Pali się kontrolka TC i ABS
Moderator: Sebu$
-
12Marek
Pali się kontrolka TC i ABS
Witam.
Mam przelatane 230 tys km.
Zośka 2.0 CDTI z 2012 r.
Po wymianie tulei wachaczy (niepotrzebnej jak się okazało) zaczęła się palić lampka TC i ABS. Najpierw co jakiś czas a potem już na stałe.
Komputer wskazywał na czujnik ABS.
Wymieniony ale nadal to samo. A raczej przez chwilę był spokój ale potem weszło i znów to samo. Błąd czujnika ABS.
Mechanik oblukał rzekomo wszystko i kabelki itd.
No i zaczyna gadać o sterowniku itd.
Że to że było ok a po wymianie tulei się zje... to koincydencja pewnie i to nie jego wina itd.
Dziś ma szukać w wiązkach połączeń...
Może ma ktoś jakiś pomysł?
Coś mu podpowiedzieć?
Nie wiem co tam jeszcze kombinuje ale przyznał się że pierwszy raz coś takiego ma i wolę żeby nie eksperymentował.
Zośka do tej pory chodziła jak złoto. Nigdy mnie nie zawiodła i choć przebieg ma słuszny to nie chcę się jej pozbyć ani jeździć bez ABS...
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Mam przelatane 230 tys km.
Zośka 2.0 CDTI z 2012 r.
Po wymianie tulei wachaczy (niepotrzebnej jak się okazało) zaczęła się palić lampka TC i ABS. Najpierw co jakiś czas a potem już na stałe.
Komputer wskazywał na czujnik ABS.
Wymieniony ale nadal to samo. A raczej przez chwilę był spokój ale potem weszło i znów to samo. Błąd czujnika ABS.
Mechanik oblukał rzekomo wszystko i kabelki itd.
No i zaczyna gadać o sterowniku itd.
Że to że było ok a po wymianie tulei się zje... to koincydencja pewnie i to nie jego wina itd.
Dziś ma szukać w wiązkach połączeń...
Może ma ktoś jakiś pomysł?
Coś mu podpowiedzieć?
Nie wiem co tam jeszcze kombinuje ale przyznał się że pierwszy raz coś takiego ma i wolę żeby nie eksperymentował.
Zośka do tej pory chodziła jak złoto. Nigdy mnie nie zawiodła i choć przebieg ma słuszny to nie chcę się jej pozbyć ani jeździć bez ABS...
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Skalibrować czujnik kąta skrętu nie zaszkodzi
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
12Marek
Możesz rozwinąć temat?
Po wymianie tulei zaczęło się zapalać i mechanik mówił żeby ustawić zbieżność bo może to być przyczyną. Ustawili i było najpierw bez zmian. Potem zaczęła się zapalać a w końcu na stałe świeci się kontrolka.
Gdzie to jest i co się mogło stać że trzeba skalibrować?
Podjedź do kogoś ze specjalizacją w Oplu.Kalibracja czujnika skrętu to minuta tylko trzeba mieć sprzęt do tego.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Moduł ulokowany pod kierownicą integrujący inne systemy elektroniczne , jest tarcza dziurkowana i magnes, (w uproszczeniu) zwane czujnikiem kąta skrętu który należy skalibrować jest to ważne by poprawnie działały systemy ABS,TC,ASR ,ESR, EBD itp
Jest to dość czytelne by profilaktycznie wykonać kalibrację.
http://czesci.poradyopel.pl/10272-czujn ... mpera.html
Jest to dość czytelne by profilaktycznie wykonać kalibrację.
http://czesci.poradyopel.pl/10272-czujn ... mpera.html
Ostatnio zmieniony 27 lip 2021, 13:19 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 2 razy.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
Kod security nie jest potrzebny.W Zafirze C to osobny moduł.Nie ma cim-a tekiego jak był w ZB.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
-
GRYGA4
- Bywalec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTH
i jak uporałeś się z tym bo u mnie też wyskakuje błąd Abs i TC
Ostatnio zmieniony 14 cze 2022, 20:03 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki
Powód: Literówki