Wibracje przy przyspieszaniu, swiatło przeciwmgłowe tylne, czujniki parkowania tylne.
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Bartek
- Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Wibracje przy przyspieszaniu, swiatło przeciwmgłowe tylne, czujniki parkowania tylne.
Witam szanowne grono forumowiczów.
Od dzisiaj jestem na forum, oficjalnie przywitam się, jak już porobię fotki.
Dzisiaj stałem się właścicielem Opla Zafiry C Tourer z 2013 roku z silnikiem 2.0 CDTI 165 km A20DTH opt.LB, auto z hakiem, mam nadzieję, ze będę szczęśliwym właścicielem tegoż pojazdu.
Przebieg 260000 km.
Problemy jakie zlokalizowałem przy zakupie auta:
1. nie zaświeca się tylne światło przeciwmgłowe (przeciwmgielne) - przełącznik od świateł ustawiam na światła mijania, wciskam dolną część przełącznika od tylnych świateł przeciwmgielnych, na tablicy rozdzielczej zaświeca się kontrola - jednak z tyłu auta nic. Dziwne jest też dla mnie zjawisko takie, że gdy przełącznik ustawiony jest na światła dzienne i wciskam przycisk od tylnych przeciwmgłowych zaświecają się też tylne światła (mijania) nie przeciwmgłowe). Zakładam, że przeciwmgłowe to te w zderzaku
2. Tylne czujniki parkowania - od czasu do czasu wyświetla komunikat o sprawdzeniu czujników parkowania - raz działają a raz nie.
no i najważniejszy problem
3. Przy przyspieszaniu, na równej i prostej drodze (na wyboistych praktycznie niewyczuwalne) - pojawia się efekt wibracji (takiego drżenia dziwnego, bez specjalnych odgłosów) najbardziej odczuwalne w zakresie obrotów 1,5-2,5 i najwyraźniejsze na 4 biegu. Jak odpuszczę gaz ustaje, jak przydepnę czuć ale na większym gazie jakby mniejsze choć też wyczuwalne, tak jakby cała buda lekko drżała, kierownica raczej nie.
4. Mam jeszcze kabelek HEX-V2 Dual-K & CAN VAG/ISO interface B03-V2 - próbowałem podłączyć auto do VCDS - ale coś nie wykrywa mi go - poradzicie coś na ten temat.
Proszę o porady co i jak, co posprawdzać, wiem że trzeba najpierw szukać ale to temat zupełnie na świeżo i szybko, dzisiaj autko kupione i teraz dopiero w domu.
Od dzisiaj jestem na forum, oficjalnie przywitam się, jak już porobię fotki.
Dzisiaj stałem się właścicielem Opla Zafiry C Tourer z 2013 roku z silnikiem 2.0 CDTI 165 km A20DTH opt.LB, auto z hakiem, mam nadzieję, ze będę szczęśliwym właścicielem tegoż pojazdu.
Przebieg 260000 km.
Problemy jakie zlokalizowałem przy zakupie auta:
1. nie zaświeca się tylne światło przeciwmgłowe (przeciwmgielne) - przełącznik od świateł ustawiam na światła mijania, wciskam dolną część przełącznika od tylnych świateł przeciwmgielnych, na tablicy rozdzielczej zaświeca się kontrola - jednak z tyłu auta nic. Dziwne jest też dla mnie zjawisko takie, że gdy przełącznik ustawiony jest na światła dzienne i wciskam przycisk od tylnych przeciwmgłowych zaświecają się też tylne światła (mijania) nie przeciwmgłowe). Zakładam, że przeciwmgłowe to te w zderzaku
2. Tylne czujniki parkowania - od czasu do czasu wyświetla komunikat o sprawdzeniu czujników parkowania - raz działają a raz nie.
no i najważniejszy problem
3. Przy przyspieszaniu, na równej i prostej drodze (na wyboistych praktycznie niewyczuwalne) - pojawia się efekt wibracji (takiego drżenia dziwnego, bez specjalnych odgłosów) najbardziej odczuwalne w zakresie obrotów 1,5-2,5 i najwyraźniejsze na 4 biegu. Jak odpuszczę gaz ustaje, jak przydepnę czuć ale na większym gazie jakby mniejsze choć też wyczuwalne, tak jakby cała buda lekko drżała, kierownica raczej nie.
4. Mam jeszcze kabelek HEX-V2 Dual-K & CAN VAG/ISO interface B03-V2 - próbowałem podłączyć auto do VCDS - ale coś nie wykrywa mi go - poradzicie coś na ten temat.
Proszę o porady co i jak, co posprawdzać, wiem że trzeba najpierw szukać ale to temat zupełnie na świeżo i szybko, dzisiaj autko kupione i teraz dopiero w domu.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Przywitać się możesz bez robienia fotek
To ten dział : viewforum.php?f=42
To ten dział : viewforum.php?f=42
-
- Przeglądacz
- Imię: Witek
- Auto: Zafira taurer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14net
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
1- jakiś chaos ! nie ma czegoś takiego jak tylne światło mijania (owszem z przodu to tak ) sprecyzuj dokładniej w czym życz
2-czujniki to albo diagnoza interfejsem albo podmianka czujnika , wpierw wzrokowa kontrola instalacji ,czyszczenia wtyczki - styków
3-do kontroli poduszki silnika, łożyska amortyzatora
4-te interfejsy do szuflady tu to potrzebny OP-com o ile obsłuży zafirę C bo nie zawsze lub Opel tech
2-czujniki to albo diagnoza interfejsem albo podmianka czujnika , wpierw wzrokowa kontrola instalacji ,czyszczenia wtyczki - styków
3-do kontroli poduszki silnika, łożyska amortyzatora
4-te interfejsy do szuflady tu to potrzebny OP-com o ile obsłuży zafirę C bo nie zawsze lub Opel tech
Ostatnio zmieniony 11 mar 2021, 21:35 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
- Debiutant
Co do wibracji - plan mam taki: po niedzieli (wcześniej nie mogę) - sprawdzam wyważenie kół, później auto idzie na trzepaczki - usuwam wykryte usterki a jak nie pomoże - to biorę się za przeguby wewnętrzne.
Co do światła przeciwmgielnego - żarówka jest ok a światło nie świeci, na wtyczce pojawia się około 9 V po włączeniu przełącznika.
Czujniki - już zauważyłem, ze jedna wtyczka była lekko wysunięta - ale powypinam wszystkie, przedmucham i popryskam kontakt sprayem.
Co do światła przeciwmgielnego - żarówka jest ok a światło nie świeci, na wtyczce pojawia się około 9 V po włączeniu przełącznika.
Czujniki - już zauważyłem, ze jedna wtyczka była lekko wysunięta - ale powypinam wszystkie, przedmucham i popryskam kontakt sprayem.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Wtyczki trzeba nawet ścisnąć opaską -trytiką by siedziała , światło cofania cóż do kontroli czujnik na skrzyni czy po reakcji daje pełny styk ( zmostkować piny we wtyczce czujnika to druga opcja )
-
- Debiutant
Nie światło cofania - tylko przeciwmgielne. Nie wiem gdzie za bardzo szukać przyczyny. Auto mam od niecałego tygodnia, jeszcze nie orientuję się gdzie co i jak.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Dodano po 21 minutach 22 sekundach:
Sprawdź w skrzynce rozdzielczej obok kierownicy lewa strona za schowkiem bezpiecznik nr19 on rzekomo odpowiada za tylne lampy
Dodano po 15 minutach 45 sekundach:
-
Dodano po 21 minutach 22 sekundach:
Sprawdź w skrzynce rozdzielczej obok kierownicy lewa strona za schowkiem bezpiecznik nr19 on rzekomo odpowiada za tylne lampy
Dodano po 15 minutach 45 sekundach:
-
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, 09:15 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira C 1.6CDTI
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Wibracje wynikające ze źle wyważonych kół lub jakiś luzów w zawieszeniu będą przenosić się na kierownicę. Wibracje wyczuwalne w nadwoziu to wibracje z układu napędowego najczęściej to półosie jednak mogą to też być poduszki pod skrzynią czy silnika jednak przy rozwalonych poduszkach wibracje czuć cały czas lub wyczuwalne jest coś w stylu przemieszczania się silnika przód tył - przy dodawaniu gazu.
-
- Debiutant
Też sądzę, że to półosie, ale najpierw sprawdzę te koła i auto pojedzie na trzepaczki - nawet jak coś znajdą - będzie lepiej dla mnie.
Co do światła przeciwmgielnego tylnego - tak jak pisałem rozebrałem lampę, wyciągnąłem żarówkę, zmierzyłem co się dzieje na wtyczce po wciśnięciu przycisku od tylnego światła przeciwmgielnego - pojawia się tam 9-10v - więc żarówka nie świeci.
Coś czytałem o oryginalnym gniazdku od haka (u mnie w aucie hak jest) - można było przeczytać, że po prawej stronie, za schowkiem znajduje się jakieś gniazdo, ze jakaś tam blaszka śniedzieje, u mnie po lewej stronie (w bagażniku), za zestawem naprawczym koła, są wszelkie przewody, jakieś bezpieczniki, natomiast po prawej jest apteczka i pianka z paskiem - nie wiem czy to można zdemontować, ale żadnych wtyczek tam nie widzę.
Co do światła przeciwmgielnego tylnego - tak jak pisałem rozebrałem lampę, wyciągnąłem żarówkę, zmierzyłem co się dzieje na wtyczce po wciśnięciu przycisku od tylnego światła przeciwmgielnego - pojawia się tam 9-10v - więc żarówka nie świeci.
Coś czytałem o oryginalnym gniazdku od haka (u mnie w aucie hak jest) - można było przeczytać, że po prawej stronie, za schowkiem znajduje się jakieś gniazdo, ze jakaś tam blaszka śniedzieje, u mnie po lewej stronie (w bagażniku), za zestawem naprawczym koła, są wszelkie przewody, jakieś bezpieczniki, natomiast po prawej jest apteczka i pianka z paskiem - nie wiem czy to można zdemontować, ale żadnych wtyczek tam nie widzę.
-
- Przeglądacz
- Imię: Witek
- Auto: Zafira taurer
- Oznaczenie silnika: A14net
Też miałem problem z wibracją ale ja na półosie praktycznie nie stawiałem stawiałem tylko na koła ewentualnie tarczę.
Po wymianie opon które oczywiście były dobre ale zostały w zapasie i wizycie u kilku wulkanizacji wyważanie nić nie dawało aż trafiłem do gościa co wyważał na samochodzie i było idealnie teraz tylko tak będę wyważał.
Po wymianie opon które oczywiście były dobre ale zostały w zapasie i wizycie u kilku wulkanizacji wyważanie nić nie dawało aż trafiłem do gościa co wyważał na samochodzie i było idealnie teraz tylko tak będę wyważał.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, 20:12 przez Wi1974@interia.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Można zdemontować po uprzednim odłączeniu Aku ,sprawdzić wtyczki zgłasza tył skrzynki i użyć preparatu kontakt