Z20LET remont silnika
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Darek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
I niestety i mnie dopadł remont silnika miała być tylko uszczelka pod głowica bo się rozwarstwila, ale jak już rozłożone to głowica i tak poleciało i wyszło że generalla będzie bo okazało się luzy na sworzniach są a na blacie prawie 300tys więc się jej należy.
Pytanie czy ma ktoś dojście do dobrych cen na części?
Jutro będę miał listę oraz ceny jakie ma mój mechanik, a sam mówi że może najtaniej nie mieć lecz nie ma czasu na szukanie po necie czy allegro.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
I niestety i mnie dopadł remont silnika miała być tylko uszczelka pod głowica bo się rozwarstwila, ale jak już rozłożone to głowica i tak poleciało i wyszło że generalla będzie bo okazało się luzy na sworzniach są a na blacie prawie 300tys więc się jej należy.
Pytanie czy ma ktoś dojście do dobrych cen na części?
Jutro będę miał listę oraz ceny jakie ma mój mechanik, a sam mówi że może najtaniej nie mieć lecz nie ma czasu na szukanie po necie czy allegro.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2019, 22:50 przez Energy24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Imię: Pawel
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
https://www.youtube.com/watch?v=keBv86S ... ture=share
Kompresja 10-11 bar.
Coś chyba za duży ten luz ??
Jakieś opinie?
Kompresja 10-11 bar.
Coś chyba za duży ten luz ??
Jakieś opinie?
Ostatnio zmieniony 23 sie 2020, 12:58 przez Nicenick, łącznie zmieniany 1 raz.
Cześć, podłącze się do tematu. Moja Zofia 290000 nalotu wydmuchała przy wczorajszym pomiarze 9bar na wszystkich cylindrach. Próba olejowa ok 12-13 na wszystkich. Silnik pracuje (wzorowo),lecz dosyć szybko zbiera się masło w wężu odmy. Doradzają mi wymianę samych pierścieni ale wydaje mi się że to nic nie da
I teraz pytanie:Jakie tłoki i gdzie najlepiej zakupić?bo to chyba najdroższe w tym remoncie?
I teraz pytanie:Jakie tłoki i gdzie najlepiej zakupić?bo to chyba najdroższe w tym remoncie?
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolega miał remont w Hundai i30 same tłoki 800zł
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
Do let-a chyba za sztukę
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Komplet 2 tys zł nowe . Za tyle mogę mieć. Po za wymianą samych tłoków trzeba zrobić kompleksowy remont całego silnika. Więc kolejne 10 tys zł na stół .
- basti_seba
- Mieszkaniec
- Imię: Seb
- Auto: ZC 1.4T Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NEL
Wyzłomować, znaczy sprzedać taką, jaka jest. 12 tys za remont to kompletnie utopione pieniądze.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2021, 17:37 przez basti_seba, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam sentyment do tego auta
-
- Debiutant
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira A OPC
Jak masz głowicę zdjętą, to sprawdzenie szczelności zaworów (ew. dotarcie), sprawdzenie płaskości i wymiana uszczelniaczy koniecznie.krzysiekłódź pisze: ↑01 cze 2014, 12:59 witam mój motorek też rozebrany. Teraz mam poszukiwanie tłok nominał lub 4x nadwymiar +50 , turbo do naprawy, panewki kpl , sprzęgło kpl, głowica jest oki była robiona tylko nie wiem czy tak jak turbina i pozostałe rzeczy w tym silniku, wiedza poprzedniego mechanika nie była za wielka!!!
Koszt niewielki, nie masz pewności jak poprzedni remont był zrobiony, nie ryzykuj.
Jedź i daj jechać innym...
- Kebsowne
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Auto: Opel Zafira A 2.0T OPC
Mam pytanie apropo silnika Z20LET. Ile w dzisiejszych czasach kosztuje całkowity remont tego silnika? Mieszkam w Warszawie i w pewnym warsztacie na Wilanowie mechanik powiedział, że około 20 tys i chciałem się upewnić że to normalna cena za tą usługę
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
wszystko możliwe gro tej sumy to robocizna oraz za jaką cenę pozyskamy części oraz czy cylindry będą wymieniane -szlifowane czy tylko wygładzone HONOWNICĄ
Policz remont głowicy -planowanie , nowe szpilki ,wymiana zaworów i docieranie gniazd ,uszczelniacze i uszczelki.
-cylindry, tłoki ,pierścienie ,sworznie ,panewki wału i korbowodów ( a ten wał też może wymagać szlifowania )
-nowy rozrząd , pompa wody , paski ,rolki powrotne i napinacz ,uszczelnienie miski olejowej .
Można by długo wymieniać
Policz remont głowicy -planowanie , nowe szpilki ,wymiana zaworów i docieranie gniazd ,uszczelniacze i uszczelki.
-cylindry, tłoki ,pierścienie ,sworznie ,panewki wału i korbowodów ( a ten wał też może wymagać szlifowania )
-nowy rozrząd , pompa wody , paski ,rolki powrotne i napinacz ,uszczelnienie miski olejowej .
Można by długo wymieniać
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
20 tyś zł to chyba już zakuty? Też robię remonty tylko tych silników Z20LEx. Tu możesz zerknać https://www.facebook.com/profile.php?id=100063568300965
- Kebsowne
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Auto: Opel Zafira A 2.0T OPC
Ja tylko pytam na przyszłość. Na szczęście narazie w mojej Zośce jest chyba wszystko w porządku, ale zakochałem się w tym aucie i po prostu chciałem znać na przyszłość cenę bo mam nalatane 210 tys i tylko patrzeć jak cos zacznie się psuć . Jak patrzyłem informacje z przed ilus lat wstecz to ludzie pisali o 10 tys za remont. W każdym bądź razie dzięki.