Witam,
Zafira 2008r 1.9cdti 120KM
Usterka: Podczas jazdy przy delikatnym wciśnięciu hamulca samoczynnie uruchamia się pompa ABS - tak jakby system ESP chciał wyprowadzić pojazd z poślizgu (słychać charakterystyczny szum pompy i czuć lekkie drgania na pedale hamulca). Kontrolka ESP albo ABS nie zaświeca się.
Problem pojawił się bezpośredni po małej stłuczce z psem. Auto stało w garażu 3 dni, potrzebne było zdemontowanie zderzaka i poklejenie lampy. Lampa była demontowana i montowana z powrotem. Wymieniłem też oba żarniki xenonów bo ten w uderzonej lampie zaczął świecić na różowo. Poza tym nic więcej nie robione. Nie mam pojęcia czy ma to związek ze sprawą.
W sterowniku ABS/ESP jest jeden błąd ciągły którego nie można usunąć: U2101-01 Magistrala CAN (duża szybkość), lista maksymalnej konfiguracji nie zaprogramowana. Był też jakiś od lamp zaczynający się na U210x ale zapomniałem zapisać przed usunięciem.
Miałem bardzo podobną usterkę 2 lata temu. Te same objawy - samoczynne działanie pompy przy hamowaniu. Tylko wtedy po 2 / 3 takich uruchomieniach komputer wyłączał ESP i sygnalizował to kontrolką. Wtedy błędy były C0035-00, C0035-0F, U2173-7f, U2100-00. Winnym był wtedy kabel łączący czujnik ABS, IDS - od piasty do nadkola.
W tym momencie za mną: czyszczenie i sprawdzenie obu tych kabli i wszystkich kostek przy piastach. Sprawdzenie i czyszczenie kostki przy pompie ABS. Kontrola odczytu prędkości z kół - wszystkie pokazują identycznie. Sprawdzenie czy nie pomoże odpięcie żarówek ledowych (podświetlenie rejestracja i postoje). Próbowałem też programować na nowo w Opcomie te ustawienia szybkiej CAN (mam clona chińczyka z polskim Opcomem).
Nic nie pomaga. Błąd dalej występuje. Proszę o pomoc. Co gdzie i jak szukać?
Błąd ABS/ESP U2101-01
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jak moduł nie był wymieniany na inny to programowanie Po-com jest nie skuteczne to trzeba Opel- Tech zastosować.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253