzień lata. Domyślam się że ta wilgoć zamarza zimą. W związku z tym nasmarowałem tą gumę smarem silikonowym (poprzednio czyszcząc i susząc wnętrze). Niestety żeby dobrze założyć tą gumę trzeba odkręcić tą srebrną listwę na klapie. Ale dzięki temu można przy okazji sprawdzić czy nie ma na klapie rdzawych zacieków pod listwą i zrobić z tym porządek (u mnie niestety były ;-(.

Od kilku dni pomimo mrozów klapa otwiera się bez problemów choć zeszłej zimy już przy tej temperaturze miałęm problem. Mój kolega który ma też ZB pytał mnie czy otwiera mi się klapa bo on już nie daje rady od kilku dni więc jak na razie u mnie to się sprawdza (zobaczymy jak długo).

A jeśli zamarznie to pozostaje otwarcie mechaniczne (sposób opisałem we wcześniejszym poście.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”