ZA - hamulce

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#16 Post autor: firek »

ja mam podobny problem, z tą tylko różnicą że u mnie jedno kółko po zwolnieniu recznego hamuje nadal, okazało się że dzwigienka w zacisku nie odbija, wiec czeka mnie rozbiurka zacisku, zestawik naprawczy juz zamówiony jeszcze tylko musze klucz pieciokatny skołowac ;)

pejko
Przeglądacz
Imię: Przemek
Auto: Zafira A OPC
Oznaczenie silnika: Z20LET
#17 Post autor: pejko »

witam. przy przejeżdżaniu przez np. "kocie łby" słychać z tyłu głuche stukanie. doszedłem do tego , że to najprawdopodobniej stukają tylne zaciski hamulcowe bo jak zaciągnę lekko ręczny robi się cisza, poza tym widać że zacisk jest luźny. czy jest jakaś sprężyna, która odpowiada za wyciszenie zacisku, może coś trzeba wymienić, żeby zacisk się nie telepał? z góry dzięki za pomoc.

boogoo

#18 Post autor: boogoo »

Zaciski są na prowadnicach,które osadzone są w jarzmach.Na prowadnicach nałożone są gumki,które tłumią drgania.U ciebie ktoś robił klocki z tyłu i po wyjęciu szczękotrzymacza gumki te po prostu weszły do końca prowadnicy,kiedy było wszystko montowane.

pejko
Przeglądacz
Imię: Przemek
Auto: Zafira A OPC
Oznaczenie silnika: Z20LET
#19 Post autor: pejko »

problem rozwiązany, może się komuś przyda. w mojej zośce z tyłu są hamulce systemu LUCAS. powodem były po rozginane blaszki stanowiące elementy prowadzące klocków i jednocześnie przytrzymujące zacisk. po dogięciu w/w blaszek tak aby przytrzymywały zacisk nastąpiła cisza

boogoo

#20 Post autor: boogoo »

Ha!Trywialnie!Proszę,a człowiek doszukuje się jakichś niesamowitych historii.... :lol:

d.marco

#21 Post autor: d.marco »

Witam a czy jest jakaś regulacja tylnego hamulca ręcznego gdyz na stacji stwierdzono u mnie,że tył lewa strona nie hamuje na ręcznym i zamierzam sie do sprawdzenia lub ewentualnego wyregulowania ale nie wiem czy to sie da wyregulowac prosze o porade lub wskazówki - dzieki za wszelkie info.
Pozdrawiam

wader2996

#22 Post autor: wader2996 »

Witam posiadam zafire 2.2 DTI 2003r. Ostatnio komp wyświetlił info KLOCKI HAMULCOWE wymieniłem klocki na 4 kołach a na tyle nawet tarcze ale info o klockach nadal świeci czy mogę to usuną we własnym zakresie czy muszę jechac na serwis

darkp1

#23 Post autor: darkp1 »

Z klockami trzeba wymienić też czujniki na nowe.

dejna

#24 Post autor: dejna »

darkp1 pisze:Z klockami trzeba wymienić też czujniki na nowe.
jest to jedno z rozwiązań... można też zewrzeć kabelki tego czujnika i więcej ten komunikat się nie pojawi... niestety nawet wtedy gdy klocki będą się kończyć (zostanie czekać aż blaszki zaczną piszczeć - jeżeli będą) więc wymiana na nowy jest rozsądnym wyjściem...

Skasowany użytkownik 2932

#25 Post autor: Skasowany użytkownik 2932 »

Siema ziomy mam takie pytanie związane z regulacją hamulca ręcznego czy jest możliwosc i jak jest to gdzie sie to reguluje. Z góry dzieki. Nara

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#26 Post autor: opelmen »

Dobry wieczór Misiek14431, myślę, że powinieneś zacząć od tego:

http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=42
Obrazek
Obrazek

darkp1

#27 Post autor: darkp1 »

Musisz zdjąć zaślepkę z przy dźwigni ręcznego i tam jest nakrętka ze śrubą, musisz nią kręcić.

kulex
Debiutant
Model:

#28 Post autor: kulex »

Witam

co może być przyczyną?

objaw następujący

przy mocnym wciśnięciu hamulca podczas jazdy w tylnym prawym kole słuchać dość głośne pojedyncze stuknięcie

Pozdrawiam
Adam

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#29 Post autor: Dziadek13 »

W zafirach 1999-2001 były montowane zaciski lukas lub bosch moze ktoś rozjaśni mi jaki to zacisk ponieważ ręczny żle mi hamuje tylne prawe koło linka normalnie chodzi nie zacina sie a hamowania ręcznym brak, w tylnym lewym jest wsio ok a potrzebuje klocki kupić.
Obrazek
Przypuszczam że to jest Bosch ale potrzebuje potwierdzenia.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, 19:30 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#30 Post autor: darek_s »

Na moje oko bosch.pzr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”