szumy przy kołach

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
milosz219

szumy przy kołach

#1 Post autor: milosz219 »

W trakcie jazdy slychac szumy.Nie wiem skad pochodzi ten dzwiek.W tamtym roku na tych letnich oponach nie bylo tego raczej slychac.Czyzby łozyska sie odzywaly.Na zimowych oponach nie slyszalem nic takiego.Opony letnie mam produkcji slowenskiej z 2008r..Taką markę kupił poprzedni wlasciciel. Jak sprawdzic ze to łozyska.Koła testowałem na podnosniku nie widzialem zadnych luzow na poszczegolnych kolach.
BajBus

#2 Post autor: BajBus »

w zeszłym roku miałeś te same opony?
podnieś auto na podnośniku i zakręć kołem, jeśli będzie szumieć to łożysko.
tomekuza

#3 Post autor: tomekuza »

A może masz kierunkowe i założyłeś odwrotnie do kierunku jazdy wtedy będą szumieć. Na podnośniku nie zawsze będzie szumieć bo nieraz słychać tylko pod obciażeniem. Przy każdej prędkości dzieje się tak samo?
milosz219

#4 Post autor: milosz219 »

Alufelgi z oponami letnimi mialem te same.Podnosilem auto do góry i kręcilem kolami.Co slyszalem to tylko tarcie klocka o tarcze na tylnej osi..Moze zaciski mi nie odbijaja na tyle.
kris

#5 Post autor: kris »

Jakby hamulce tarły to by ci się mocno grzało. Przejedź się ze 2km zatrzymaj silnikiem bez hamowania i dotknij felgi i piasty. Obie muszą być chłodne.
darekl19

#6 Post autor: darekl19 »

mam zafire 2003 diesla jak puszce pedał gazu na każdym biegu to słuchać jakby się coś tarło po po wciśnięciu sprzęgła hałas ustaje tarcze now klocki też prosze o pmoc może ktoś miał takie objawy
darekl19

#7 Post autor: darekl19 »

jacek2308 pisze:skoro
darekl19 pisze:po wciśnięciu sprzęgła hałas ustaje
to obstawiam coś właśnie ze sprzęgłem bo jak by były to klocki tarcze i tym podobne to by naciśnięcie pedału sprzęgła by nic nie zmieniało...choć to by było łatwiejsze do usunięcia :(
a poduszki pod silnikiem i skrzynią mają coś wspólnego bo zuwarzyłem że ta głóna od silnika jest naderwana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”