Zgrzytanie podczas jazdy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Bobi2211

Zgrzytanie podczas jazdy

#1 Post autor: Bobi2211 »

Witam mam problem z zgrzytaniem podczas jazdy Jak dodaje gaz nie słyszałem hac jak tylko puszcze gaz słychać zgrzytanie opel zafira tourer 1.6cdti 136ps może miał ktoś taki problem
tomek8308
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira C 1.6CDTI
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#2 Post autor: tomek8308 »

To nie wygląda tak prosto na pewno musi to usłyszeć mechanik. Przy odpuszczeniu gazu zgrzyty czy stuki może powodować wiele rzeczy - poduszka silnika, półoś, dwumasa, sprzęgło, turbina można tak sobie wymieniać więc najlepiej podjedź do mechanika niech posłucha.
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#3 Post autor: Czesław »

Bobi2211 pisze: 10 kwie 2022, 17:19 Witam mam problem z zgrzytaniem podczas jazdy Jak dodaje gaz nie słyszałem hac jak tylko puszcze gaz słychać zgrzytanie opel zafira tourer 1.6cdti 136ps może miał ktoś taki problem
Czy na postoju też tak się dzieje bo łatwiej było by to zlokalizować ,jeśli na postoju cisza to szukał bym w skrzyni ,sprzęgle i przegubach :/
czesiek_ze
Bobi2211

#4 Post autor: Bobi2211 »

Witam właśnie nie tylko podczas jazdy moc wszystko jest jak jade np 140km i puszcze gaz to wtedy tak żęzi a jak dodam gazu to znika odrazu
BQB
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A16XNT
#5 Post autor: BQB »

Ja miałem tylko przy dodawaniu gazu, wymiana paska osprzętu wraz z napinaczem i uszczelnieniami usunęła problem. Ale u Ciebie to może być coś innego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”