Tapicerka drzwi i podłogowa - jak zdemontować bez problemów?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
darkp1

#31 Post autor: darkp1 »

Owszem jest, wystarczy poszukać, było już parę razy na forum ;) Masz nawet parę tematów niżej http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=577

Awatar użytkownika
12Marek
Bywalec
Imię: Marek
Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DT
#32 Post autor: 12Marek »

Dzieki kolego za ten opis :!:
Zabierałem sie za to pół roku aż wreszcie szybka została sobie w połowie otwarta i musiałem robic na "cito" - dwa kable przełamane.
Zrobione znów niestety prowizorycznie, bo nie miałem porządnej lutoownicy pod ręką ale działa :D
Jak juz wiem jak to zrobić to pikus ale wtyczka mnie załamywała :evil: Dobrze, że był opis ...
Teraz zdemontuje tylko głośnik, wyjme wtyczke i polutuje przewodziki porządnie ;)
Uratowałeś mi życie kolego :piwo:
Pozdrawiam

skarbona

#33 Post autor: skarbona »

Koledzy pomocy.
Rozebralem prawie wszystko bez większych problemów. Niestety nie potrafię zdjąć uszczelki, która znajduję się na samej górze tapicerki, przy szybie. Całość trzyma się tylko na tym jednym elemencie i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Nie chcę używać nadmiernej sily, bo boje się, że to się źle skończy. Czy ktoś może podpowiedzieć jak to zrobić bezboleśnie i nie uszkadzając przy tym samochodu?

David

#34 Post autor: David »

jak ostatnio zdejmowałem tylny boczek to ta uszczelka przy szybie została na miejscu, w jednym miejscu ktoś kiedyś ja "złapał" na kropelkę, ale pod wpływem skalpela puściło i się pięknie zdjęło wszystko, może również u Ciebie wystarczy podważyć jakimś małym wkrętakiem i będzie OK?

darkp1

#35 Post autor: darkp1 »

Ona ciężko wchodzi z tych ścisków, musisz podważyć śrubokrętem.

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#36 Post autor: guma75 »

Witam . Ja ostatnio ściągałem tapicerkę z tylnych drzwi i uszczelke nie sciągałem jedynie zaczepy trzeba podważyć bo mocno trzymia. Problem miałem taki że szyba mi sie nie zamykała i po rozebraniu tapicerki okazało sie że plastikowy uchwyt podtrzymujacy prowadnice szyby został pęknięty całkowicie. Zdziwienie moje było takie że ten plastik już kiedyś pękł komuś i był klejony na goraco. W pracy jest spory warsztat więc po kombinacjach udało sie przewiertać plastik z tylna blaszka i załozyć śrubę :D Narazie trzyma dość dobrze.A tylko jeden raz pożyczyłem kobicie auto :lol: na wypad w góry z dzieciakami. Natomiast druga tylna szyba działa super, ale tylko z tyłu guzika bo z przodu tylko zamykanie działa.Ciekawe Czy taki zaczep do szyby gdzieś dostane :roll: to bym kupił na wszelki wypadek.Pozdrawiam :piwo:
GUMA75

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#37 Post autor: firek »

guma75, co do tych drugich drzwi to pewnie przełamały sie kabelki mięezy drzwiami a słupkiem- wada fabryczna Zosi- przerabiałem podobne problemy w obu tylnych drzwiach.. ;)

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#38 Post autor: guma75 »

Firek . Racja kabelki wszystkie posprawdzałem są ponacinane ale trzymią więc nieruszam ich . :piwo:
GUMA75

Rafał

#39 Post autor: Rafał »

Witam
Ja chciałbym rozkręcić tapicerkę drzwi przednich od strony pasażera bo coś cały czas cieknie mi na próg (cały czas w jednym miejscu powstaje mała "kałuża") w czasie deszczu. Czytałem w książce że tam są czujniki poduszki bocznej. Są problemy z rozkręceniem tych drzwi? Chcę tylko obejrzeć czy nie cieknie przy szybie. A może ktoś z Was miał podobny problem?

Pozdrawiam

Besiek

#40 Post autor: Besiek »

Takiego problemu nie miałem ale zdjęcie tapicerki z drzwi nie jest trudne. Jeśli będziesz postępował tak jak mądre głowy napisały w instrukcji to nie powinno być problemu.

TomekSan

#41 Post autor: TomekSan »

Witam mam taki problem iz ostatnio stłukłem lewe lusterko i chcem je wymienic ale chyba musze zdjąc całą tapicerke do tego manewru i za chiny nie moge tego zrobic, niby wszystkie sruby powykręcane i nie chce zejsc:/Może ktos mógł by mi wytłumaczyc krok po kroku jak ją zdjąc i gdzie znajdują sie wszystkie sruby,może jakies zdjęcia.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2011, 14:52 przez TomekSan, łącznie zmieniany 1 raz.

M@rio

#42 Post autor: M@rio »

Tutaj może cosik znajdziesz

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#43 Post autor: MieHor »

TomekSan, a może zajrzał byś do "Sam naprawiam...", jeśli nie masz to jest do ściągnięcia na forum z tego miejsca http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14

Na forum jest opis, ale dotyczy ZB, może przez analogię uda Ci się wykorzystać znajdziesz go tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3705

TomekSan

#44 Post autor: TomekSan »

Dzięki juz sobie poradziłem:)

Młody

#45 Post autor: Młody »

A czy ktoś się orientuje ile kosztuje tapicerka do ZA :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”