Błąd P1106 #2

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
muscle_car
Świeżak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira A Opc
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20Let

Błąd P1106 #2

#1 Post autor: muscle_car »

Witam wszystkich
Od sierpnia walczę z tą przypadłością. Skończyły mi się pomysły, mam bezsenne noce...

Opiszę jak to się zaczęło na jakim etapie jestem. Każda wskazówka będzie mi w bardzo pomocna. Będę w miarę możliwości usuwał, zmieniał.

Zaczęło się od P100 wymieniłem przepływomierz na nowy i ok chęć zniknął pojawił się tryb serwisowy (czy jak go tam zwą auto z kluczykiem francuskim).

Zacząłem od wymiany wężów od podciśnienia wszystkie nowe. Mam 2 czujniki MAP więc podmieniałem żadnego rezultatu (oba mają inne numery ale oba wyskakują jako kompatybilne i są oryginalne Bosch). Przedni BCS też wymieniany na nowy żadnego rezultatu (jeden kupiłem nowy i oba mają inne numery ale są kompatybilne).
Znalazłem gdzieś podłączenie podciśnienia które odcina tylnego BCS-a i puszkę i tak zrobiłem (aktualnie tak jest teraz z tym że nie jest odpięty systemowo od kompa).

Wcześniej miałem Blov off i podejrzewałem że ten błąd P100 o którym wspomniałem wcześniej właśnie się pojawiał przez niego. Przesiadłem się na DV a BO odłączyłem i zaślepiłem cybant.
Jak jest na zimnym ma doładowanie 1,2-1,3 bar jak jest ciepły gdy mu przycisnę wskakuję ten błąd i już jest 0,5.

Była taka akcja że w pewnym momencie w ogóle na ciepłym nie doładowywał ale okazało się że jeden O-ring na DV pękł więc w dobrej cenie (FCMI) kupiłem nowy DV ze sprężynami (mam teraz zieloną włożoną). Wróciło do 0,5 Bara na błędzie.

Kupiłem wakuometr i sprawdziłem wszystkie przewody podciśnienia (trzymają) i sprawdziłem gruszkę też trzyma. Sprawdziłem ją na ciepłym silniku jak i na zimnym i też trzyma.

Błąd zapala się przeważnie po przekroczeniu 4500 - 5500 obrotów (na takim wciśnięciu gazu mocniejszym już po rozgrzaniu oleju).

Jedyne co jeszcze mogę zrobić to wrócić do ustawień podciśnienia z 2 BCS bo wszystkie akcje które wykonałem i wszystko co sprawdzałem było robione tylko nas pierwszym.

Naprawdę za każdą wskazówkę będę wdzięczny bo jestem uparty strasznie i chcę to zrobić.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2024, 10:02 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

Skoro gruszkę już ogarnięto to P1106, przyczyną problemu może być uszkodzenie lub nieprawidłowa instalacja czujnika atmosferycznego.(Czujnik atmosferyczny / czujnik wysokości ).
https://www.auto-krak.pl/auto-krak/biul ... -p1106-11/
Może zrobić próbę i założyć zamiast DV zaślepkę.?

Zaworek sterowania doładowaniem podmieniałeś?
Odepnij zaworek sterowania doładowaniem na kostce i przejedź się odczytać doładowanie, zobaczymy jak gruszka ustawiona.
Żeliwo nie ma pęknięć od turbo?
muscle_car
Świeżak

#3 Post autor: muscle_car »

Pszczyna sprawa z czujnikiem ma się tak. Aktualnie mam Bosch 0261230042 i był już w aucie. Wg Iparts pasuje do OPC (Let, Leh, Ler itp.). Kupiłem nowy o numerach Bosch 261 230 009 i okazuje się że ma 3 pinowe wejście a moja kostka ma 4 piny.
Mam w sumie jeszcze jeden który jak sprawdzałem niedawno był kompatybilny a teraz już nie jest więc odpada.

Zaworek podmieniałem.
Żeliwo nie miało jak instalowałem turbo (ok 3 tyś temu)

Masz rację pochylę się nad tematem jeszcze raz czujnika atmosferycznego. Kupie nowy jeszcze jakiś i zobaczę.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2024, 20:19 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
muscle_car
Świeżak

#4 Post autor: muscle_car »

Zmieniłem na Bosch 0 261 230 302. Po zmianie od razu błąd zniknął jednak nie miałem jak przetestować.
Dzisiaj wziąłem go tak trochę przycisnąłem i przy wyprzedzaniu przy 4-4,5 tyś obrotów szarpnięcie i wywaliło błąd. Turbina po wciśnięciu gazu zaczęła zamiast wstawać przy 3,5 tyś stała w miejscu. Po ponownym popuszczeniu gazu i dodaniu 1,3 Bara doładowania ale błąd dalej się świeci.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2025, 21:50 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”