CD70 z Bluetooth nie współpracuje z Nokią E72 i E52

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
rhaaziel

CD70 z Bluetooth nie współpracuje z Nokią E72 i E52

#1 Post autor: rhaaziel »

Hej,

Zmieniłem niedawno telefonik z poczciwej E51 na E72 i spłatał mi figla. :evil:

Telefonik działa super, aczkolwiek nie chce współpracować z Zośką :>

Telefon jak najbardziej da się sparować z fabrycznym zestawem głośnomówiącym (UWA zdaje się) w radiu CD70 natomiast przy próbie połączenia (klikam na connect) łączy się dosłownie na 2 sekundy i automatycznie rozłącza. Przeprowadziłem identyczny test na Nokii E52 od kumpla i to samo po 2 sekundach kapa. W obu telefonach BT działa normalnie, tzn. da się odbierać i wysyłać zdjęcia czy używać zestawu słuchawkowego BT.

Żeby było śmiesznie moja stara Nokia E51 jak również telefonik mojej małżonki czyli Nokia 5530 łączą się bez żadnego problemu przez BT i można normalnie gadać, ograniczeniem jest jedynie fakt, iż mimo wielu przeróżnych prób nie udało mi się zaimportować listy kontaktów (to jednak raczej problem telefonów na Symbianie, gdyż 'zwykłe' Nokie śmigają cacy!)

Żeby rozwiązać problem z E72, chciałem zassać nowy soft do telefonu ale okazuje się, że mam najnowszy.
Na infolinii Ery powiedzieli mi, że niektóre telefony mają problemy z bluetooth wrrrr i nie bardzo wiedza jak mi pomóc.
Przetestowałem chyba wszystkie możliwe konfiguracje ustawień telefonu z i bez zdalnego sim jak i różne ustawienie samego połączenia BT i niestety bez efektu :cry:

Pozostaje mi chyba czekać na nowy soft, być może rozwiąże ten problem, no chyba że ktoś ma jakieś pomysły.

Pzdr!
David

#2 Post autor: David »

a może po prostu wystarczy się cofnąć w rozwoju :> skombinować starszy soft do Twojego telefoniku i może się połączy? najnowsze rzeczy nie zawsze są kompatybilne ze starszymi mimo zapewnień producenta :)
licznik

#3 Post autor: licznik »

na forum vectry był opisany ten problem o pomógł nowszy soft do UWA-niestety tylko ASO
rhaaziel

#4 Post autor: rhaaziel »

Dzięki za info, mam alergię na słowo ASO ale chyba nie mam wyboru :/
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

rhaaziel pisze:Żeby było śmiesznie moja stara Nokia E51 jak również telefonik mojej małżonki czyli Nokia 5530 łączą się bez żadnego problemu przez BT i można normalnie gadać, ograniczeniem jest jedynie fakt, iż mimo wielu przeróżnych prób nie udało mi się zaimportować listy kontaktów (to jednak raczej problem telefonów na Symbianie, gdyż 'zwykłe' Nokie śmigają cacy!)
Jednak to jest kwestia softu do UWA.
Ja mam "starą poczciwą" E51 (na sofcie 300.34.56) i umozliwia mi ona wykorzystanie całego spektrum możliwości UWA. A to przecież symbian 3 gen. Tak samo jest na żonki 5800 i symbianie 5 gen. Jak już koledzy wskazali - kombinuj z softem do UWA.
rhaaziel

#6 Post autor: rhaaziel »

Dokopałem się do tematu opisującego podobny problem w przypadku Vectry.

http://forum.vectra-unlimited.pl/showth ... 085&page=6

Faktycznie konieczna jest zmiana softu z wersji 1.90 na 3.20 podobno 200zł taka przyjemność, zaraz zadzwonię do Opla w Chorzowie i się dowiem.
----------------------------------------------------------------------------------------------

w Chorzowie w Opel Delta gość absolutnie nie kumał o co chodzi natomiast u Muchy w Mikołowie powiedział że jak najbardziej mogą spróbować wgrać nowy soft do UWA w cenie 200zł. Trochę kurde drogo...
miałczyk76

#7 Post autor: miałczyk76 »

Aby działała nam Nokia E72iE52 trzeba zrobić upgrade softu UHP - czyli modułu telefonicznego i wszystko będzie ok .Mogę zrobić to za dużo taniej niż w ASO :D
tylko trzeba do Warszawki :P
rhaaziel

#8 Post autor: rhaaziel »

Ja póki co wstrzymuje się z ASO nie świerzbi mnie wywalić 2 stówki tylko po to żeby mi telefon działał w aucie.

miałczyk76 wpadłbym do Ciebie ale póki co nie wybieram się do Wawy, a mam jednak w obie strony 600km czyli na paliwko zeszło by podobnie kasy jak w ASO. Odezwę się jednak z całą pewnością gdybym się jechał w jakiejś innej sprawie i niejako przy okazji zrobił bym porządek z softem do UHP.

Jak rozumiem nowy soft do UHP w wersji 3.20 trzeba wgrać Techem2 ? Pechowo w promieniu 100km od Tychów na naszej liście posiadaczy Tech2 nie ma nikogo :evil:
licznik

#9 Post autor: licznik »

jestem po zmianie softu w UHP z 1.90 na 1.94 samo wgranie z techa trwa 45 minut po zmianie Nokia E52 działa doskonale za wgranie softu do UHP i ASB zapłaciłem 100zł

jak ci bliżej do krakowa to pisz podam namiary
gosia

#10 Post autor: gosia »

Przypuszczam,iż to kolega rhaaziel...wybiera się do Pana Maćka na wgranie softu UHP...więc chciałam przekazać,iż prosił o zabranie CAR -PASS.Jest niezbędny.
rhaaziel

#11 Post autor: rhaaziel »

Gosia, tak dokładnie ja wybieram się w poniedziałek do Pana Maćka na 16.00, wielkie dzięki za informację, zupełnie nie pomyślałem o tym żeby zabrać car pass!

Podpowie mi tylko ktoś w którym miejscu dokładnie znajduje się ten warsztat?

Na google maps jest bardzo dokładne zdjęcie tego obszaru niestety Stoczniowców 1 to biurowiec, Gosia napisała mi że warsztat jest na terenie stoczni. Byłbym szalenie wdzięczny gdyby ktoś zaznaczył na tej mapce gdzie dokładnie znajduje się warsztat JA-RO.

Obrazek
JaromirM

#12 Post autor: JaromirM »

Obrazek
rhaaziel

#13 Post autor: rhaaziel »

JaromirM, wielkie dzięki za uzupełnienie mapki :) dzięki temu w poniedziałek będę mógł jechać na pewniaka :)
rhaaziel

#14 Post autor: rhaaziel »

Nie mogę już edytować, także proszę o scalenie :)

Byłem dziś w Krakowie u Pana Maćka i jestem pod wrażeniem!

Warsztat z zewnątrz i wewnątrz wygląda mało atrakcyjnie, dojazd okropny (auto do polowy drzwi z błota) jednak dzięki mapce nie było problemów ale za to podejście do klienta i wiedza Pana Maćka przewyższa wszystkich specjalistów z ASO i nieASO, z którymi do tej pory rozmawiałem!

Po tych pochwałach, przejdę do sedna sprawy, mam zainstalowany nowy soft do UHP (zajęło to trochę ponad godzinkę, z czego 50 minut to wgrywanie softu do auta, jest to bardzo powolny proces) i moja nokia e72 śmiga jak szalona, łączy się idealnie, rozmawiać można bez problemu i nawet książka adresowa została pięknie zaimportowana, jednym słowem REWELACJA i to wszystko za 100zł czyli bardzo rozsądną kwotę.

Pozdrawiam i polecam warsztat JA-RO!
Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

Witajcie,
od jakiegoś czasu mam uciążliwy problem:
po nawiązaniu połączenia zamiast rozmówcy słychać (bardzo cicho) trzaski, szumy, ewidentne zakłócenia.
Pierwotnie wszystko działało bez zarzutów - nawet z garażu dzwoniłem i wszystko pięknie było słychać. Teraz - kicha, nie jestem w stanie porozumieć się z osobą do której dzwonię.
A rozmówca mnie dobrze słyszy!

Telefon sparowany z zestawem przez BT (Nokia 6120c), co prawda kontaktów z książki nie zczytuje ale dzwonienie funkcjonowało bardzo dobrze.

Mała wskazówka: kiedyś złamamłem antenę (bat) wyjeżdżając z garażu. Tyle tylko że to nie bat odpowiada za GSM a podstawa (potwierdzili mi to w ASO). Może podstawę uszkodziłem???

Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”