Grzechotanie przy puszczaniu sprzegła.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Rysiek
Przeglądacz
Imię: Adrian
Auto: Opel Zafira B 2010
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#16 Post autor: Rysiek »

Byłem jeszcze raz u mechanika słyszy że terkocze i szumi ale mówi sam ze to nie możliwe ze dwa komplety są złe, czy dwa wyprzęgniki, jedyne co mu przychodzi do głowy to może łożysko na wałku od skrzyni (nie wiem czy dobrze pisze). Nie wiem co to oznacza, czy jest to możliwe? rozumiem że to droga sprawa w naprawie? mam podjechać jakoś na dniach bo chce posłuchać stetoskopem co tam się dzieje czy to może ze skrzyni coś nie przechodzi..
Ostatnio zmieniony 27 lut 2025, 11:44 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Oznaczenie silnika: Z19DT
#17 Post autor: Pszczyna »

O ile to skrzynia M32 6 biegów to tylne łożysko w niej , było o tym iż ma słabe smarowanie z powodu niskiego poziomu oleju jaki był jany przez GM oraz jego rodzaju.
Tu o nim pisałem viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
Awatar użytkownika
Rysiek
Przeglądacz
Imię: Adrian
Auto: Opel Zafira B 2010
Oznaczenie silnika: Z18XER
#18 Post autor: Rysiek »

Sory że tak powoli odpisuje ale brak czasu na dojście do komputera. Odpowiadając Pszczyna na Twój post to mam skrzynie 5-cio stopniową, kiedyś sprawdzałem vin to F17 pokazało. Zmienia to coś? Ogólnie skrzynia mi chodzi dobrze.
Autem jeżdżę dalej sprzęgło terkocze cały czas ogólnie nic się innego złego nie dzieje. A to co mechanik mówił że może łożysko na wałku tzn. gdzie ono się znajduje?
Obrazek
trzeba całą skrzynie ściągać? Czy to się da od strony tarczy jakoś? Wstawiam obrazek jak możesz i się da na nim pokazać to wytłumacz bo sam jestem ciekaw :)

hmm Może to was naprowadzi... Jak kupowałem auto przy puszczaniu sprzęgła było takie charakterystyczne "stuknięcie" i dalej jest i w sumie w poprzednim samochodzie też tak miałem z resztą wszystko na starym chodziło bez zarzutów nic nie terkotało tylko był ten stuk ale też cichy. Może faktycznie to jakieś łożysko jak puszczam sprzęgło to coś się rusza? Ten "fachowiec" co mi wymieniał sprzęgło za pierwszym razem sam mówił że coś stuka jak się puszcza pedał sprzęgła ale nie wie co dokładnie. Może to jest przyczyna?
Ostatnio zmieniony 09 mar 2025, 19:27 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: Pszczyna »

Diw że nie M32 , od tarczy pod wyprzęgnikiem, olej sprawdzony ? ludzie jeszcze kombinują z Ceramizerem do skrzyń lub dwusiarczek molibdenu.
https://youtu.be/XazWogCXqeA

Jeśli już skrzynia brzęczy na luzie i jest cisza po wciśnięciu sprzęgła to mogą kończyć się łożyska na wałku głównym.
F17 raczej nie należy do bardzo awaryjnych skrzyń, chyba nie miała świeżej oliwy od nowości albo wycieki na uszczelniaczach półosi.
Środku możesz dodać ale to już zależy w jakim jest stanie skrzynia, jak jest tragedia to można się wszystkiego spodziewać.

A tu części https://www.mkteile.pl/zestaw-lozysk-sk ... e-opel-f17
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”