[A] Komunikat - kontrola poziomu oleju - CHECK OIL LEVEL

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
RAFI-71

#16 Post autor: RAFI-71 »

Kolego ja miałem podobny problem jak wracałem z nad morza i wywalało mi taki sam komunikat jak tobie . Dolałem oleju komunikat znikł . Ale na drugi dzień sprawdziłem poziom oleju na bagnecie a tu max i chcąc nie chcąc w warsztacie ubrano mi trochę oleju aby stan był po środku bagnetu. Moim przypadku przyczyną tego komunikatu była tęp na zew i długa trasa

kubik_CDTi

#17 Post autor: kubik_CDTi »

U mnie po przebiegu ok.100tys,km regularnie się świeciło.Czasem przy 3/4 stanu bagnetu wywalało check,a najlepsze było to ,że wywalało w czasie spokojnej jazdy,pociągnęło się do 5,5-6 tys.rpm i znikało :lol:
Przyzwyczaiłem się.
Pozdr.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#18 Post autor: Mattai »

To dosc ciekawe ze tak reaguje czujnik , bo u nie poziom byl troszke powyzej minimum...tak po zakupie sie doszukalem...
Ale kontrolka zadna sie nigdy nie zapalala...przy odpaleniu lampka sie pali kontrolnie tylko do zaplonu.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

jurek 1771

#19 Post autor: jurek 1771 »

Panowie a u mnie sie dzieje takie cos .. plynu ubywa z chlodnicy i to w zimie przeciez nie paruje chyba wyciekow nigdzie nie zauwazylem a olej jakby niezmieniony stan od dawna /nic nie bierze / ??!! czyzby woda /plyn / dostawal sie do oleju ? jak sprawdzic czty olej ma swoja wlasciwosc czy nie ma w nim wody /plynu / >/ pozdro

boogoo

#20 Post autor: boogoo »

jurek 1771 pisze:nie ma w nim wody /plynu /
Odkręc korek wlewu oleju i zobacz czy jest czarny.Jak jest biały to masz płyn w oleju.

jurek 1771

#21 Post autor: jurek 1771 »

a to juz sprawdzalem olej jest czarny a plynu ubywa ....

boogoo

#22 Post autor: boogoo »

Skasowany użytkownik 323

#23 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

A co jeśli check oil level świeci sie cały czas? Taka sytuacja ma miejsce u szwagra.

Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#24 Post autor: QRZOL »

karolex pisze:A co jeśli check oil level świeci sie cały czas? Taka sytuacja ma miejsce u szwagra.
U mnie też są takie sytuacje,że pali się cały czas a nie raz zgaśnie.Stan oleju w normie..
przeważnie zapala się na nierównościach..
Obrazek

nadratos23

#25 Post autor: nadratos23 »

witam.
jak wymienicie sobie czujnik cisnienia oleju to i po sprawie :)
tak wlasnie mialem w swojej zafirce - olej na pelny a tu sie zapala komunikat ze "oleju nie ma" pozdrawiam

jurek 1771

#26 Post autor: jurek 1771 »

wydaje mi się, ze wszystko już przerabiałem ,,.. czujnik tez został wymieniony, w tym modelu tak musi być olej musi być na max. pod kreskę. Pozdr.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2010, 21:05 przez jurek 1771, łącznie zmieniany 1 raz.

jm393

#27 Post autor: jm393 »

Obawiam się, że dostaje mi się paliwo do oleju. Cały czas mam maksymalny poziom na bagnecie. Silnik pali na dotyk, nie ma problemu obroty nie falują.
Jedynie od strony rozrządu i paska wieloklinowego silnik jest mokry ?
Co to może być ?
Jestem z Trójmiasta czy ktoś może polecić mechanika ?

p[ozdrawiam

darkp1

#28 Post autor: darkp1 »

Masz majonez pod korkiem wlewu oleju?

Skasowany użytkownik 2369

#29 Post autor: Skasowany użytkownik 2369 »

Podstawowe pytanie czy robisz krótkie trasy? To znaczy czy często jeździsz na niedogrzanym silniku. Jeżeli tak to napewno masz paliwo w oleju. Dłuższa trasa i wszystko się unormuje :)

jacek28

#30 Post autor: jacek28 »

z góry wiem ze juz było tyle ze nie moge znaleść :oops:
powiedzcie mi prosze jaka jest ilosc w ml. oleju na bagnecie tzn. ile jest miedzy min. a max. ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”