Podgrzewanie świec - czy trzeba czekać na kontrolkę ?
Moderator: Sebu$
Podgrzewanie świec - czy trzeba czekać na kontrolkę ?
Witam.
Jako użytkownik zawsze benzyn mam takie pytanko. To mój pierwszy diesel i trochę denerwuje mnie czekanie za każdym odpaleniem (no chyba że silnik jest mocno nagrzany) na kontrolkę grzania świec. Czy zawsze trzeba czekać aż zgaśnie ?? jakie mogą być skutki odpalania gdy jeszcze świeci ??
Sorki, może głupie pytania ale jednak mnie nurtują
Jako użytkownik zawsze benzyn mam takie pytanko. To mój pierwszy diesel i trochę denerwuje mnie czekanie za każdym odpaleniem (no chyba że silnik jest mocno nagrzany) na kontrolkę grzania świec. Czy zawsze trzeba czekać aż zgaśnie ?? jakie mogą być skutki odpalania gdy jeszcze świeci ??
Sorki, może głupie pytania ale jednak mnie nurtują
Mi teraz w lato, w ogóle się nie zapala, z tego co wiem, to świece grzeją do 5 stopni C, chyba że ma się zmieniony soft.celius pisze:Witam.
Jako użytkownik zawsze benzyn mam takie pytanko. To mój pierwszy diesel i trochę denerwuje mnie czekanie za każdym odpaleniem (no chyba że silnik jest mocno nagrzany) na kontrolkę grzania świec.
hmm a mi się zapala jak jeżdżę krótkie odcinki po mieście 1-1,5 km. Na trasie jak silnik rozgrzany (ok 85 stopni) to się nie zapala.darkp1 pisze:Mi teraz w lato, w ogóle się nie zapala, z tego co wiem, to świece grzeją do 5 stopni C, chyba że ma się zmieniony soft.celius pisze:Witam.
Jako użytkownik zawsze benzyn mam takie pytanko. To mój pierwszy diesel i trochę denerwuje mnie czekanie za każdym odpaleniem (no chyba że silnik jest mocno nagrzany) na kontrolkę grzania świec.
Ja i tak zawsze czekam aż kontrolka zgaśnie, więc nie ma problemu. Fakt jest to trochę irytujące, bo zatrzymujesz się na chwilę i znów muszę czekać aż kontrolka zgaśnie. Zobaczymy jak będzie przy mrozach.kicaj pisze:problemy z rozruchem... a w ekstremalnym przypadku problem z akku i rozrusznikiemcelius pisze:jakie mogą być skutki odpalania gdy jeszcze świeci
ale jak silnik jest w dobrej kondycji to zapali i bez swiec zarowych...
nie ma co sie przejmowac...
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 15:13 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Ten czas oczekiwania nie dotyczy tylko tej kontrolki od świec, ogólnie chodzi o to, że po wyłączeniu zapłonu do sterownika nie dochodzą żadne sygnały (zdjęte zasilanie). Natomiast po włączeniu zapłonu komputer potrzebuje chwili czasu by zebrać wszystkie informacje z czujników zamontowanych w samochodzie, po otrzymaniu tych informacji zaczynają gasną właściwe kontrolki i sterownik jest przygotowany do rozruchu silnika dając mu odpowiednie informacje
Hmm to mnie zmartwiłeś. A jest sposób jak to sprawdzić ?? Gdzie on się znajduje ??MieHor pisze:to masz coś z modułem sterowania świec, u mnie w aktualnych warunkach po przekręceniu kluczyka w poz. zapłon ta kontrolka tylko mignie, przy niskich temperaturach otoczenia świeci 2-3 sek.
Czujnik temp. silnika ??kicaj pisze:albo z czujnikiem temperaturyMieHor pisze:to masz coś z modułem sterowania świec,