Zafira A pali bezpiecznik 31
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20DTI
Mam problem. Nie działa wycieraczka tylnej szyby. Wypiąłem kostkę sprawdziłem przewody między klapą a budą są całe a na kostce nie ma napięcia. Spalony bezpiecznik 31. Wymieniłem i na odpiętej kostce dalej pali. Co jeszcze jest pod bezpiecznikiem 31. Ratunku.
- Piko
- Debiutant
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Nie wiem jak sprawdzałeś ale u mnie wystarczyło zsunąć harmonijkę gumową na przejściu pomiędzy klapą a nadwoziem i oczom ukazał się nietypowy widok. Były urwane przewody a cześć skręcona i zwarta ze sobą. Nie wiem co tam były za połączenia ale mi wycieraczki (wszystkie) załączały się po włączeniu ogrzewania tylnej szyby i miałem problem z alarmem (uaktywniał się co 30 sek.. i nie szło go zablokować czy jak kto woli wyłączyć całkiem).
Veni vidi vici.
A co do bezpiecznika 31? Według schematu dla Zosi który ja posiadam 2001-2004 to jest 20A i jest tylko do tylnej wycieraczki.
Pozdrawiam Piko.
Nie wiem jak sprawdzałeś ale u mnie wystarczyło zsunąć harmonijkę gumową na przejściu pomiędzy klapą a nadwoziem i oczom ukazał się nietypowy widok. Były urwane przewody a cześć skręcona i zwarta ze sobą. Nie wiem co tam były za połączenia ale mi wycieraczki (wszystkie) załączały się po włączeniu ogrzewania tylnej szyby i miałem problem z alarmem (uaktywniał się co 30 sek.. i nie szło go zablokować czy jak kto woli wyłączyć całkiem).
Veni vidi vici.
A co do bezpiecznika 31? Według schematu dla Zosi który ja posiadam 2001-2004 to jest 20A i jest tylko do tylnej wycieraczki.
Pozdrawiam Piko.
-
- Imię: Marcin
- Auto: zafira a
- Model: za
- Oznaczenie silnika: z16xe
Ten bezpiecznik zabezpiecza przednią i tylną wycieraczkę. Proponuję porozpinać zasilania przy wycieraczkach, miernik w rękę i sprawdzić. Nie rób tego pod napięciem. Wyeliminujesz problem z silnikiem. Potem rozpinasz wiązkę przy słupku i będziesz wiedział czy przód czy tył.
-
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira A
- Oznaczenie silnika: XE1,8
Podłacze sie do tematu-otoz u mnie byla uszkodzona wiazka tylna,wiec polaczylem przewody i nie dziala silniczek tylnej wycieraczki,natomiast grzeje sie strasznie,malo tego-niw jest wlaczona praca tylnej wycieraczki,a caly czas w jej wryczce jest prad,po podpieciu do silniczka tylnej wycieraczki-klika cos w silniczku mimo iz nie jeat wlaczona praca jej manetka przy kierownicy,co to moze byc?