Koła

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Aga k
Debiutant
Imię: Agnieszka
Auto: Opel Zafira C
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET

Koła

#1 Post autor: Aga k »

Cześć Wszystkim, Wy Koledzy się znacie na takich rzeczach, proszę napiszcie mi czy jak zmieniłam całe koła w aucie z 17C na 18C, trzeba przeprogramować to w aucie :?: :/ . Byłam wczoraj w Oplu Katowice, poprosiłam o taką usługę a oni mi przeprogramowali system TPMS , czyli czujniki ciśnienia w kołach żeby działały prawidłowo, a mi nie o to chodziło, dopiero w domu zauważyłam co pisze na fakturze. Pozdrawiam :uklon:
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2023, 15:16 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

Oni tylko zalogowali czujniki ciśnienia które i tak po 10 km powinny się zgrać z systemem.
Tobie chodzi pewnie by po zmianie kół (co za tym idzie zmienia się obwód koła ) były prawidłowe wskazania prędkościomierza i poprawne wskazania spalania paliwa.

Korekta spalania - wchodzimy w zakładkę „silnik’”
- programowanie
- szukamy zakładki korekta spalania
- po otwarciu tam się pokazuje wartość 0,0 wyrażona w procentach, choć znak % się nie pokazuje.
9 Maksymalną wartość jaką można wpisać to -/+ 12,7%.
Znak '-' można wpisać i się pokazuje, np.-10,0 ....to oznacza że komputer będzie obniżał spalanie o 10% (teoretycznie).
Jeżeli komputer nam zaniża, wpisujemy wartość dodatnią np. +12,7. Znak '+' można wpisać ale on znika.
Ja kiedy wpisałem maksymalną wartość dodatnią, tzn. +12,7%, komputer zaczął zawyżać o 0.5 litra.
Teraz mam wpisane 12,4% i chyba jest ok., choć jeszcze chyba delikatnie zaniża (o jakieś 0,2) , także trochę to jest loteria i według mnie, ma się ta korekta nijak do faktycznej korekty procentowej.
Po prostu trzeba próbować zmieniając ustawienia wiele razy.

Zmiana rozmiaru kół
- diagnostyka/rok/model
- silnik/oznaczenie silnika
- programowanie
- zaprogramuj obwód opony (wybieramy jedną z grup opon)
Grupa 1: (obwód koła 194 cm) 185/65 R15 215/45 R17
Grupa 2: (obwód koła 197 cm) 195/65 R15 195/60 R16 205/55 R16 205/50 R17 225/45 R17 225/40 R18
Grupa 3: (obwód koła 192 cm) 190/60 R15
Grupa 4: (obwód koła 201 cm) 235/35 R19
Awatar użytkownika
Aga k
Debiutant
Imię: Agnieszka
Auto: Opel Zafira C
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET

#3 Post autor: Aga k »

Witaj , dokładnie o to mi chodziło, dziś znalazłam dokładną nazwę ,, Zmiana opon to zmiana wskazań licznika,, , Dzięki za odpowiedz Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”