Witam,
Po załączeniu wstecznego słychać tylko jedno głośniejsze "PIM" zapala się P na desce i przy zegarach, lecz nie słychać czujników aby "pikały"
Wyjołem wszystkie wsteczne czujniki, obejrzałem przeczyściłem, posłuchałem uchem ze każda gdy zbliżę ucho "cyka" czyli rozumiem ze one są sprawne?
To dlaczego nie dają znaków że coś się zbliża? Czy możliwe iż któryś czujnik z przodu jest walnięty? Bo wrzucając jedynkę na zapłonie one tez mi nie pikają...
Czy czujniki jak przyłoży się ucho i cykają tzn ze są sprawne? Czy czujniki z przodu są powiązane z tyłem, ze jak padnie z przodu to w ogóle ani przód ani tył nie będzie informować o przeszkodzie? Skupiłem się aktualnie na tylnych bo są ważniejsze, i jak mowie, wszystkie 4 cykają gdy do ucha się przystawi, nie wiem czy to ok objaw?
- Zafira B, benzyna 2007 rok.
Zafira B, problem z czujnikami parkowania, lecz "cykają"
-
- Imię: Stasiek
- Auto: Zafira B
- Model: B
- Oznaczenie silnika: B18
Zafira B, problem z czujnikami parkowania, lecz "cykają"
Ostatnio zmieniony 04 lis 2023, 19:28 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
Powód: Poprawiłem literówki
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie na ucho lecz opuszkiem palca sprawdzaj(wibracje).
Głośny ,,gong" oznacza awarię PDC ,tu najlepiej zeskanować kody błędów inaczej będziesz kręcić się w kółko.
U mnie pokazywał jeden czujnik a po kolei wyszyły 4 z tyłu i 2 z przodu
Głośny ,,gong" oznacza awarię PDC ,tu najlepiej zeskanować kody błędów inaczej będziesz kręcić się w kółko.
U mnie pokazywał jeden czujnik a po kolei wyszyły 4 z tyłu i 2 z przodu
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
- Imię: Stasiek
- Auto: Zafira B
- Model: B
- Oznaczenie silnika: B18
Podlaczalem ELMa to bledow brak, pewnie trzeba jakis opcom znalezc,
Wszystkie czujkniki przod i tyl na przekreconym zaplonie (na wstecznym i na jedynce) cykaja gdy sie ucho przyklada, zaden nie jest cicho co sugerowalo by ze chyba jest padniety? Ciagle gdy wrzucam wsteczny slysze PIM jedno glosniejsze i nic wiecej,
W "dupke" wjechala na parkingu mi babka, nic wielkiego, ale przegladalem przewody itp i nic nie pourywane ...
czy modul ma jakis bezpiecznik? to oryginalne czujniki Oplowskie/Boscha
ps. a palcem nie umiem wyczuc tych rzekomych wibracji, chyba uszy mam lepsze jak dotyk
Wszystkie czujkniki przod i tyl na przekreconym zaplonie (na wstecznym i na jedynce) cykaja gdy sie ucho przyklada, zaden nie jest cicho co sugerowalo by ze chyba jest padniety? Ciagle gdy wrzucam wsteczny slysze PIM jedno glosniejsze i nic wiecej,
W "dupke" wjechala na parkingu mi babka, nic wielkiego, ale przegladalem przewody itp i nic nie pourywane ...
czy modul ma jakis bezpiecznik? to oryginalne czujniki Oplowskie/Boscha
ps. a palcem nie umiem wyczuc tych rzekomych wibracji, chyba uszy mam lepsze jak dotyk
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253