wymiana lampki do czytania
Moderator: Sebu$
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
gdzie relacja z wymiany dla potomnych
jak to w końcu dało radę zrobić 
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
DokładniePszczyna pisze: 05 maja 2022, 16:10 Zaraz napuszczę na ciebie PREZESAgdzie relacja z wymiany dla potomnych
jak to w końcu dało radę zrobić
![]()
Proszę wstawić fotki - na pewno się przydadzą
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
Slawek
- Imię: Sławek
- Auto: Cosmo s&s
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Szukając info jak podejść do tematu doszedłem tu, a potem spróbowałem samemu. Po kilku ślepych uliczkach udało się.
Moim zdaniem najprostszy (i najbezpieczniejszy) sposób:
1. Lampa jest "wciskana", więc ma coś spełniającego rolę zawiasów po bokach przeciwnej strony niż ta ruchoma. Jest też zabezpieczona przed otwarciem od strony ruchomej, więc podważanie jej od niej da mizerny efekt.
2. Poruszając kloszem znajdujemy oś obrotu ruchomej części i podważamy delikatnie po obydwu stronach. Nie musi to być równocześnie, ale dobrze jest nie skosić jej za mocno żeby móc potem dojść z drugiej strony.
3. Jeśli oba ucha odepną się, wyciągamy klosz do siebie ORAZ w przeciwną stronę niż ruchoma część klosza.
4. Zmieniamy żarówkę lub cokolwiek chcemy zrobić z lampką.
5. Wkładamy w obudowę najpierw stronę ruchomą do mikro styku, następne cześć z "zawiasami", nakierowujemy je na pkt mocowania i dopychamy z czuciem do "kliknięcia".
Zdjęcie klosza jasno to zobrazuje.
Szukając info jak podejść do tematu doszedłem tu, a potem spróbowałem samemu. Po kilku ślepych uliczkach udało się.
Moim zdaniem najprostszy (i najbezpieczniejszy) sposób:
1. Lampa jest "wciskana", więc ma coś spełniającego rolę zawiasów po bokach przeciwnej strony niż ta ruchoma. Jest też zabezpieczona przed otwarciem od strony ruchomej, więc podważanie jej od niej da mizerny efekt.
2. Poruszając kloszem znajdujemy oś obrotu ruchomej części i podważamy delikatnie po obydwu stronach. Nie musi to być równocześnie, ale dobrze jest nie skosić jej za mocno żeby móc potem dojść z drugiej strony.
3. Jeśli oba ucha odepną się, wyciągamy klosz do siebie ORAZ w przeciwną stronę niż ruchoma część klosza.
4. Zmieniamy żarówkę lub cokolwiek chcemy zrobić z lampką.
5. Wkładamy w obudowę najpierw stronę ruchomą do mikro styku, następne cześć z "zawiasami", nakierowujemy je na pkt mocowania i dopychamy z czuciem do "kliknięcia".
Zdjęcie klosza jasno to zobrazuje.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2025, 18:41 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Powód: Poprawiono literówki