Wibracje przy przyspieszaniu, swiatło przeciwmgłowe tylne, czujniki parkowania tylne.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Szwarc79
Debiutant
Imię: Bartek
Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DTH

#16 Post autor: Szwarc79 »

No tak, tylko nie wiem która to, lub gdzie jest ta wtyczka do podłączenia haka.

Dodano po 1 minucie 7 sekundach:
Wi1974@interia.pl pisze: 12 mar 2021, 20:11 Też miałem problem z wibracją ale ja na półosie praktycznie nie stawiałem stawiałem tylko na koła ewentualnie tarczę.
Po wymianie opon które oczywiście były dobre ale zostały w zapasie i wizycie u kilku wulkanizacji wyważanie nić nie dawało aż trafiłem do gościa co wyważał na samochodzie i było idealnie teraz tylko tak będę wyważał.
O widzisz, mam taką nadzieję, że to tylko koła - ale raczej wibracje nie idą na kierownicę, więc wątpię - ale - sprawdzę.
A jak to było u Ciebie ?

Wi1974@interia.pl
Przeglądacz
Imię: Witek
Auto: Zafira taurer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14net

#17 Post autor: Wi1974@interia.pl »

No fakt mnie kierownica biła a jaki nasz przebieg bo trochę to wygląda u ciebie jak dwumas.

Szwarc79
Debiutant

#18 Post autor: Szwarc79 »

Przebieg duży 260k ale chyba raczej wykluczam dwumas - sprzęgło chodzi normalnie, żadnych metalicznych dźwięków, żadnego rzucania budą przy gaszeniu czy zapalaniu auta, biegi ok, ruszanie płynne.

Szwarc79
Debiutant

#19 Post autor: Szwarc79 »

A więc tak.

Czujniki parkowania - wyciągnąłem wtyczki od dwóch skrajnych czujek (do dwóch środkowych się nie dostanę, no chyba, że zderzak zdemontuję) - popryskałem preparatem typu kontakt spray. Jak na razie działają, jednak już raz znowu pokazało się, sprawdź czujniki parkowania - stwierdziłem, że jak się popsują na amen wtedy demontaż zderzaka i będziemy robić - teraz mam to w ......

Co do światła tylnego przeciwmgielnego - za cholerę nie znalazłem wtyczki gdzie łączy się hak (tak jak w Zafira B), nie znalazłem też przekaźnika - ale - znalazłem, ze na pinie nr 2 od gniazdka haka, normalnie pojawia się napięcie po wciśnięciu przycisku od tylnego światła przeciwmgielnego. Zrobiłem wpięcie w ten kabelek i podłączyłem lampę "na krótko". Działa lecz minus będzie taki, że gdy będę ciągną przyczepkę i użyję światła przeciwmgielnego - będzie się świeciło i na przyczepce i na aucie - a co tam.

Co do wibracji - winne były przeguby wewnętrzne - niestety nie można ich kupić samych - tylko w kompletach z półosiami - ale wymieniłem wszystko - półosie z dwoma przegubami -lewą i prawą, przedłużkę, łożysko, simeringi na skrzyni i od razu olej w skrzyni - teraz śmiga idealnie. Koszt tego wszystkiego, razem z robotą to 1155 zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”