Podgrzewanie świec - czy trzeba czekać na kontrolkę ?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

Podgrzewanie świec - czy trzeba czekać na kontrolkę ?

#1 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Jako użytkownik zawsze benzyn mam takie pytanko. To mój pierwszy diesel i trochę denerwuje mnie czekanie za każdym odpaleniem (no chyba że silnik jest mocno nagrzany) na kontrolkę grzania świec. Czy zawsze trzeba czekać aż zgaśnie ?? jakie mogą być skutki odpalania gdy jeszcze świeci ??

Sorki, może głupie pytania ale jednak mnie nurtują :)

darkp1

#2 Post autor: darkp1 »

celius pisze:Witam.

Jako użytkownik zawsze benzyn mam takie pytanko. To mój pierwszy diesel i trochę denerwuje mnie czekanie za każdym odpaleniem (no chyba że silnik jest mocno nagrzany) na kontrolkę grzania świec.
Mi teraz w lato, w ogóle się nie zapala, z tego co wiem, to świece grzeją do 5 stopni C, chyba że ma się zmieniony soft.

Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

darkp1 pisze:
celius pisze:Witam.

Jako użytkownik zawsze benzyn mam takie pytanko. To mój pierwszy diesel i trochę denerwuje mnie czekanie za każdym odpaleniem (no chyba że silnik jest mocno nagrzany) na kontrolkę grzania świec.
Mi teraz w lato, w ogóle się nie zapala, z tego co wiem, to świece grzeją do 5 stopni C, chyba że ma się zmieniony soft.
hmm a mi się zapala jak jeżdżę krótkie odcinki po mieście 1-1,5 km. Na trasie jak silnik rozgrzany (ok 85 stopni) to się nie zapala.

kicaj

#4 Post autor: kicaj »

celius pisze:jakie mogą być skutki odpalania gdy jeszcze świeci
problemy z rozruchem... a w ekstremalnym przypadku problem z akku i rozrusznikiem
ale jak silnik jest w dobrej kondycji to zapali i bez swiec zarowych...
nie ma co sie przejmowac...

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

kicaj pisze:
celius pisze:jakie mogą być skutki odpalania gdy jeszcze świeci
problemy z rozruchem... a w ekstremalnym przypadku problem z akku i rozrusznikiem
ale jak silnik jest w dobrej kondycji to zapali i bez swiec zarowych...
nie ma co sie przejmowac...
Ja i tak zawsze czekam aż kontrolka zgaśnie, więc nie ma problemu. Fakt jest to trochę irytujące, bo zatrzymujesz się na chwilę i znów muszę czekać aż kontrolka zgaśnie. Zobaczymy jak będzie przy mrozach.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 15:13 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#6 Post autor: MieHor »

Ten czas oczekiwania nie dotyczy tylko tej kontrolki od świec, ogólnie chodzi o to, że po wyłączeniu zapłonu do sterownika nie dochodzą żadne sygnały (zdjęte zasilanie). Natomiast po włączeniu zapłonu komputer potrzebuje chwili czasu by zebrać wszystkie informacje z czujników zamontowanych w samochodzie, po otrzymaniu tych informacji zaczynają gasną właściwe kontrolki i sterownik jest przygotowany do rozruchu silnika dając mu odpowiednie informacje

kicaj

#7 Post autor: kicaj »

celius, w nowych benzyniakach tez tak jest... tez trzeba czekac ;)

Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

kicaj pisze:celius, w nowych benzyniakach tez tak jest... tez trzeba czekac ;)
No ale najdłużej czekam za kontrolką świec :lol:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#9 Post autor: MieHor »

to masz coś z modułem sterowania świec, u mnie w aktualnych warunkach po przekręceniu kluczyka w poz. zapłon ta kontrolka tylko mignie, przy niskich temperaturach otoczenia świeci 2-3 sek.

kicaj

#10 Post autor: kicaj »

MieHor pisze:to masz coś z modułem sterowania świec,
albo z czujnikiem temperatury

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:to masz coś z modułem sterowania świec, u mnie w aktualnych warunkach po przekręceniu kluczyka w poz. zapłon ta kontrolka tylko mignie, przy niskich temperaturach otoczenia świeci 2-3 sek.
Hmm to mnie zmartwiłeś. A jest sposób jak to sprawdzić ?? Gdzie on się znajduje ??
kicaj pisze:
MieHor pisze:to masz coś z modułem sterowania świec,
albo z czujnikiem temperatury
Czujnik temp. silnika ??

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#12 Post autor: MieHor »

Jeśli się nie mylę, to ten moduł znajduje się w przedziale silnika w skrzynce z przekaźnikami (przy zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego) albo bezpośrednio przy niej

Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze: u mnie w aktualnych warunkach po przekręceniu kluczyka w poz. zapłon ta kontrolka tylko mignie, przy niskich temperaturach otoczenia świeci 2-3 sek.
Nawet rano nie świeci się długo ??

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#14 Post autor: MieHor »

Dla mnie to bez znaczenia, bo stoi w garażu

Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »