Witam wszystkich.
Robię remont silnika w Zafirze, a że już motor wyjęty to chciałbym mieć wszystko co trzeba porobione, dlatego zastanawiam się nad zalożeniem chłodniczki oleju.
Wiem, że ten motor posiada z tylu silnika ori chlodniczke i olej jest chlodzony płynem, ale mam wrażenie że strasznie mi to grzeje płyn przy dużych upalach.
W tamtym roku przy upale 35 stopni na autostradzie przy 160-180km/h temperatura płynu wynosila 100-105 stopni.
Uwazam, że to duzo a że motor będzie po remoncie to nie chcę zaraz go od nowa robić.
Dlatego myśle o osobnej chlodniczce zamonotwanej od przodu auta.
Silnik posiada juz adapter wraz z termostatem, dlatego to dosyć ulatwia sprawę, tylko nie wiem jak to połączyć ze soba.
Jakie króćce zastosować ? Czy ori przewody przerabiac ?
Ma ktoś jakieś doświadczenia i może się podzielić ?
Czy moze to nie ma sensu ?
Dodam, że auto jest robione pod 300 KM, czyli turbo i wtryski od OPC, FMIC, sprzeglo kevlarem obite, wieksza przepływka i filtr powietrza oraz wywalony drugi kat.
Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii, interpunkcji i gramatyki języka polskiego.
regulamin ZKP §2 pkt 6.
Poprawiłem słowotok oraz ortografię.
Sebu$
Większa chłodnica oleju Z20LER
-
piotr18011
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 2.0T 200km
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Ostatnio zmieniony 20 cze 2021, 17:12 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Chłodnica oleju jest nie potrzebna. Na 300KM. Jak masz takie temp silnik to jest coś nie tak z samym chłodzeniem a nie że trzeba chłodnice oleju dokładać. Chyba że chcesz auto na torze upalac to jest wskazanie w innym przypadku mój się z celem. Żeby nie być goło słownym też miałem Zafirę 831KM/507NM ,teraz astra 348KM/499NM i żadnych dodatkowych chłodnic olej nie ma
-
piotr18011
No dobra to jeden temat mam ogarnięty. Ale w takim razie temperatura była zbyt wysoka czy uważasz że to normalne? Skoro skłdasz motory pod takie moce to może doradzisz co jeszcze zrobić skoro juz motor wyjęty? Myślałem o kuciu ale do 300+ nie ma takiej potrzeby. Max jaki byłbym szczęśliwy to ok 320km. To auto ma być typowo rodzinne
Ostatnio zmieniony 20 cze 2021, 22:59 przez piotr18011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piotr18011
Sorry, już poprawione. Nie mieszkam w Polsce i słownik w tel też nie jest polski.
OK. Dzięki za info.
Sebu$
OK. Dzięki za info.
Sebu$
Ostatnio zmieniony 21 cze 2021, 07:11 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.