Uszczelka pokrywy zaworów jaką firmę polecacie?
- mictom
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Opel Zafira A 1.8 2003 Njoy
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dobrze jest, każda "świeża" uszczelka będzie lepsza niż stara zesztywniała.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2021, 16:56 przez mictom, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
- Imię: Tomek
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Elring, Reinz sprawdzone. Ale ostatnio używalem też Corteco i jest ok. Ja jestem za silikonem bo sama uszczelka po pewnym czasie zaczyna się pocić. Do krecenie śrub 8Nm ale trzeba wziąść pod uwagę też odchyłkę na kluczu dynamo.
-
- Przeglądacz
- Imię: maciej
- Auto: zafira
- Model: B
Część, jestem świeżo po wymianie tej uszczelki, u mniie ten zaczep z tą śruba odpadł, przy próbie wyciągnięcia sruby. Podobnie jak na wideo z linka. ewidentnie jest to wada, kolejną która po dłuższym okresie czasu daje o sobie znać.harvard pisze: ↑16 lut 2021, 09:56 a nie w obudowie i lubi peknąć i że śruba lu w tym miejscu się zapiec, lub pęknie także obudowa w tym miejscu. Identycznie było i u mnie. Mechanior musiał się namęczyć aby wyciągnąć ten tz. kołek który powinien ze śrubą zostać w obudowie i w tym miejscu u mnie było rozszczelnienie identycznie jak na filmie facet mówił. Czyzby bolączka 1.8?
Jak tam uszczelnienie trzyma u ciebie od tego czasu?
-
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
U mnie udało się wszystko zakręcić ponownie jak to było przed wymiana. Trzyma się świetnie i tam w okolicy obudowy Kzfr jest wreszcie czysto. Oby tak dalej. Najwazniejsze to zachować kolejność dokręcania tych śrub od środka zaczyjać. Na nie wszystkich filmach o tym mówią a mój mechanior opli robił wiele więc wiedział jak się za to zabrać.