Problem z tpms
Moderator: Sebu$
-
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira C
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Problem z tpms
Cześć
Jeździłem na komplecie kół bez czujników aż tu nagle wyskoczył komunikat o niskim ciśnieniu w oponach. Zmieniłem komplet na ten z czujnikami oryginalnymi od nowości, czujniki są wykrywane bo podaje wartość ciśnienia w poszczególnych kołach ale nie zgadza się to z rzeczywistością i niestety po każdym włączeniu silnika komunikuje że jest mało powietrza w kołach, poza tym wartość pokazuje w kPa. Kupiłem aktywator tpms EL50448 dedykowany do opla i próbowałem programować i przypisywać od nowa poszczególne koła przez menu na wyświetlaczu zegarów jednak podczas procedury wskazuje kierunkowskazem na jedno z kół a gdy próbuje zakodować je aktywatorem niestety nic się nie dzieje i po jakimś czasie programowanie się wyłącza. Czy ktoś już z tym walczył ewentualnie jak mogę wyłączyć czujniki jeżeli to coś z modułem tpms
Jeździłem na komplecie kół bez czujników aż tu nagle wyskoczył komunikat o niskim ciśnieniu w oponach. Zmieniłem komplet na ten z czujnikami oryginalnymi od nowości, czujniki są wykrywane bo podaje wartość ciśnienia w poszczególnych kołach ale nie zgadza się to z rzeczywistością i niestety po każdym włączeniu silnika komunikuje że jest mało powietrza w kołach, poza tym wartość pokazuje w kPa. Kupiłem aktywator tpms EL50448 dedykowany do opla i próbowałem programować i przypisywać od nowa poszczególne koła przez menu na wyświetlaczu zegarów jednak podczas procedury wskazuje kierunkowskazem na jedno z kół a gdy próbuje zakodować je aktywatorem niestety nic się nie dzieje i po jakimś czasie programowanie się wyłącza. Czy ktoś już z tym walczył ewentualnie jak mogę wyłączyć czujniki jeżeli to coś z modułem tpms
Ostatnio zmieniony 24 lis 2023, 08:47 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
-
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira C 1.6CDTI
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Programowanie czujnika odbywa się poprzez dotknięcie sondą programatora opony przy wentylu i przytrzymanie do czasu podwójnego sygnału klaksonem. Jeżeli czujnik się nie programuje to znaczy że bateria w nim jest za słaba. Aby sprawdzić sprawność to albo podjechać gdzieś do wulkanizatora który ma komputer do odczytu parametrów czujników i komunikacji. Ale ja ze trzy lata temu znalazłem wulkanizatora z takim sprzętem - to życzył sobie 80zł od koła za odczyt więc go pogięło. Więc po prostu kupiłem czujnik i zaprogramowałem go trzymając w ręku przy kole - oczywiście pokazywał wartość ciśnienia 0 ale wiedziałem, że układ jest sprawny a czujnik w kole walnięty.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2023, 08:49 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Można wylogować lecz napytać sobie biedy jeszcze szybciej ,odsyłam do przepisów oraz tego iż w razie kraksy ubezpieczyciel może odmówić realizacji polisy gdy wykaże że auto posiada TPMS a koła są bez czujników .
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira C
- Oznaczenie silnika: A20DT
tomek8308 pisze: ↑23 lis 2023, 21:16 Programowanie czujnika odbywa się poprzez dotknięcie sondą programatora opony przy wentylu i przytrzymanie do czasu podwójnego sygnału klaksonem. Jeżeli czujnik się nie programuje to znaczy że bateria w nim jest za słaba. Aby sprawdzić sprawność to albo podjechać gdzieś do wulkanizatora który ma komputer do odczytu parametrów czujników i komunikacji. Ale ja ze trzy lata temu znalazłem wulkanizatora z takim sprzętem - to życzył sobie 80zł od koła za odczyt więc go pogięło. Więc po prostu kupiłem czujnik i zaprogramowałem go trzymając w ręku przy kole - oczywiście pokazywał wartość ciśnienia 0 ale wiedziałem, że układ jest sprawny a czujnik w kole walnięty.
Jak dobrałeś prawidłowe czujniki ?
-
- Bywalec
Numer czujnika GM 13348393
Ja kupowałem na Aliexpres bo u nas ceny powodują zawał.
PS. Sprawdziłem teraz na Allegro masz sporo chińczyków po 20-30zł
Ja kupowałem na Aliexpres bo u nas ceny powodują zawał.
PS. Sprawdziłem teraz na Allegro masz sporo chińczyków po 20-30zł
Ostatnio zmieniony 24 lis 2023, 13:35 przez tomek8308, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Brew pozorom w czujnikach można wymienić baterię.
-
- Bywalec
Pewnie tak ale - jak próbowałem wymieniać to żywica którą jest zalany czujnik jest strasznie twarda i nie znalazłem patentu jak ją usunąć nie niszcząc obudowy.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Wiertarka wysokoobrotowa typu dremer lub opalarka.
https://youtu.be/NFBS73eVkbw
https://youtu.be/5lFt6sscRGI
https://youtu.be/NFBS73eVkbw
https://youtu.be/5lFt6sscRGI
-
- Bywalec
Opalarka nie ruszała żywicy ale demer to może być sposób. Jak teraz mi padnie to spróbuję zeszlifować żywicę i zobaczę jak pójdzie.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2023, 15:00 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.