Co to za czujnik co się spod niego leje ?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Sajmon28

Co to za czujnik co się spod niego leje ?

#1 Post autor: Sajmon28 »

Witam
Zauważyłem dziś, że cieknie mi olej spod jakiegoś czujnika w misce olejowej. Są w niej dwa czujniki. Jeden bardzo nisko a drugi wyżej. Spod tego wyżej właśnie cieknie mi olej. Czy ktoś przerabiał ten problem. Jak go próbuje przekręcić w prawo, to obraca się delikatnie w misce. Boję się mocniej kręcić żeby czasami bardziej nie rozszczelnić.
http://naforum.zapodaj.net/7566730f1536.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/e531e6df0848.jpg.html

//kolego, przestawiła Ci się klawiatura i piszesz odwrotnie z i y//
Ostatnio zmieniony 17 sie 2010, 21:45 przez Sajmon28, łącznie zmieniany 1 raz.

Besiek

#2 Post autor: Besiek »

Ja mam taki sam wyciek, i chętnie się dowiem czegoś więcej na ten temat.

darkp1

#3 Post autor: darkp1 »

Prawdopodobnie to są czujniki od stanu oleju, jeden normalny, drugi do komputera pokładowego.

Sajmon28

#4 Post autor: Sajmon28 »

Czy ktoś usuwał taką nieszczelność ?

Dzięki MieHor za poprawienie i zapraszam na spot w łódzkim

Besiek

#5 Post autor: Besiek »

darkp1 pisze:jeden normalny
a mógł byś trochę jaśniej??

A teraz mały OT: przypomniał mi się dowcip jak przyszedł wariat do kiosku i poprosił o bilet
- normalny? Zapytała sprzedawczyni
- NIE !!! PIE......TY !!!

Sajmon28

#6 Post autor: Sajmon28 »

Czujnik jest wpięty w jakiejś ustrojstwo, które jest prawdopodobnie wkręcone w miskę. Całe to ustrojstwo nie jest stabilnie umocowane w misce tylko się rusza na boki. Nie wiem czy to sie wkręca czy jest jakaś inna technologia mocowania. Boję się próbować dokręcić bo może sie jeszcze bardziej rozszczelnić.

darkp1

#7 Post autor: darkp1 »

Besiek pisze:
darkp1 pisze:jeden normalny
a mógł byś trochę jaśniej??
Ten "normalny" to czujnik ciśnienia oleju do kontrolki na desce rozdzielczej, a ten drugi to do komputera pokladowego informujący o stanie oleju. Wybacz, wcześniej mi wyleciało z głowy, dlatego napisałem "normalny" ;) Gdzieś na forum już bylo o tej nieszczelności, poszukajcie dokładnie.

el_guapo

#8 Post autor: el_guapo »

Ten "normalny" to czujnik ciśnienia oleju do kontrolki na desce rozdzielczej, .
ZTCP czujnik od kontrolki ciśnienia jest gdzie indziej niż miska olejowa, zdaje się na bloku silnika. Wymieniali mi go 06.2010 i grzebali bardzo wysoko, na pewno nie przy misce.

darkp1

#9 Post autor: darkp1 »

el_guapo, to mój błąd. Ciekawe w takim razie do czego jest ten czujnik.

Besiek

#10 Post autor: Besiek »

Szukałem jakichś informacji na ten temat w "Sam naprawiam" i jedyne co mi się udało znaleźć to iż czujnik ciśnienia oleju jest wkręcony w bloku silnika.
Jeden z tych czujników to na pewno czujnik poziomu oleju (według mnie ten wyżej), a jak jest naprawdę i od czego jest ten drugi?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”