[B] Problem z odpaleniem Zafira B

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#766 Post autor: Pszczyna »

Bez kompa ani rusz F =failed nie potrafi przetrwać jakieś informacji (czujnik temperatury/zew lub na kruccu-termostacie/ czujnik poziomu paliwa wadliwy styk itp.)lub ecu masz ustawiony na Mile , sprawdź czy masz skasowany ekofleks -po wymianie oleju .
Jak piszę to wróżenie z fusów
Rus30

#767 Post autor: Rus30 »

Jak już pisałem nie łączy się z ecu i cim opcom
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#768 Post autor: Pszczyna »

Ta próba to jednym fejsem czy masz inny by wyeliminować brak łączności , i jeszcze nad skrzynką z bezpiecznikami jest jeszcze mała z głównymi (80/100/120A) sprawdzałeś je
Rus30

#769 Post autor: Rus30 »

Tylko opcom jak wrócę z pracy sprawdzę te bezpieczniki

Dodano po 59 minutach 4 sekundach:
Jeszcze dodam że świeciły się kierunkowskazy i rozładował się akumulator po naładowaniu tak się stało brak reakcji na kluczyk
Rus30

#770 Post autor: Rus30 »

Dałem auto to elektryka stwierdził brak kontaktu z ecu i cim to wiedziałem chciałem go naprowadzić trache żeby odkręcił skrzynkę bezpieczników pod klapą ale mówi że jest dobra na filmie na YouTube widziałem jak czyścił styki i były literki f na wyświetlaczu po oczyszczeniu auto odpaliło
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#771 Post autor: Rybka »

Podmień przekaźnik k12 oraz sprawdź bezpieczniki 16,21,22, 26,30,34,
Obrazek
skrzynkę od spodu też warto zerknąć.
Rus30

#772 Post autor: Rus30 »

Ale nie mam auta a nie chce elektrykowi sugerować bo się może zdenerwować zobaczymy co będzie dalej co następnym razem powie
Rus30

#773 Post autor: Rus30 »

Witam wszystkich szanownych członków Zafira Klub czy zna ktoś fachowca od opli z okolic Inowrocławia Kujawsko -Pomorskie prosiłbym o kontakt
Rus30

#774 Post autor: Rus30 »

Witam wszystkich szanownych członków Zafira Klub pisałem wcześniej że moja zośka nieodpalała brak reakcji na kluczyk mechanik zdiagnozował przyczyną była pompa wspomagania tak twierdzi podobno była zatarta pojechałem normalnie na wąż od wspomagania układu kierowniczego ale odłączyłem kostkę tę większą od pompy i zadzwonił jeden mechanik że zaświeciły się kierunkowskazy i rozładował się akumulator i wtedy tak się stało na wyświetlaczu dwie litery f i jeszcze świeci się kontrolka ABS i autko z kluczykiem niełaczył się z ecu i cim drugi zdiagnozował tę pompę koszt części z robocizną 2000 zł zdążyło się to poraz drugi czy tą przyczyną od samego początku mogła być ta pompa mechanik mówi żeby się jej pozbyć razem już wydałem 4000 zł w tamtym roku i w tym roku co Państwo nato
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#775 Post autor: Pszczyna »

Trochę to chaotyczne co piszesz lecz wpierw zmień mechanika -potrzebna konkretna solidna diagnoza interfejsem.
Pompa wspomagania do odpalania nie ma nic wspólnego (chyba że robi zwarcie lecz to inna bajka)
FF -failed komputer nie potrafi przetrawić informacji z czujnika (temperatury zewnętrznej, cieczy itp) reszta kontrolek to norma po efekcie niskiego napięcia akumulatora .
Dwukrotnie pompa to trochę podejrzane ,zmień mechanika lub poproś kogoś z forum by ci wstępnie pomógł w diagnozie interfejsem ,podstawa dobrze naładowany akumulator
Rus30

#776 Post autor: Rus30 »

Nie dwukrotnie pompa może pogmatwałem za pierwszym zmieniłem wszystko ecu cim i te dwie skrzynki bezpieczników i auto odpaliło bo mianowicie jak napisałem przed zmianą tych modułów jak zimna zapalała jak się razgżała to trzeba było pokręcić stacyjka i odpaliła dodam że było mapowane ecu bo moja Zafira niema DPF oryginał
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#777 Post autor: Pszczyna »

Zmień oznaczenie silnika w profilu (masz 29), może masz problem ze stacyjką i nadaje się do wymiany skoro nią musisz gmerać (zdarza się iż się rozklekocze )
Rus30

#778 Post autor: Rus30 »

Stacyjkę zmieniałem w tamtym roku cim ecu i te dwie skrzynki bezpieczników i tu właśnie przed zmianą tych części tak było z tym odpalaniem może ta wymiana niebyła potrzeb na tylko w tej pompie wspomagania już coś się działo ten elektryk ogarnoł to w pół dnia a inny przez 3 tygodnie myślał i się poddał
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#779 Post autor: Pszczyna »

Rus30 pisze: 10 kwie 2021, 16:40 ogarnoł to w pół dnia
Tyle to samo kodowanie by mu zajęło a co dopiero szukanie i dostawa ,niezły czarownik
Rus30

#780 Post autor: Rus30 »

No tak było jak do niego zadzwoniłem i powiedziałem co to powiedział żebym już nic niegzebalł i ja przeprowadził zaprowadziłem rano o 8 o 16tej zadzwonił tak to było zanim to się stało w tamtym roku jesienią też weszłam rano do auta cisza brak reakcji na kluczyk pojechałem do pracy przyjechałem do auta a tu niespodzianka akumulator rozładowany ale obrucił rozrusznik podładowałem odpalił ale świecił się ABS niedziałały zegary po skręceniu w prawo wszystko wracało do normy obroty pokazywał lampka ładowania gasła po popuszczę lekko kierownicy zapalała się znowu kontrolka ABS i zegary nie chodziły na drugi dzień wszystko przeszło i było dobrze do tej pory
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2021, 17:33 przez Rus30, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”