Problemy związane z radioodtwarzaczem CDR 500

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
mzabierek

#91 Post autor: mzabierek »

Chyba tak zrobię, zdaje się, że czeka mnie wizyta u jakiegoś speca, ale cały czas zastanawia mnie co mogło się stać, że po wyjęciu panela radio umarło... , przecież to nie powinno nic popsuć. Nie wiem, może to, że panel wyjąłem (przypadkowo zresztą) w chwili kiedy było włączone... :roll:
Co jeszcze można sprawdzić oprócz bezpiecznika odnośnie zasilania bo faktycznie wygląda jakby nie było wcale zasilania ?
Zdzich

#92 Post autor: Zdzich »

mzabierek pisze:sprawdziłem już bezpiecznik (34), jest dobry...
mzabierek pisze:ale nic od radia.
Masz jeszcze bezpiecznik w radiu
mzabierek

#93 Post autor: mzabierek »

Sprawdziłem... i też jest dobry...
No ładnie, popsułem sobie radio :oops:
Muszę już jechać na nockę, ale może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#94 Post autor: MieHor »

Kolego - cały czas unikasz odpowiedzi na pytanie czy wyjmowałeś całe radio, odpowiedź że sprawdziłeś bezpiecznik w radiu sugeruje że tak, bo ten bezpiecznik jest z tyłu radia z boku łączówki i do niego można dostać się tylko wyjmując radio z kasety
rzadki

#95 Post autor: rzadki »

i być może wkładając nie trafiłeś radiem w kostkę i ją wypchnąłeś, czyli najzwyczajniej w świecie nie masz podłączonego radia.
mzabierek

#96 Post autor: mzabierek »

No i wróciłem z nocki... Nie unikam odpowiedzi. Radio wyjąłem do sprawdzenia bezpiecznika, ale to już po "niezadziałaniu", chociaż fakt,że w środę wyjąłem radyjko, coby się dostać do wtyczki wyświetlacza ale jakoś nic nie zdziałałem i dałem spokój. Jadąc wieczorem zauważyłem, że chyba faktycznie brak zasilania bo w radiu ciemno... . Troszkę się zdrzemnę i miernik w dłoń. Czuję, że zaczynacie mnie kierować na dobry trop... :idea: . Może ma ktoś z Kolegów ma wiedzę gdzie na kostkach w kieszeni radia mam szukać napięcia...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#97 Post autor: MieHor »

Tu masz schemat łączówki radia CDR500 oraz opis co gdzie i jak:

Obrazek Obrazek

powinieneś dać radę
mzabierek

#98 Post autor: mzabierek »

Dzięki Koledzy :piwo: , problem rozwiązany. Zacząłem sprawdzać wg schematu kolegi Miehora i okazało się, że nigdzie nie ma napięcia :shock: , z powrotem dobrałem się do bezpieczników i wychodzi na to, że któryś (znaczy chyba nr 34) źle dolegał albo coś, bo spalony nie był a radyjko zaczęło się stroić i grać :) . Do pełni szczęścia brakuje mi tylko sensownego wytłumaczenia całej tej sytuacji... czyżby zbieg okoliczności, że akurat jak wyjąłem panel to się bezpiecznik poluzował, ale już mniejsza o to...
Przy okazji spróbowałem dobrać się do wtyczki wyświetlacza, ale tam porażka ... , spróbuję jeszcze kiedyś od strony schowka.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję.

Pozdrawiam
Anony Mous

#99 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Mam w zosi radio CDR500 i MID-a i chciałbym ustawić aby ustawiał czas wg. RDS-a. Jak to zrobić ??
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#100 Post autor: MieHor »

celius, jak to zrobić jest w instrukcji, jeśli jej nie masz możesz ją pobrać tutaj:

http://instrukcja.pl/i/radio_cdr_500_op ... cja_manual
Anony Mous

#101 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:celius, jak to zrobić jest w instrukcji, jeśli jej nie masz możesz ją pobrać tutaj:

http://instrukcja.pl/i/radio_cdr_500_op ... cja_manual
W instrukcji nie ma nic na ten temat.

A przy okazji. Czy jak zwiększacie głośność radia lub zmieniacie np. balans, wyświetla się coś na wyświetlaczu (np. napis VOL) bo u mnie nic się nie dzieje
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2010, 19:39 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#102 Post autor: MieHor »

Nie pamiętam (nie mogę już tego sprawdzić), ale wydaje mi się, że jak próbowałem zmieniać te ustawienia to pojawiała się skala i opis funkcji którą się ustawiało tymi pokrętłami nad wyłącznikiem
mzabierek

#103 Post autor: mzabierek »

Mam takie samo radyjko i u mnie też pojawia się opis funkcji i cyfrowa skala... , a ustawienie czasu z RDS-u zadziałało po automatycznym strojeniu, czyli po wciśnięciu (i przytrzymaniu do usłyszenia piknięcia) przycisku AS...
Anony Mous

#104 Post autor: Anony Mous »

mzabierek pisze:Mam takie samo radyjko i u mnie też pojawia się opis funkcji i cyfrowa skala...
Dziwne bo u mnie nie ma żadnej skali. :shock:

Znalazłem w instrukcji i robię następująco:

Wciskam przycisk z zegarkiem i zaczyna mrugać dzień od daty. Wciskam go 2 razy i zaczyna mrugać rok. Następnie trzymam go dość długo ale nie wyskakuje mi żaden napis RDS TIME :shock:
darkp1

#105 Post autor: darkp1 »

celius, musisz znaleść stację radiową przy której pojawia się znaczek zegara i napis RDS. Z tego co pamiętam to wszystko jest w instrukcji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”