Problem z Zafirą C 2.0 CDTI TOURER A20 DTH 165 km 2013 rok. Skrzynia F40
Na wolnych obrotach, przy wciskaniu pedału, przy końcu słychać charakterystyczny dźwięk. Po wciśnięciu sprzęgła - dźwięk ten znika ale pojawia się inny głuchy, słabo słyszalny ale jednak - co sądzicie ?
Mechanik podniósł auto, ściągnął pokrywę, posłuchał i mówi, że to skrzynia i że Ople często tak maja i żeby jeździć i nie przejmować się - ja w to wątpię.
Ja jednak martwię się i doszukuje wszystkiego, bo w lipcu dłuższa trasa około 5000 km się szykuje.
Żadnego szarpania, biegi wchodzą gładko, wszystko normalnie. Sprzęgło tez normalnie działa.
A dodam jeszcze, ze rok temu wymieniałem przeguby wewnętrzne i wtedy tez olej w skrzyni biegów - olej Opel 19 40 004 1,7 l
Podaję link do filmiku:
https://youtube.com/shorts/uK-n0rSmVHU?feature=share
Dziwny dźwięk sprzęgło, skrzynia ?
Moderator: Sebu$
-
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira C 1.6CDTI
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Bez zdjęcia skrzyni się raczej nie obejdzie, na pewno to nie jest normalne. Może to być dwumasa albo łożysko oporowe w wysprzęgliku ale ja obstawiał bym kończącą się dwumasę łożysko by było słychać cały czas.
-
- Przeglądacz
- Imię: Barbara & Daniel
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
U mnie pojawił się świst niczym jechanie kątówką po asfalcie - diagnoza nowa skrzynia, mechanik mówił, że skrzynie wcześniej dają znać o sobie, twoje dźwięki, to objawy padającej skrzyni.