Kody błędów

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
skabetti1

#31 Post autor: skabetti1 »

właśnie :(

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#32 Post autor: BajBus »

chyba mam z MieHor'em te same wykazy bo też go nie mam...

ale coś sie z autem dzieje? czy tylko błęd wyskoczyl?
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

skabetti1

#33 Post autor: skabetti1 »

na razie nic
ale właśnie wypalał mi się DPF i dokładnie gdy zgasła spiralka zaświeciło AUTKO z KLUCZEM no i zczytałem ten błąd :/

--scalone--

czy to ma coś wspólnego z DPF czy tylko czysty przypadek to już nie mam pojęcia :roll:

//edytujemy posty a nie piszemy jeden pod drugim //BajBus
Ostatnio zmieniony 19 sie 2009, 11:22 przez skabetti1, łącznie zmieniany 1 raz.

kicaj

#34 Post autor: kicaj »

ciekawe...
a pierwszy raz sie wypalalo z kontrolka swiec zarowych swiecaca sie?
bo wszyscy w ASO mowia ze pomimo tego ze w manualu jest napisane w rzeczywistosci kontrolka sie nie zapala...
a jak sie zapali to wtedy nalezy do ASO jechac bo to powazniejsza sprawa...
no wiec IMVVHO w takim wypadku to moze oznaczac cos z DPFem, nie koniecznie ze zapchany ale rowniez czujnik/czujniki...

patrzylem na forum zafiry w de i tam tez nie ma info o tym bledzie... zalozylem tam temat zobaczymy...

skabetti1

#35 Post autor: skabetti1 »

dzięki
no w sumie pierwszy raz ze spiralką ale jakieś 800km wcześniej miałem przepalany DPF techem w serwisie sprawdzane i kasowane błędy no i zmieniony EGR na nowy :shock:
Na VF gdzieś wyczytałem że to chodzi o jakiś kabelek do czujnika lub sam czujnik ciś.przedDPF
dzięki za pomoc :)

kicaj

#36 Post autor: kicaj »

tez to czytalem - ale nigdzie nie bylo mowione o takim bledzie...

skabetti1

#37 Post autor: skabetti1 »

panie kicaj jutro podepnę moją Zafcię pod OP-COM zczytam ten błąd i go skasuję :lol:
tylko że mam niemiecką wersję i czy będe mógł liczyć na pomoc w tłumaczeniu jeśli to możliwe z góry dzięki POZDRAWIAM :D

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#38 Post autor: timi68 »

MieHor pisze:u mnie jak zapali się kluczyk z samochodzikiem występuje natychmiast brak mocy, jak jest możliwość doraźnie zjeżdżam na pobocze, podnoszę maskę, otwieram zawór EGR, odblokowuję zatarty tłoczek, parę kropli oleju i jadę dalej do następnego razu. Na diagnostyce wykazuje błąd P0400. Pewnie w jakimś momencie czeka mnie wymiana lub regeneracja EGR-u (elektronicznego). Odnośnie Twojego problemu - nie bardzo mogę Ci pomóc.
Pytałem, aby nie mieć takich problemów, trzeba lać uszlachetniacz do paliwa Kastrol.
Jak kupiłem Zafirką po dwóch tygodniach pojawił się właśnie taki problem, zrobiłem tak jak kazał mi kolega i od tamtego czasu cisza i święty spokój.

skabetti1

#39 Post autor: skabetti1 »

ViFot pisze:
Może ktoś zna kod 2279. Nie mogę nigdzie znaleźć.
Pojawił się już drugi raz. Mechanik nie może znależć w książce, a do autoryzowanego serwisu ponad 50 km i bardzo nie po drodze :)
W czasie jazdy silnik jakby stracił moc . Po zatrzymaniu się i ponownym uruchomieniu silnika wszysko wróciło do normy tylko lampka awarii się paliła.
Mechanik wykasował błąd i jest niby ok, ale niepokoi mnie co się dzieje.

Pozdrawiam

To jest błąd nieszczelności w układzie dolotowym [lewe powietrze], coś też z EGR-em może być nie tak...
Pozdrawiam

ViFot

#40 Post autor: ViFot »

Dzięki

kwro

#41 Post autor: kwro »

witam !!
błąd 190057, 19005F ??
Dzisiaj po diagnostyce : Awaria czujnika DPF
Czujnik do wymiany, koszt czujnika w serwisie ok. 300 zł - aktualnie w serwisie brak , tylko na zamówienie, podobno coraz więcej maja takich awarii.

kicaj

#42 Post autor: kicaj »

skabetti1, no to daj znac jak poszlo ;)
odpowiedz z forum de
" Der Fehler hat mehrere Fehlerbilder, aber alle beziehen sich auf den DPF, bzw., den Abgastemperatursensor.
Ich Tippte aber auf einen vollen DPF, also ab zu FOH u. Freibrennen."
o ile znam niemiecki (jesli to mozna juz nazwac znajomoscia) chodzi wlasnie o DPF,
czyli nic nowego ;) (FOH=ASO)
narazie to tylko jedna odpowiedz...

skabetti1

#43 Post autor: skabetti1 »

witam
czyli czujnik? tak myślałem :roll:
trzeba go wymienić czy może przeczyścić?
i czy idzie to zrobić samemu?
niestety jeszcze kompa nie podpiołem :oops: do godziny czasu może mi się uda
Jak będziesz online to do usłysz
Pozdrawiam

skabetti1

#44 Post autor: skabetti1 »

witam
A więc rzecz z moim błędem ma się następująco :lol: skasowałem go a jego opis wygląda tak
Łączna ilość kodów: 1

P1900 - Cykl regeneracji filtra cząst. został przerwany kilka razy
(57) - Obecny
tyle że spiralka od świec znów się świeci :shock:
Jakieś konkretne sugestie proszę :roll:
pozdrawiam

kicaj

#45 Post autor: kicaj »

jesli sie swieci spirala to musisz jechac do ASO albo gdzies gdzie aktywuje sie wypalanie techem2...
zgaduje ze masz przejechane jakies 50kkm -60kkm??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”