Zafira C Tourer - jaki silnik pod LPG
Moderator: Sebu$
-
pablitko
- Debiutant
- Imię: Paweł
- Auto: Opel Zafira C 1.4 Turbo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Witam,
po prześledzeniu tematów o silnikach w ZC wywnioskowałem, że chyba jedynymi jakie się nadają do instalacji LPG są 1.4T o mocy 120 lub 140km. Nie spotkałem się by dotyczyło to silników 1,6T, gdyż jest tam bezpośredni wtrysk paliwa. Na Otomoto można jednak znaleźć silniki 1.6T + LPG. Jak to w końcu jest w praktyce. Da radę do takich założyć instalację? Może są też wersje o takiej pojemności z pośrednim wtryskiem ? Przykładowe ogłoszenia:
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... 9ef76c5da4
Opisy są też różne. Podają niekiedy 150km a w innym już 170km.
Pozdrawiam
po prześledzeniu tematów o silnikach w ZC wywnioskowałem, że chyba jedynymi jakie się nadają do instalacji LPG są 1.4T o mocy 120 lub 140km. Nie spotkałem się by dotyczyło to silników 1,6T, gdyż jest tam bezpośredni wtrysk paliwa. Na Otomoto można jednak znaleźć silniki 1.6T + LPG. Jak to w końcu jest w praktyce. Da radę do takich założyć instalację? Może są też wersje o takiej pojemności z pośrednim wtryskiem ? Przykładowe ogłoszenia:
Opisy są też różne. Podają niekiedy 150km a w innym już 170km.
Pozdrawiam
-
drausil
- Debiutant
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira C 1.4T
1.4T nadają się idealnie pod gaz bo są mało awaryjne i mają one wtrysk pośredni co za tym idzie koszt założenie instalacji gazowej do tej jednostki to około 2500-3500 zł. Dodatkowo nie potrzebują dotrysku benzyny. Jak już masz silnik z wtryskiem bezpośrednim to owszem można założyć gaz do takiej jednostki ale już koszt założenia jest dużo większy oraz jest dotrysk benzyny, czyli jeżdżąc spalasz i gaz i benzynę jednocześnie w określonych proporcjach. Dlatego jest możliwe założenie LPG do silników z wtryskiem bezpośrednim ale opłaca się to tylko jak robisz duże przebiegi. Przy przebiegach około 15 tys. rocznie nieopłacalne jest zakładanie gazu do silników z wtryskiem bezpośrednim bo zwrot kosztów następuje po kilku ładnych latach. Generalnie wszystko zależy od tego ile zamierzasz robić km rocznie i ile lat użytkować samochód. Mniej więcej można sobie to policzyć przy pewnych założeniach po ilu przejechanych km nastąpi zwrot kosztów założenia LPG. Oczywiście to tak w przybliżeniu bo przecież cena benzyny i LPG się jakoś tam zmienia.
I taka ciekawostka: 1,4T 120KM czy 140KM to są te same silniki niczym się różniące oprócz oprogramowania.
I taka ciekawostka: 1,4T 120KM czy 140KM to są te same silniki niczym się różniące oprócz oprogramowania.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2021, 16:19 przez drausil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wi1974@interia.pl
- Przeglądacz
- Imię: Witek
- Auto: Zafira taurer
- Oznaczenie silnika: A14net
150 to widzę że są z fabrycznym CNG to LPG też się nadaje a 170 ma bezpośredni wtrysk co prawda teraz i do takich zakładają tylko kwestia jeszcze jak zawory są regulowane
-
Inter
1.4T jedyny słuszny do LPG, choć te z fabrycznym LPG miały wzmocnione głowice tj. gniazda i trzonki zaworowe. ( Jakoś to można sprawdzić jaką silnik posiada głowice) Silnik to generator ciepła
, normalna praca to 108 stp, LPG nie pomaga w tej kwestii. Musisz się liczyć też z tym, że to auto jest bardzo ociężale i ciężko się jeździ w trasie z rodzinką na pokładzie. Fajne duży samochód ale sorry z co najmniej 2.0 170 km. Ja wytrzymałem i tak długo bo 73 kkm i z bólem bo poza rezystorkami w cewce nic się nie popsuło.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2021, 18:05 przez Inter, łącznie zmieniany 2 razy.
-
pablitko
- Debiutant
- Imię: Paweł
- Auto: Opel Zafira C 1.4 Turbo
No właśnie dlatego się rozglądam i szukam info, czy taki mocniejszy 1.6T 170km nadałby się do LPG. Taka moc by już pewnie wystarczyła. No ale jeśli to jest już inna konstrukcja i bezpośredni wtrysk, to nie ma co się pchać w koszta instalacji i nie do końca mieć oszczędne spalanie, skoro dotrysk paliwa.
Mam ZA 1.6 z LPG 101km, jak wiadomo nie jest to demon
, więc taka Zafirka C z 1.4T i LPG to i tak będzie podejrzewam wyraźny skok mocy 
Mam ZA 1.6 z LPG 101km, jak wiadomo nie jest to demon
-
Bajtlik
- Debiutant
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira C 1.4 Cosmo
- Oznaczenie silnika: NET
A ja w piatek zakladam gaz do 1.4T 140km mysle ze mocy wystarczy w tym silniku sadzac po krotkiej jezdzie na paliwie, z drugiej strony wyscigow nie mam zamiaru robic z rodzina na pokladzie
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
Odniosę się do tego dotrysku mam instalacje Stag 4 z dotryskiem i na 10 tyś km spaliła 1 zbiornik PB około 43 Lpablitko pisze: 21 mar 2021, 19:41 No właśnie dlatego się rozglądam i szukam info, czy taki mocniejszy 1.6T 170km nadałby się do LPG. Taka moc by już pewnie wystarczyła. No ale jeśli to jest już inna konstrukcja i bezpośredni wtrysk, to nie ma co się pchać w koszta instalacji i nie do końca mieć oszczędne spalanie, skoro dotrysk paliwa.
Mam ZA 1.6 z LPG 101km, jak wiadomo nie jest to demon, więc taka Zafirka C z 1.4T i LPG to i tak będzie podejrzewam wyraźny skok mocy
![]()
czesiek_ze
-
Fakir
Hejka, zanim kupiłem Zośkę też szukałem 2.0, ostatecznie kupiłem 1.6 136 km i uważam że to w zupełności wystarczy. To nie wyścigówka. Nie walczymy o ułamki sekund na OS'ach, a ospałym tego samochodu nazwać się nie da. Za to z mniejszym motorem dużo łatwiej kupić dobry egzemplarz. I to nawet niezależnie od kwoty jaką się chce wyłożyć, ja bym może i dopłacił za 2.0 ale na żadną sensowną nie trafiłem. Do wszystkich które obejrzałem miałem sporo zastrzeżeń.Inter pisze: 21 mar 2021, 18:05 1.4T jedyny słuszny do LPG, choć te z fabrycznym LPG miały wzmocnione głowice tj. gniazda i trzonki zaworowe. ( Jakoś to można sprawdzić jaką silnik posiada głowice) Silnik to generator ciepła, normalna praca to 108 stp, LPG nie pomaga w tej kwestii. Musisz się liczyć też z tym, że to auto jest bardzo ociężale i ciężko się jeździ w trasie z rodzinką na pokładzie. Fajne duży samochód ale sorry z co najmniej 2.0 170 km. Ja wytrzymałem i tak długo bo 73 kkm i z bólem bo poza rezystorkami w cewce nic się nie popsuło.
Mierzyłem głośność we wnętrzu prawie wszystkich odmian zanim ostatecznie kupiłem. 1.6D niczym się nie różni od 2.0. Obroty i głośność identico. W benzynowych tez różnice w granicach błędu pomiaru, rzeczywiście 1.4 na obrotach jest najgłośniejszy przy przyspieszaniu. Nie jestem pewien czy mierzyłem 1.4 przy większych prędkościach, na 100% 1.6 benzyna tak. Żadnej różnicy w stosunku do diesla. Więc zupełnie się nie zgodzę że jazda w trasie jest w jakimkolwiek stopniu problematyczna. Przy większej prędkości słychać i tak tylko szum powietrza. A z wyprzedzania, zwłaszcza jak się jedzie z rodzinka, warto czasem zrezygnować
Ostatnio zmieniony 22 mar 2021, 10:41 przez Fakir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
qrzyh
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Wszystko zależy od docelowego użytkowania samochodu.
1.4T jest półśrodkiem, dobry do miasta (przy dbaniu o turbine) i wystarczy w trasę przy niewygórowanych prędkościach.
1.6T: moge się mylić, ale z tego co widzę na schemacie, wersja CNG nie ma bezpośredniego wtrysku:
https://webautocats.com/epc/opel/p12/g7/10/
Jeżeli tak jest, to jest to najlepsza opcja pod LPG.
1.6 CDTI - oszczędny, niezbyt szybki.
2.0 CDTI - idealny na trasy dla predkości >=140km/h przy pełnym obciążeniu - cicho i z zapasem mocy. Do takiego użytkowania, nie wyobrażam sobie innego silnika w Zafirze C.
1.4T jest półśrodkiem, dobry do miasta (przy dbaniu o turbine) i wystarczy w trasę przy niewygórowanych prędkościach.
1.6T: moge się mylić, ale z tego co widzę na schemacie, wersja CNG nie ma bezpośredniego wtrysku:
2.0 CDTI - idealny na trasy dla predkości >=140km/h przy pełnym obciążeniu - cicho i z zapasem mocy. Do takiego użytkowania, nie wyobrażam sobie innego silnika w Zafirze C.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2021, 13:26 przez qrzyh, łącznie zmieniany 2 razy.
Zafira C A20DTH + Corsa D A14XER
-
Fakir
Jak już pisałem, nie ma żadnej różnicy w głośności 1.6CDTI i 2.0CDTI, mierzyłem przy 130km/h i powyżej. Obroty silnika są identyczne. Mierzyłem kilka 2.0 z automatem i bez, bo się tez na 2.0 zafiksowałem pod wpływem rożnych porad - obecnie uważam ze niesłusznieqrzyh pisze: 22 mar 2021, 13:24 Wszystko zależy od docelowego użytkowania samochodu.
A do ścigania się są dobre miejsca i samochody
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
qrzyh pisze: 22 mar 2021, 13:24 Lepiej 20 minut później na miejscu niż 20 lat za wcześnie na cmentarzu.
Mądrze powiedziane
Czyli "niemieckie " autostrady w Polsce po których jadą m.in. OPC
Taka A1 Beuthen - Gleiwitz
Taki żarcik
-
Fakir
Sebu$ pisze: 23 mar 2021, 17:17 Czyli "niemieckie " autostrady w Polsce po których jadą m.in. OPC
Taka A1 Beuthen - Gleiwitz
Taki żarcikSorki za
![]()
Jak to mówią, "na prostej poznajesz szybkie samochody, na zakrętach szybkich kierowców"
Ostatnio zmieniony 24 mar 2021, 14:25 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Zgadzam sięFakir pisze: 24 mar 2021, 08:53 Jak to mówią, "na prostej poznajesz szybkie samochody, na zakrętach szybkich kierowców"
![]()
Szybkie samochody od różnych Przedstawicieli Handlowych, Prosta na maxa , a potem hamowanie bo zakręcik się pokazał.
Wiem coś o tym bo byłem PH/KRS i widziałem dużo "swoich kolegów".
Nie mówię, że doby kierowca jestem, choć ponad milion 800 tysięcy przejechanych kilometrów mam i to potwierdzonych
W zastępstwie przez parę tygodni ta samą trasą jeździłem swoją prywatną ZA A OPC i byłem w szoku jak mnie chciał na prostej wyprzedzić, a potem na zakrętach hamował do 30 gdzie spokojnie 60 można było jechać
Kolejny raz
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
W Bielsku mamy tz. zakręt idiotów9 https://www.google.com/search?q=zakr%C4 ... e&ie=UTF-8 ) i tam widać kto jest kierowcą a kto tylko ma prawo jazdy 
czesiek_ze