Witajcie po dłuższej przerwie. Od jakiegoś czasu znów wpadła mi w ręce Zosia A. Dzisiaj niestety pojawił się problem. Przy szybkim kręceniu kierownicą w prawą stronę słychać jakby pojekiwanie lub delikatne wycie. W lewo tego nie ma, przy wolnym obrocie w prawo też nie. Sprawdziłem poziom płynu jest taki jak być powinien, maglownica sucha, wspomaganie działa bez zarzutu. I tak nie bardzo mam pomysł co to może być
A brzmi to tak:
https://youtube.com/shorts/1FVGBW6TiXY?feature=share
Zafira A 1.8 Dziwny dźwięk przy kręceniu kierownicą w prawo
Moderator: Sebu$
- Łysy_
- Debiutant
- Imię: Kuba
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Zafira A 1.8 Dziwny dźwięk przy kręceniu kierownicą w prawo
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2021, 17:10 przez Łysy_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Było zdarzenie iż przewód hamulcowy przy prawym kole dotykał pompki lecz dźwięk był w obie strony kręcenia ,lub pompa siada i nie ma wydajności przy szybszym kręceniu to samo jak siada alternator i nie daje odpowiedniego napięcia by pompa była wydajna
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Może płyn jest stary i ma trochę wody w sobie więc nie jest taki jak nowy, może warto najpierw wymienić płyn na nowy i zobaczysz czy pomogło.
Dodatkowo zaobserwuj czy podczas kręcenia przygasają światła ,to by oznaczało iż pompa ciężko pracuje i ma opory w tłoczeniu
Dodatkowo zaobserwuj czy podczas kręcenia przygasają światła ,to by oznaczało iż pompa ciężko pracuje i ma opory w tłoczeniu
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253