Bardzo wysokie spalanie benzyny 1.4T 140KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Ziabulka
Imię: Radek
Auto: Opel Zafira C Tourer 1.4T 140KM Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
Bardzo wysokie spalanie benzyny 1.4T 140KM

#1 Post autor: Ziabulka »

:witam: :help: Witam serdecznie, mam problem ze spalaniem w zafirze C 2012r 1.4T 140KM przebieg 192tys KM, średnie spalanie na benzyny na trasie średnia prędkość 120-140 - 7-8L/100km mierzone na pełnym zbiorniku i później tankowanie do pełna i wg komputera pokładowego plus minus 0,5l różnicy.
Natomiast w mieście to już istna smoczyca średnio wychodzi miedzy 14-16L tez mierzone na kompie pokładowym i na tankowaniu pełny pełny, auto jest z automatyczna skrzynia biegów i szczerze dużej różnicy miedzy mną a żoną nie ma plus minus 1l.
Jak czytałem na forum i w Internecie to średnio w okolicach 10-11 w mieście powinna spalić a nie takie ilości dzisiaj zatankowałem po 55km na mieście wlałem 10L do pełna to jest jakaś masakra :evil2: :evil2: .
Auto posiadam od miesiąca i wymieniłem już świece na nowe, nowy akumulator AGM, nowe filtry oleje zrobione, auto było podpięte już parę razy pod komputer diagnostyczny i nawet na nim wychodziło z odczytu spalanie w granicach 9-10L a w rzeczywistości jest spora rozbieżność :!: :!: .

Proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi co może być przyczyną i czy ktoś miał może podobny problem :help: :?: :?: :witam:

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

Kwestia jazdy ,czy po zmianie biegów pedał stopniowo jest wciskany czy od razu do dechy .
Wpierw może nowy forumowicz Aga się wypowie co do spalania bo ma ten sam silnik , a później będziemy szukać przyczyny.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#3 Post autor: janekW67 »

Na razie bym nie panikował. Uturbione silniki podczas dynamicznej jazdy potrafią łyknąć, szczególnie w mieście.
Poczekaj na cieplejsze dni i wtedy sprawdź, ile pali.
Na marginesie dodam, że moja ZB 18, zimą w mieście pali 13, a w trasie jest super oszczędna.
Oczywiście!

drausil
Debiutant
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira C 1.4T
#4 Post autor: drausil »

U mnie spalanie w trasie na tempomacie ustawionym na 120 km/h wyszło 10 l/100 km ale LPG. Auto 2 osoby dorosłe i 2 małe dzieci plus bagarze, więc można powiedzieć, że załadowane na maxa.
Natomiast spalanie w mieście to u mnie średnio 13-15 l/100 LPG.
Dodam, że to co pokazuje u mnie komputer potrafi nawet o 2l/100km zaniżać względem rzeczywistego spalania. Więc na komputer nawet nie patrze bo nie jest to miarodajne

Ziabulka
#5 Post autor: Ziabulka »

U mnie po tankowaniu do pełna i zrobieniu trasy zatankowaniu do pełna takie ilości wychodzą jak wyżej napisałem. Dzisiaj np po przejechaniu miasto 110km i 50 trasa średnia wyszła 10.8l. trasa sama 7.8l.
Jak na ta chwile nie jest za ciekawie jak by takie ilości gazu paliła to było by to do przyjęcia a benzyny to nie za bardzo.
Musze chyba pomyśleć nad zamontowaniem LPG bo żona nie da jej sprzedać hehe.
Myślę nad wymiana sondy lambda i sprawdzeniu czujnika od płynu chłodzącego chodź żaden błąd nie wyskakuje i nie wiem czy jest sens się pchać w nie potrzebne koszta.
Zastanawiam się czy jest jeszcze cos co pomogło by zredukować spalanie, wyłączyłem funkcje czystego powietrza po odpaleniu czyli włączającej się klimatyzacji i spalanie trochę spadło ale co będzie w lato? Z powrotem spalanie do góry, to wychodzi ze te silniki po prostu tyle palą?

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#6 Post autor: Tazz »

Może być wina sondy albo przepływomierza, bez diagnostyki komputerowej i sprawdzeniu parametrów rzeczywistych szkoda na oślep wywalać kase
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Ziabulka
#7 Post autor: Ziabulka »

Była robiona diagnostyka i wszystko wychodzi ok żadnych błędów, dzisiaj zaprowadzę na sprawdzenie przepływomierza, sondy i diagnozę sondy, mam tez zamiar założyć LPG i wtedy od razu wymienię sondę na nowa i się zobaczy co będzie.

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#8 Post autor: Pszczyna »

Dlaczego idziesz w takie koszty ? zacznij od :
filtr powietrza
świece
kontrola dolotu powietrza
kable WN
Szczęki nie kleszczą
łożyska się toczą bez oporów
zmienić stację benzynową
itp

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#9 Post autor: Czesław »

Ziabulka pisze: 02 kwie 2023, 18:32 :witam: :help: Witam serdecznie, mam problem ze spalaniem w zafirze C 2012r 1.4T 140KM przebieg 192tys KM, średnie spalanie na benzyny na trasie średnia prędkość 120-140 - 7-8L/100km mierzone na pełnym zbiorniku i później tankowanie do pełna i wg komputera pokładowego plus minus 0,5l różnicy.
Natomiast w mieście to już istna smoczyca średnio wychodzi miedzy 14-16L tez mierzone na kompie pokładowym i na tankowaniu pełny pełny, auto jest z automatyczna skrzynia biegów i szczerze dużej różnicy miedzy mną a żoną nie ma plus minus 1l.
Jak czytałem na forum i w Internecie to średnio w okolicach 10-11 w mieście powinna spalić a nie takie ilości dzisiaj zatankowałem po 55km na mieście wlałem 10L do pełna to jest jakaś masakra :evil2: :evil2: .
Auto posiadam od miesiąca i wymieniłem już świece na nowe, nowy akumulator AGM, nowe filtry oleje zrobione, auto było podpięte już parę razy pod komputer diagnostyczny i nawet na nim wychodziło z odczytu spalanie w granicach 9-10L a w rzeczywistości jest spora rozbieżność :!: :!: .

Proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi co może być przyczyną i czy ktoś miał może podobny problem :help: :?: :?: :witam:
Mam ten sam silnik tylko auto lżejsze Meriva B mnie średnio za cały rok spaliła 8,1 L a w zimie w mieście potrafi spalić nawet 9,5 L :taktak: :nie_wiem:
czesiek_ze

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
#10 Post autor: Pszczyna »

:lis: Dodaj jeszcze że w centrum miasta nie pamiętasz kiedy wbiłeś 4 bieg :lis:

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#11 Post autor: Czesław »

Pszczyna pisze: 07 kwie 2023, 06:18 :lis: Dodaj jeszcze że w centrum miasta nie pamiętasz kiedy wbiłeś 4 bieg :lis:
Dokładnie tak :ok: :taktak:
czesiek_ze

Lucifejro
Debiutant
Imię: Jarosław
Auto: Opel Zafira C 1.4T 140km 2012

#12 Post autor: Lucifejro »

2011 1.4T LPG Zenit.
W zimie na zimnym, to tragedia. Niestety mam często zabójcze trasy - 5 do 7x dziennie po 2 km (dom-przedszkole-praca-przedszkole-zakupy-dom)... Wiecznie zimny. Na parowniku ustawione przełączanie na 40 stopni - w praktyce jak woda ma 50-53 stopnie, to przełącza na LPG.
Spalanie w lekkiej zimie (okolice zera), to około 5l Pb i 9,5-10l LPG. Więc dużo i niedużo zarazem. Czasem w te 2km ledwo się przełączy i trzeba gasić auto. :(
A w trasie przez PL to i poniżej 9l czasem zejdzie (LPG) i łyżeczkę paliwa (powyżej 4000 obrotów delikatny dotrysk PB już jest).
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2023, 20:27 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”