Bardzo wysokie spalanie benzyny 1.4T 140KM
Moderator: Sebu$
-
- Imię: Radek
- Auto: Opel Zafira C Tourer 1.4T 140KM Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Bardzo wysokie spalanie benzyny 1.4T 140KM
Witam serdecznie, mam problem ze spalaniem w zafirze C 2012r 1.4T 140KM przebieg 192tys KM, średnie spalanie na benzyny na trasie średnia prędkość 120-140 - 7-8L/100km mierzone na pełnym zbiorniku i później tankowanie do pełna i wg komputera pokładowego plus minus 0,5l różnicy.
Natomiast w mieście to już istna smoczyca średnio wychodzi miedzy 14-16L tez mierzone na kompie pokładowym i na tankowaniu pełny pełny, auto jest z automatyczna skrzynia biegów i szczerze dużej różnicy miedzy mną a żoną nie ma plus minus 1l.
Jak czytałem na forum i w Internecie to średnio w okolicach 10-11 w mieście powinna spalić a nie takie ilości dzisiaj zatankowałem po 55km na mieście wlałem 10L do pełna to jest jakaś masakra .
Auto posiadam od miesiąca i wymieniłem już świece na nowe, nowy akumulator AGM, nowe filtry oleje zrobione, auto było podpięte już parę razy pod komputer diagnostyczny i nawet na nim wychodziło z odczytu spalanie w granicach 9-10L a w rzeczywistości jest spora rozbieżność .
Proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi co może być przyczyną i czy ktoś miał może podobny problem
Natomiast w mieście to już istna smoczyca średnio wychodzi miedzy 14-16L tez mierzone na kompie pokładowym i na tankowaniu pełny pełny, auto jest z automatyczna skrzynia biegów i szczerze dużej różnicy miedzy mną a żoną nie ma plus minus 1l.
Jak czytałem na forum i w Internecie to średnio w okolicach 10-11 w mieście powinna spalić a nie takie ilości dzisiaj zatankowałem po 55km na mieście wlałem 10L do pełna to jest jakaś masakra .
Auto posiadam od miesiąca i wymieniłem już świece na nowe, nowy akumulator AGM, nowe filtry oleje zrobione, auto było podpięte już parę razy pod komputer diagnostyczny i nawet na nim wychodziło z odczytu spalanie w granicach 9-10L a w rzeczywistości jest spora rozbieżność .
Proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi co może być przyczyną i czy ktoś miał może podobny problem
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kwestia jazdy ,czy po zmianie biegów pedał stopniowo jest wciskany czy od razu do dechy .
Wpierw może nowy forumowicz Aga się wypowie co do spalania bo ma ten sam silnik , a później będziemy szukać przyczyny.
Wpierw może nowy forumowicz Aga się wypowie co do spalania bo ma ten sam silnik , a później będziemy szukać przyczyny.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Na razie bym nie panikował. Uturbione silniki podczas dynamicznej jazdy potrafią łyknąć, szczególnie w mieście.
Poczekaj na cieplejsze dni i wtedy sprawdź, ile pali.
Na marginesie dodam, że moja ZB 18, zimą w mieście pali 13, a w trasie jest super oszczędna.
Poczekaj na cieplejsze dni i wtedy sprawdź, ile pali.
Na marginesie dodam, że moja ZB 18, zimą w mieście pali 13, a w trasie jest super oszczędna.
Oczywiście!
-
- Debiutant
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira C 1.4T
U mnie spalanie w trasie na tempomacie ustawionym na 120 km/h wyszło 10 l/100 km ale LPG. Auto 2 osoby dorosłe i 2 małe dzieci plus bagarze, więc można powiedzieć, że załadowane na maxa.
Natomiast spalanie w mieście to u mnie średnio 13-15 l/100 LPG.
Dodam, że to co pokazuje u mnie komputer potrafi nawet o 2l/100km zaniżać względem rzeczywistego spalania. Więc na komputer nawet nie patrze bo nie jest to miarodajne
Natomiast spalanie w mieście to u mnie średnio 13-15 l/100 LPG.
Dodam, że to co pokazuje u mnie komputer potrafi nawet o 2l/100km zaniżać względem rzeczywistego spalania. Więc na komputer nawet nie patrze bo nie jest to miarodajne
-
U mnie po tankowaniu do pełna i zrobieniu trasy zatankowaniu do pełna takie ilości wychodzą jak wyżej napisałem. Dzisiaj np po przejechaniu miasto 110km i 50 trasa średnia wyszła 10.8l. trasa sama 7.8l.
Jak na ta chwile nie jest za ciekawie jak by takie ilości gazu paliła to było by to do przyjęcia a benzyny to nie za bardzo.
Musze chyba pomyśleć nad zamontowaniem LPG bo żona nie da jej sprzedać hehe.
Myślę nad wymiana sondy lambda i sprawdzeniu czujnika od płynu chłodzącego chodź żaden błąd nie wyskakuje i nie wiem czy jest sens się pchać w nie potrzebne koszta.
Zastanawiam się czy jest jeszcze cos co pomogło by zredukować spalanie, wyłączyłem funkcje czystego powietrza po odpaleniu czyli włączającej się klimatyzacji i spalanie trochę spadło ale co będzie w lato? Z powrotem spalanie do góry, to wychodzi ze te silniki po prostu tyle palą?
Jak na ta chwile nie jest za ciekawie jak by takie ilości gazu paliła to było by to do przyjęcia a benzyny to nie za bardzo.
Musze chyba pomyśleć nad zamontowaniem LPG bo żona nie da jej sprzedać hehe.
Myślę nad wymiana sondy lambda i sprawdzeniu czujnika od płynu chłodzącego chodź żaden błąd nie wyskakuje i nie wiem czy jest sens się pchać w nie potrzebne koszta.
Zastanawiam się czy jest jeszcze cos co pomogło by zredukować spalanie, wyłączyłem funkcje czystego powietrza po odpaleniu czyli włączającej się klimatyzacji i spalanie trochę spadło ale co będzie w lato? Z powrotem spalanie do góry, to wychodzi ze te silniki po prostu tyle palą?
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Może być wina sondy albo przepływomierza, bez diagnostyki komputerowej i sprawdzeniu parametrów rzeczywistych szkoda na oślep wywalać kase
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
Była robiona diagnostyka i wszystko wychodzi ok żadnych błędów, dzisiaj zaprowadzę na sprawdzenie przepływomierza, sondy i diagnozę sondy, mam tez zamiar założyć LPG i wtedy od razu wymienię sondę na nowa i się zobaczy co będzie.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Dlaczego idziesz w takie koszty ? zacznij od :
filtr powietrza
świece
kontrola dolotu powietrza
kable WN
Szczęki nie kleszczą
łożyska się toczą bez oporów
zmienić stację benzynową
itp
filtr powietrza
świece
kontrola dolotu powietrza
kable WN
Szczęki nie kleszczą
łożyska się toczą bez oporów
zmienić stację benzynową
itp
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
Mam ten sam silnik tylko auto lżejsze Meriva B mnie średnio za cały rok spaliła 8,1 L a w zimie w mieście potrafi spalić nawet 9,5 LZiabulka pisze: ↑02 kwie 2023, 18:32 Witam serdecznie, mam problem ze spalaniem w zafirze C 2012r 1.4T 140KM przebieg 192tys KM, średnie spalanie na benzyny na trasie średnia prędkość 120-140 - 7-8L/100km mierzone na pełnym zbiorniku i później tankowanie do pełna i wg komputera pokładowego plus minus 0,5l różnicy.
czesiek_ze
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Dodaj jeszcze że w centrum miasta nie pamiętasz kiedy wbiłeś 4 bieg
-
- Debiutant
- Imię: Jarosław
- Auto: Opel Zafira C 1.4T 140km 2012
2011 1.4T LPG Zenit.
W zimie na zimnym, to tragedia. Niestety mam często zabójcze trasy - 5 do 7x dziennie po 2 km (dom-przedszkole-praca-przedszkole-zakupy-dom)... Wiecznie zimny. Na parowniku ustawione przełączanie na 40 stopni - w praktyce jak woda ma 50-53 stopnie, to przełącza na LPG.
Spalanie w lekkiej zimie (okolice zera), to około 5l Pb i 9,5-10l LPG. Więc dużo i niedużo zarazem. Czasem w te 2km ledwo się przełączy i trzeba gasić auto.
A w trasie przez PL to i poniżej 9l czasem zejdzie (LPG) i łyżeczkę paliwa (powyżej 4000 obrotów delikatny dotrysk PB już jest).
W zimie na zimnym, to tragedia. Niestety mam często zabójcze trasy - 5 do 7x dziennie po 2 km (dom-przedszkole-praca-przedszkole-zakupy-dom)... Wiecznie zimny. Na parowniku ustawione przełączanie na 40 stopni - w praktyce jak woda ma 50-53 stopnie, to przełącza na LPG.
Spalanie w lekkiej zimie (okolice zera), to około 5l Pb i 9,5-10l LPG. Więc dużo i niedużo zarazem. Czasem w te 2km ledwo się przełączy i trzeba gasić auto.
A w trasie przez PL to i poniżej 9l czasem zejdzie (LPG) i łyżeczkę paliwa (powyżej 4000 obrotów delikatny dotrysk PB już jest).
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2023, 20:27 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
Powód: Poprawiłem literówki