Problem z kierownicą wielofunkcyjną

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
skorpion69

#46 Post autor: skorpion69 »

Witam.
Mam Zafirke B 2006r 1,9 od niedawna. Od poczatku mam problem z klaksonem, raz działa raz nie. Może ktoś miał coś podobnego lub może pomóc a ostatnio gdy sygnał niedziałał to kilkakrotne przyciśnięcie klaksonu spowodowało pogłośnienie radia.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2010, 13:23 przez skorpion69, łącznie zmieniany 1 raz.
Woytas

#47 Post autor: Woytas »

Wychodzi na to, że masz zwarcie gdzieś w okolicach kierownicy

Gdzieś to było już poruszane u Nas
Ostatnio zmieniony 23 sie 2010, 14:04 przez Woytas, łącznie zmieniany 1 raz.
skorpion69

#48 Post autor: skorpion69 »

Co radzisz
Woytas

#49 Post autor: Woytas »

przede wszystkim dostać się do wiązki może coś naocznie zaobserwujesz. Bo z tego co napisałeś (relacja klakson - radio) wynika, że ból jest gdzieś w tej okolicy (tam idą kabelki do regulacji głośności radia no i oczywiście klakson)
skorpion69

#50 Post autor: skorpion69 »

Dzięki
rhaaziel

#51 Post autor: rhaaziel »

Hej, sporo już o tym napisano, trzeba tylko troszkę poszukać :>

Moim zdaniem sprawcą tego problemu może być niesławna wiązka do CIM, która powoduje przeróżne 'jaja' związane z klaksonem i blokowaniem guzików w kierownicy.

Poczytaj te wątki:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1449
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=336
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1960

Sprawdź na szybko 2 metody:

1. przywal od dołu z liścia hehe w podstawę kierownicy, u mnie momentalnie odwiesza się pokrętło przy kierze
2. zmniejsz moc podświetlenia wyświetlacza i sprawdź czy klakson zacznie działać

Życzę powodzenia!
skorpion69

#52 Post autor: skorpion69 »

Dzieki za podpowiedz i linki
Pozdrawiam
M@rio

#53 Post autor: M@rio »

parę dni temu przerabiałem podobny problem że klakson działał potem nie działał i na przemian aż padł całkowicie
w serwisie okazało się że wypiął się z kostki ale nie do końca i raz stykało a raz nie aż się całkiem wypięło - tak mi wytłumaczyli mechanicy z Opla - w każdym bądź razie u mnie już działa
pozdrawiam
miałczyk76

#54 Post autor: miałczyk76 »

Często załamuje się przewód masy i słabo łączy,który idzie do kolumny kierowniczej.Trzeba zrobić przeszczep tak jak z wiązką w tylnych drzwiach po lewej stronie.Ja pociągnąłem do kolumny kierowniczej swój kabelek z masą i śmiga aż miło . :D Nie trzeba żadnej wiązki wymieniać :lol:
kwazaar

#55 Post autor: kwazaar »

ostatnio coś się posypało u m,nie z przyciskami na kole kierownicy (głośność i góra dół)
tzn raz działają raz nie. Dziś podczas jazdy do pracy gdy skręcałem kierownicą stacje radiowe zaczeły się same przełączać. Przyznacie że jest to raczej trochę denerwujące :)
Wczoraj podpiąłem się do kompa i był błąd - zblokowany przełącznik... - błąd usunąłem a dzisiaj takie akcje podczas skrętu kierownicą.

Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?
Od czego zacząć diagnozę?
Woytas

#56 Post autor: Woytas »

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3459

Poczytaj to i podane tam odnośniki do tematów to jest chyba bolączka ZB
kwazaar

#57 Post autor: kwazaar »

dzięki Woytas

poczytam, pogrzebię - może coś się uda :)
grzesz

#58 Post autor: grzesz »

hajduk24 pisze:Też mam tą dolegliwość , kiedyś musiałem użyć klaksonu i nic , ale po wizycie na serwisie też stwierdzili że naprawa będzie kosztować :evil: , i nie uwierzycie co pokazał mi elektryk , puknij dłonią w obudowę pod kierownicą i trąbi :lol: , bez wysokich kosztów .

U mnie pukniecie takze pomoglo ;-)

a juz balem sie kosztow

pozdrawiam i dzieki za rade
conlusor

#59 Post autor: conlusor »

Ja miałem wymienianą wiązkę ale na szczęście na gwarancji czyli zero kosztów.
W ASO powiedział mi właściciel że wiedzą o tym problemie i mają odpowiednie zalecenia.
Dodał że nawet jakby było po gwarancji to zapłaciłbym 50% mniej za wiązkę a za podłączenie i zresetowanie kompa gratis.
No ale tylko tak powiedział więc różnie może być :)
dodam że Zośka kupiona w 2007 a w 2009 padł sygnał dźwiękowy a następnie sterowanie w kierownicy komputerkiem pokładowym
ssebus45

#60 Post autor: ssebus45 »

Witam. A ja ostatnio byłem w ASO w innej sprawie i zaprosili mnie na wymianę jakiejś spinki. Powiedzieli właśnie, że może być problem z klaksonem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”