Szukałem, czytałem, konsultowałem z mechanikami, niestety tu praktycznie niczego się nie dowiedziałem.
A co się okazało?
Wada seryjna Opla została usunięta w którymś roczniku, zaprzestano montować seryjnie puste wałki na łożyskach igiełkowych, a zastąpiono je pełnymi na łożyskach ślizgowych z zupełnie inną pokrywą.
Zakup zamiennika do tego, co mam - nie ma sensu, zakup używki - również nie ma sensu. Dlaczego? Mechanik mówi wprost - to ci się na pewno ukręci. Może nie od razu, ale się ukręci. W aucie jest pokrywa, której Opel w ogóle nie widzi po tym VINie, więc ktoś już mógł wcześniej kombinować... Ja więcej nie chcę.
I sugerował tak:
Opcja 1:
Jeśli chcesz nim jeździć, to kupuj poprawioną wersję z pełnymi wałkami (ok. 3000-3600zł + uszczelki, rozrząd, ewentualne zniszczenia + robota = 5000-8000zł).
Opcja 2:
Jeśli chcesz się go pozbyć, kup używkę zamontuje się, sprzedaj, a kupującemu zaraz się to rozsypie i on będzie miał ten problem.
Ponieważ ja nie z tych ludzi, opcja 2 kategorycznie odpada. Mam sumienie i nie potrafię oszukiwać ludzi tak, jak mnie oszukano.
Nowa pokrywa z wałkami rozrządu, to 55562829.
Póki co ma ją jeden sprzedawca (jeszcze nic pewnego, czekam na odpowiedź), no i Opel może sprowadzić z Niemiec.
Czy może ktoś z Was ma namiar na jakiś sklep, gdzie mógłbym jeszcze to dostać?
55562829
Dodano po 10 minutach 15 sekundach:
A to dzięki uprzejmości pana z Opla:
https://megawrzuta.pl/download/e5db533f ... 4f607.html
To mnie zastanawia:

W sklepie piszą - do łożyska igiełkowego, a Opel mówi, że ten komplet jest na łożysku ślizgowym, że igiełkowe właśnie było w tej starej wadliwej...