wspomaganie kierownicy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
aras69

zapala sie kontrolka akumulatora i wysiada wspomaganie

#1 Post autor: aras69 »

witam mam problem w mojej zafirze mianowicie zapala mi się kontrolka akumulatora i przestaje działać wspomaganie po chwili gaśnie i wspomagania działa normalnie
wiecie czym to może być spowodowane ?
pozdrawiam !

//przenosze do odpowiedznigo działu + zmiana tematu //BajBus
Ostatnio zmieniony 18 lip 2009, 20:45 przez aras69, łącznie zmieniany 2 razy.
BajBus

#2 Post autor: BajBus »

zawsze Ci sie tak dzieje? czy czasami?
może gdzieś wiązka przewodów Ci sie rpzeciera...
kowalczyk

#3 Post autor: kowalczyk »

co prawda post został przeniesiony lecz nie moge go znależc wiec odpisze tu
aras69 miałem dwa dni temu to samo pada regulator napiecia w alternatorze
wspomaganie jest elektryczne dlatego nie działa jak wysiada ładowanie
ja musiałem wracac z wilna bez ładowania i wspomagania ale daje rade bo to dizel
deggial

#4 Post autor: deggial »

Wg mnie to nie regulator a szczotki się kończą. Sprawdź szczotki.
marko425

#5 Post autor: marko425 »

witam:) mam problem z wspomaganiem w mojej Zośce..;/ problem polega na tym ze po odpaleniu silnika wspomaganie nie dziala. Nie slychac nawet pracujacej pompy wspomagania(elektryczna) po blisko minucie od odpalenia silnika pompa wspomagania zaczyna pracowac i wspomaganie dziala. czym to moze byc spowodowane? nie ma praków płynu do wspomagania. Słyszałem ze jak niema ladowania to wtedy sa problemy z wspomaganiem ale ładowanie jest.. 14 V. Pozdrawiam i prosze o pomoc. Marek
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#6 Post autor: firek »

Ale ładowanie sprawdzałeś w momencie jak wspomaganie jeszcze nie działa..
Jeśli ładowanie jest cały czas w pożądku to pewnie sa to pierwsze oznaki kończącej sie pompy.... niestety
dzarko

#7 Post autor: dzarko »

Ja przepraszam za OT, ale ciekawy kolorek tej Zosi :lol:
jacstw

#8 Post autor: jacstw »

Witam;

czy jednoczesne palenie się kontrolki poduszki, ie działający sygnał dźwiękowy i niedziałające wspomaganie układu kierowniczego - może mię wspólną przyczynę, jeżeli tak to jaką, proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny, bo mój mechanik sobie nie radzi, chyba muszę pojechać do Opla
z góry dziękując za pomoc pozdrawiam

jacstw
Ostatnio zmieniony 30 sie 2010, 13:46 przez jacstw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#9 Post autor: MieHor »

jacstw, zacznij poszukiwania od zdiagnozowania alternatora i akumulatora, wszystkie wymienione układy pracują w oparciu o zasilanie z aku, jeśli są tam jakiekolwiek niedomagania, to będziesz miał takie usterki jak wymieniasz.
jacstw

#10 Post autor: jacstw »

sprawdził prąd ładowani i jest 14V
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#11 Post autor: MieHor »

To nie pozostaje nic innego jak odczytać błędy, podać je tu na forum, wówczas myślę, że znajdzie się ktoś, kto pomoże rozwiązać problemy
kicaj

#12 Post autor: kicaj »

a czy to nie jest slawetny CIM, albo tasma przy kierownicy?
darkp1

#13 Post autor: darkp1 »

kicaj pisze:a czy to nie jest slawetny CIM, albo tasma przy kierownicy?
[quote="jacstw'] niedziałające wspomaganie układu kierowniczego[/quote]
Wtedy by ten problem nie występował.
marwisn

#14 Post autor: marwisn »

Nie chcę krakać, ale raczej pompa umiera. Ja walczyłem z tym problemem miesiąc. Sprawdziłem wszystko włącznie z wywaleniem pompy z auta.

Po zdjęciu widzę, ze masz auto z przed 2004 roku. Jak 1999 - 2000 to możesz mieć TRW1. Późniejsze roczniki miały TRW2.

Mam pompę TRW1 więc ciężko taką dostać (używki nie chciałem bo to kot w worku). Zakładałem dwie pompy ze szrotu, które miały być w 100% sprawne i żadna nawet nie wystartowała :lol: .

Kupiłem regenerowaną przez włoską firmę TECNOSIR. Dzisiaj do mnie dotarła, w środę zakładam. Koszt z transportem 1050 pln :/ .

.
Skasowany użytkownik 323

#15 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Witam,
Podłączam się do tematu. Dzisiaj podczas jazdy przestało działać wspomaganie. Żadna kontrolka nie gasła. Przejechałem jakieś 5 km i wróciło wszystko do normy. Następnie przejechałem jakieś 10 km i wspomaganie wysiadło. Dojechałem do pracy. Po robocie po kilku godzinach wsiadłem i wspomaganie jest. Od czego zacząć poszukiwania przyczyn?
Pozdrawiać,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”