Potrzebny schemat wiązki drzwi kierowcy / problem z łącznością ze sterownikiem poduszek

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
xHyper

Potrzebny schemat wiązki drzwi kierowcy / problem z łącznością ze sterownikiem poduszek

#1 Post autor: xHyper »

Witam. Problem 1. Zakupiłem cały zestaw (fotele, boczki drzwi oraz elektryka szyb tylnych) z anglika i teraz pojawił się problem, ponieważ po podłączeniu wiązki drzwi przednich z anglika zamiast lewej szyby otwiera się prawa i na odwrót tak samo z lusterkami ruszam lewym na przełączniku to rusza prawym lusterkiem. Na pewno to nie jest problem z samym przełącznikiem, bo jak wpinam swój stary co nie ma sterowania szybami z tyłu to dzieje się tak samo i teraz pytanko czy ktoś posiada jakiś schemat tej oto wiązki, aby spróbować przemienić kable. Problem 2. Autko jest po delikatnym dzwonie (dostał w prawy tył) kurtyna prawa poszła i poducha pasażera w siedzeniu wszystko pozmieniane sterownik kupiony od angola i na starym i na nowym sterowniku po odpaleniu zapłonu awaryjki włączone, oraz błąd poduch jest i problem jest tego typu, że nie mogę się połączyć komputerem ze sterownikiem czy starym czy nowym i nie łączy się, bo? Nie ma napięcia na sterowniku? Może trzeba go czyścić chociaż na drugim jest to samo? Sterowniki nie mają identycznych oznaczeń może dlatego? Bezpieczniki sprawne, a komputer z silnikiem się łączy bez problemu. Z góry dzięki za pomoc :D
https://imgur.com/a/N5pfFaV (domyślam się, że nie można tak wstawiać zdjęć tylko w załącznikach, ale mają za duży rozmiar więc proszę o wyrozumiałość.)
Sterownik "QX" jest oryginał po dzwonie, a "GU" to z angola niby sprawny.
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#2 Post autor: Rybka »

ad 2.
Nie koimbinuj ze sterownikiem z angola bo w nim wszystko czyta na odwrót, raz już kombinowałem z Viki C i szkoda zachodu.
Inne oznaczenie też nie może być bo nie będzie np kurtyn w nim itd.
Podepnij swój sterownik i spróbój skasować crash date w taki sposób viewtopic.php?t=21814
ad 1.
Wyjmij przełącznik szyb, próbnik 12 V do ręki i szukamy przewodów.
Sterowanie szyb jest chyba plusem więc:
Jeden koniec próbnika do masy a 2 koniec do poszczególnych kabli i szukasz aż się zapali próbnik:
- przy wciśniętym otwieraniu szyby lewej potem prawej i tniesz te kable i zamieniasz
- potem szukasz przy wciśniętym guziku zamykania lewej i prawej szyby, tniesz i zamieniasz.
Taka sama procedura z lusterkami. Na co tu schematów.
Chwilka roboty i kable odnalezione.
Jak nie dasz rady odnaleźć to w sobotę mogę u siebie zerknąć które to kable, i ci powiedzieć, ale nie wiem czy europa i anglia to te same kolory :lol:
Chyba że sterowanie będzie minusem to jeden koniec żarówki do +12V a drugim końcem szukasz j/w.
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: Pszczyna »

Ja kabli nie przecinałem , cienki śrubokręcik alla" zegarmistrzowski i -wyjmowałem konektorki zamieniłem kabelki miejscami były obok siebie (szyby) poprostu obserwacja szyby liczenie ścieżki z pod którego przycisku wychodzi i po ANGOLU
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2021, 17:37 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
xHyper

#4 Post autor: xHyper »

Rybka pisze: 22 kwie 2021, 17:01 Podepnij swój sterownik i spróbój skasować crash date w taki sposób viewtopic.php?t=21814

hmm op comem tylko się da tak? Jeśli tak to 1.70 wersje lepiej kupić czy 1.99, bo słyszałem, że 1.99 się często nie chcą łączyć.

Dodano po 3 minutach 17 sekundach:
Pszczyna pisze: 22 kwie 2021, 17:35 Ja kabli nie przecinałem , cienki śrubokręcik alla" zegarmistrzowski i -wyjmowałem konektorki zamieniłem kabelki miejscami były obok siebie (szyby) poprostu obserwacja szyby liczenie ścieżki z pod którego przycisku wychodzi i po ANGOLU
Czyli powinny mi wyjść te konektorki bez problemu?
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#5 Post autor: Rybka »

Widzę że jesteś z Rzeszowa, skontaktuj się z naszym forumowym kolegą CRAZY on jest z Rzeszowa, ma op-coma i na pewno pomoże z tym kasowaniem sterownika.
Tutaj jego nr tel.
506-744-800
xHyper

#6 Post autor: xHyper »

[quote=Rybka post_id=469779 time=1619103704 user_id=8152]
ad 2.
Nie koimbinuj ze sterownikiem z angola bo w nim wszystko czyta na odwrót, raz już kombinowałem z Viki C i szkoda zachodu.
Inne oznaczenie też nie może być bo nie będzie np kurtyn w nim itd.
Podepnij swój sterownik i spróbój skasować crash date w taki sposób viewtopic.php?t=21814

Znalazłem kilka sensorów na allegro wszystko się zgadza prócz linijki od "RBV", ale wszystkie mają inne więc to chyba jakiś nr seryjny najważniejsze, aby te wszystkie wyżej się zgadzały dobrze myślę?
https://imgur.com/a/Aa0EyjD
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2021, 08:44 przez xHyper, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”