Zegary - nie żyją
-
- Debiutant
- Imię: Jarosław
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Zegary - nie żyją
Witam wszystkich. Mam nie lada problem. Zgasły zegary, tzn. nie działa podświetlenie oraz nie świeci żadna lampka choć np. działają kierunki. Na dodatek mijania zapalały się po uruchomieniu silnika a teraz już po przekręceniu kluczyka. Dziwna sytuacja, sprawdzałem bezpieczniki, wyciągałem zegary i nic. Jest to o tyle dziwne, że przez chwilę wszystko wróciło do normy ale już kolejne próby włączenia zapłonu zakończyły się niepowodzeniem. Cóż to może być?
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Przedział bagażnika REC -bezpiecznik nr.18 (5A) ,może kapie na niego woda, odkręć REC i z tyłu skontroluj.
Odczytać błędy
Przeczyścić kostki z prawej i lewej strony licznika
Wyciągnąć skrzynkę bezpiecznikową i od spodu wyczyścić złącza X1,X2,X3
Odczytać błędy
Przeczyścić kostki z prawej i lewej strony licznika
Wyciągnąć skrzynkę bezpiecznikową i od spodu wyczyścić złącza X1,X2,X3
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Otwarty obwód tylnego lewego silnika mechanizmu otwierania drzwi - przerwane kable w tylnych drzwiach noma w ZB
U2117 - Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem - zacięty kabel CAN bodajże szary lub czarny (norma) efekt wyciągania radia ,zagięta wiązka
Otwarty obwód tylnego lewego silnika mechanizmu otwierania drzwi - przerwane kable w tylnych drzwiach noma w ZB
U2117 - Brak komunikacji magistrali CAN z wyświetlaczem - zacięty kabel CAN bodajże szary lub czarny (norma) efekt wyciągania radia ,zagięta wiązka
-
- Debiutant
Czyli jak rozumiem nie ma to nic wspólnego z brakiem kontrolek i podświetlenia zegarów?
Jeżeli chodzi o tylną wiązkę to ją poprawiałem bo ktoś już tam grzebał i być może źle połączył; ja ją tylko przedłużyłem. Co do wiązki radia, może być, często wyciągałem radio gdyż próbowałem zamontować inne z mp3 (mówi się, że cd30 i cd30 mp3 to najsłabsze radia; być może ale drugie gra o niebo lepiej) i w zasadzie się udało po odczytaniu pinu ze scalaka w radiu. Nie mniej jednak w chwili obecnej po wylogowaniu już nie mogę ponownie go zalogować. Tak więc rzeczywiście wiązka może być uszkodzona - sprawdzę to.
A tak przy okazji; 1.9 cdti , automat, 150PS (to druga moja zafira) - dziś przestała jechać, tzn. wciskam gaz i jest słaba reakcja na pedał przyspieszenia, dopiero jak załączy się turbina, zaczyna się rozpędzać, z dołu straszny wół. Na desce nic nie wyskoczyło a kompa ze względu na pogodę jeszcze nie podłączałem.
Rzeczywiście, teraz mi się przypomniało, otwierając tylne lewe drzwi nie świeci lampka we wnętrzu.
Jeżeli chodzi o tylną wiązkę to ją poprawiałem bo ktoś już tam grzebał i być może źle połączył; ja ją tylko przedłużyłem. Co do wiązki radia, może być, często wyciągałem radio gdyż próbowałem zamontować inne z mp3 (mówi się, że cd30 i cd30 mp3 to najsłabsze radia; być może ale drugie gra o niebo lepiej) i w zasadzie się udało po odczytaniu pinu ze scalaka w radiu. Nie mniej jednak w chwili obecnej po wylogowaniu już nie mogę ponownie go zalogować. Tak więc rzeczywiście wiązka może być uszkodzona - sprawdzę to.
A tak przy okazji; 1.9 cdti , automat, 150PS (to druga moja zafira) - dziś przestała jechać, tzn. wciskam gaz i jest słaba reakcja na pedał przyspieszenia, dopiero jak załączy się turbina, zaczyna się rozpędzać, z dołu straszny wół. Na desce nic nie wyskoczyło a kompa ze względu na pogodę jeszcze nie podłączałem.
Rzeczywiście, teraz mi się przypomniało, otwierając tylne lewe drzwi nie świeci lampka we wnętrzu.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Co do zafiry 1.9 to w jakim stanie jest kolektor dolotowy i klapki?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Zwarcie wiązki jest niebezpieczne i nie wiadomo jakie może robić cyrki.
Wiązka radia CAN to kwestia styku lub zagięcia kabla ,sam mam z tym problem.
Co do 150 km no chwilę obecną to może kwestia klap wirowych ,modyfikacja polega na fizycznym usunięciu ich , zaspawanie otworów, i wylogowaniu.
Są oferty sprzedaży gotowych kolektorów i odbiorem starego.
Wiązka radia CAN to kwestia styku lub zagięcia kabla ,sam mam z tym problem.
Co do 150 km no chwilę obecną to może kwestia klap wirowych ,modyfikacja polega na fizycznym usunięciu ich , zaspawanie otworów, i wylogowaniu.
Są oferty sprzedaży gotowych kolektorów i odbiorem starego.
-
- Debiutant
Nie mam bladego pojęcia.
Nie tak dawno ją kupiłem (150PS) i jak na razie mam same problemy ale daję szansę. Coś mnie podkusiło żeby kupić keyless go i już trochę żałuję.
Ciąg dalszy:
Za przykładem kolegi chciałem się dobrać do REC i jakie moje zdziwienie - po założeniu klemy wszystkie kontrolki zaczęły ponownie działać (cud;) więc na razie odpuszczę temat - chyba, że powróci, będę wiedział gdzie szukać.
Teraz problem jeszcze z automatem, który nie chce jechać, podłączę kompa, może coś pokaże.
U2103-00
B2520-04
B0955-01
B0958-01
U2117-71
B3843-02
Nie tak dawno ją kupiłem (150PS) i jak na razie mam same problemy ale daję szansę. Coś mnie podkusiło żeby kupić keyless go i już trochę żałuję.
Ciąg dalszy:
Za przykładem kolegi chciałem się dobrać do REC i jakie moje zdziwienie - po założeniu klemy wszystkie kontrolki zaczęły ponownie działać (cud;) więc na razie odpuszczę temat - chyba, że powróci, będę wiedział gdzie szukać.
Teraz problem jeszcze z automatem, który nie chce jechać, podłączę kompa, może coś pokaże.
U2103-00
B2520-04
B0955-01
B0958-01
U2117-71
B3843-02