Uszkodzony moduł haka holowniczego?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MARIS
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI Sport OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
Uszkodzony moduł haka holowniczego?

#1 Post autor: MARIS »

Witam wszystkich,

Ostatnio chciałem podpiąć przyczepkę i się zdziwiłem, gdyż światła po wpięciu wtyczki w gniazdo zaczęły świrować - na przyczepie brak światła jakiegokolwiek albo jedno postojowe w zależności co włączę a na aucie albo działają normalnie albo kierunkowskazy migają tak jakby nie miały wpięte jakiejś żarówki (szybkie mruganie). Po odłączeniu wtyczki z gniazda wszystko wraca normalnie do pracy na aucie. Dodam, że ostatni raz używałem haka w zeszłym roku i wszystko grało bez problemu. Jedyna rzecz jaka była kombinowana w elektryce od tamtego czasu w aucie to wymiana jednego z czujników parkowania z tyłu na nieoryginalny. Wiązka haka w aucie jest chyba dedykowana, 13pinowa, zakładana jeszcze przez Niemca - moduł haka Trail-Tec UN-17, używam przejściówki 13/7 pin do przyczepki.

Pytanie się nasuwa - czy to kwestia ingerencji w czujniki parkowania i wymiana jednego z nich na inny, nieoryginalny przez co moduł dostaje świra przez nie w pełni oryginalny układ PDC, który odłącza po wpięciu przyczepki? Czy po prostu moduł szlag trafił? Czy też może inna kwestia? Please help! Dziękuję!
Ostatnio zmieniony 24 mar 2024, 22:26 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

Czujnik nie powinien mieć wpływu.
Zacznij od przyczepki -wtyczka czy nie ma zwarcia-przetarcia-żarówki bo i one mogą robić fochy (podmianka miejscami lub na nowe).
Awatar użytkownika
MARIS
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI Sport OPC Line
Oznaczenie silnika: A17DTR
#3 Post autor: MARIS »

Pszczyna pisze: 24 mar 2024, 22:30 Czujnik nie powinien mieć wpływu.
Zacznij od przyczepki -wtyczka czy nie ma zwarcia-przetarcia-żarówki bo i one mogą robić fochy (podmianka miejscami lub na nowe).
Czołem! Rzeczywiście, problem leży najwyraźniej po stronie instalacji przyczepki. Podpiąłem dzisiaj do auta pożyczony tester gniazda przyczepy i działał prawidłowo, zatem czeka mnie grzebanie gdzie indziej :) Temat raczej do zamknięcia. Dziękuję za wskazówkę!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”