Problem z klimatyzacjią.
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Andrzej
- Auto: opel zafira c tourer 2.0 cdti cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Witam.
Klimatyzacja przestała mi działać podjechałem do znajomego mechanika i po podniesieniu samochodu zauważyliśmy że przy chłodnicy klimatyzacji po lewej stronie na plastykowym korku jest tłusta plama z zielonkawym nalotem. Mechanik powiedział że to z filtra węglowego i że niestety trzeba wymienić całą chłodnicę bo samego filtra nie da się wymienić. Czy to prawda nie da się uszczelnić tego inaczej? Pozdrawiam.
Klimatyzacja przestała mi działać podjechałem do znajomego mechanika i po podniesieniu samochodu zauważyliśmy że przy chłodnicy klimatyzacji po lewej stronie na plastykowym korku jest tłusta plama z zielonkawym nalotem. Mechanik powiedział że to z filtra węglowego i że niestety trzeba wymienić całą chłodnicę bo samego filtra nie da się wymienić. Czy to prawda nie da się uszczelnić tego inaczej? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2023, 21:06 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Chyba masz na myśli osuszacz https://doopla.pl/pl/p/Osuszacz-chlodni ... ra-C/15750
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
- Świeżak
- Imię: Aleksandra
- Auto: Opel Zafira C 2.0
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Hej podepnę się. Jeżeli coś nie tak to proszę o przeniesienie w oddzielny temat.
Problem z klimą, mianowicie . . Od początku strona kierowcy nie dawała tak zimnego powietrza jak strona pasażera. W zeszłym roku klima nabita było, relatywnie dobrze.. relatywnie bo to nigdy nie była lodówka. Niestety wczoraj po 900 km przy 34 st C przestała chłodzić w ogóle. Podpięłam zegar pod zawór niskiego ciśnienia żeby sprawdzić czy jest pełna. (Zegar od butli do dobijania klimy ) wskazał na ciśnienie w normie. Dodam że po odpaleniu samochodu klimą działa przez chwilę potem już niestety jest to tylko letnie powietrze.
Za co zabrać się najpierw ? Gdzie szukać przyczyny ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Problem z klimą, mianowicie . . Od początku strona kierowcy nie dawała tak zimnego powietrza jak strona pasażera. W zeszłym roku klima nabita było, relatywnie dobrze.. relatywnie bo to nigdy nie była lodówka. Niestety wczoraj po 900 km przy 34 st C przestała chłodzić w ogóle. Podpięłam zegar pod zawór niskiego ciśnienia żeby sprawdzić czy jest pełna. (Zegar od butli do dobijania klimy ) wskazał na ciśnienie w normie. Dodam że po odpaleniu samochodu klimą działa przez chwilę potem już niestety jest to tylko letnie powietrze.
Za co zabrać się najpierw ? Gdzie szukać przyczyny ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 20 cze 2023, 09:07 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Jeżeli chodzi o kierunki to szukał bym przyczyny w nastawniku kierunku powietrza , za głównym tunelem od strony schowka jak i pedału przyśpieszenia
-
- Świeżak
- Imię: Aleksandra
- Auto: Opel Zafira C 2.0
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Czy nastawnik nie odpowiada też za intensywność nawiewu ? Bo jeżeli tak to można go wykluczyć... obie strony dmuchają tak samo ch"@owo intensywnie. W sensie równo dmuchają...
Ostatnio zmieniony 26 cze 2023, 07:10 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Od intensywności jest dmuchawa a nastawnik od kierunków ,zaś kompresor od mrożenia .
Możliwe iż filtr w osuszaczu do czyszczenia a raczej do wymiany ,nie jest to tania rzecz
Możliwe iż filtr w osuszaczu do czyszczenia a raczej do wymiany ,nie jest to tania rzecz
- Pszczyna
- Zafiromaniak