[FAQ]Tempomat
-
- Bywalec
- Model:
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Ja zamontowałem w swojej na 20 godzin przed wyjazdem na wakacje i powiem tylko tyle SUPER
Udało mi się że mam pełną opcję tzn. działa mi też kontrolka na zegarach. I wcale nie jest denerwująca, ma przyjemny zielony odcień
Mieliśmy tylko mały problem bo nie chciał działać od razu ale podejrzewam że do pełni sukcesu potrzebne było wyciągniecie kluczyka ze stacyjki.
Generalnie bardzo POLECAM montaż tego, jazda na autostradzie czy ekspresówce jest o wiele spokojniejsza no i trochę tańsza
Udało mi się że mam pełną opcję tzn. działa mi też kontrolka na zegarach. I wcale nie jest denerwująca, ma przyjemny zielony odcień
Mieliśmy tylko mały problem bo nie chciał działać od razu ale podejrzewam że do pełni sukcesu potrzebne było wyciągniecie kluczyka ze stacyjki.
Generalnie bardzo POLECAM montaż tego, jazda na autostradzie czy ekspresówce jest o wiele spokojniejsza no i trochę tańsza
-
- Bywalec
- Model:
-
- Przeglądacz
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z16XER
Najlepiej chyba kupić w ASO, 40 zł to chyba nie jest majątek w porównaniu z ceną manetki.kebul pisze:Czy ktoś wie gdzie takie coś kupić, może być używane tylko żeby było sprawne.analyzer64 pisze:do tego czujnik położenia sprzęgła ( najpierw lepiej sprawdzić, bo może być już zamontowany -
Czujnik: 62 40 187 lub 62 39 120
Tak apropo doświadczalnie stwierdziłem że w nowej Zafirce z 2010 silnik benz. 1,6 (115KM) ten czujnik był już zamontowany, natomiast w troszkę starszej z 2006 1,6 (105) nie było go. Nie wiem czy to po liftingu zaczęli dorzucać, czy to po prostu jak się komuś chciało.
znalazłem jeszcze taki czujnik i napisali że jest do zafiry A. kolega analyzer64 napisał, że ma być taki . I teraz nie wiem którego kupić.andwi pisze:Najlepiej chyba kupić w ASO, 40 zł to chyba nie jest majątek w porównaniu z ceną manetki.kebul pisze:Czy ktoś wie gdzie takie coś kupić, może być używane tylko żeby było sprawne.analyzer64 pisze:do tego czujnik położenia sprzęgła ( najpierw lepiej sprawdzić, bo może być już zamontowany -
-
- Bywalec
- Model:
Jak do ZB to ten drugi tańszykebul pisze:znalazłem jeszcze taki czujnik i napisali że jest do zafiry A. kolega analyzer64 napisał, że ma być taki . I teraz nie wiem którego kupić.andwi pisze:Najlepiej chyba kupić w ASO, 40 zł to chyba nie jest majątek w porównaniu z ceną manetki.kebul pisze:Czy ktoś wie gdzie takie coś kupić, może być używane tylko żeby było sprawne.analyzer64 pisze:do tego czujnik położenia sprzęgła ( najpierw lepiej sprawdzić, bo może być już zamontowany -
czyli do zafiry A ten droższy :-(miałczyk76 pisze:Jak do ZB to ten drugi tańszykebul pisze: znalazłem jeszcze taki czujnik i napisali że jest do zafiry A. kolega analyzer64 napisał, że ma być taki . I teraz nie wiem którego kupić.
Dzięki za info
Zgłębiam temat dodania tempomatu, podpowiedź dla innych użytkowników benzynowych ZB - w mojej (2007r) czujnik na sprzęgle jest zamontowany, sądzę że był tam od początku bo poprzedni właściciel nie robił żadnych modyfikacji. Więc jest prawdopodobne że w nowszych, benzynowych Zosiach też ten czujnik, tak jak w dieslach, jest montowany seryjnie
Teraz muszę zdobyć manetkę, a najpierw kaskę na nią :>
Teraz muszę zdobyć manetkę, a najpierw kaskę na nią :>