Wymieniać pasek rozrządu ??
Moderator: Sebu$
Wymieniać pasek rozrządu ??
Witam !
Niespodziewanie wyskoczył mi wyjazd w przyszłym tygodniu.
Na pasku rozrządu przejechane jest 50 000km.
I mam dylemat ... Wymieniać przed podróżą czy lepiej nie ......
Silnik to 1,6 benzyna 74kW.
Czy w tym silniku w przypadku urwania paska rozrządu będę miał do wymiany cały silnik czy to jest wersja bezkolizyjna z zaworami ????
Z góry serdecznie dziękuję !!
Niespodziewanie wyskoczył mi wyjazd w przyszłym tygodniu.
Na pasku rozrządu przejechane jest 50 000km.
I mam dylemat ... Wymieniać przed podróżą czy lepiej nie ......
Silnik to 1,6 benzyna 74kW.
Czy w tym silniku w przypadku urwania paska rozrządu będę miał do wymiany cały silnik czy to jest wersja bezkolizyjna z zaworami ????
Z góry serdecznie dziękuję !!
A jak mój nie ma jeszcze 27 tys. /poważnie/ i 13 lat to też wymieniać czy dojeździć chociaż do 30. Jak zaglądałem to wygląda na ok. pomimo wieku. Zresztą samochód jest całe życie garażowany. Mam jeszcze opony od nowości . Czy zdarzało się tak, że pompy wytrzymywały a paski pękały ?, czy przeważnie pompa staje i ścina zęby na pasku.
Jak rozumiem silniczek mam jak najbardziej kolizyjny.
Przebieg pewny bo samochód mam od nowości i jeżdzony tą samą "nogą".
>Sławek<
Jak rozumiem silniczek mam jak najbardziej kolizyjny.
Przebieg pewny bo samochód mam od nowości i jeżdzony tą samą "nogą".
>Sławek<
Ostatnio zmieniony 06 sie 2013, 21:42 przez Sławek 70, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
wymienić natychmiast - max co 8 latSławek 70 pisze:A jak mój nie ma jeszcze 27 tys. /poważnie/ i 13 lat to też wymieniać czy dojeździć chociaż do 30. Jak zaglądałem to wygląda na ok. pomimo wieku. Zresztą samochód jest całe życie garażowany. Mam jeszcze opony od nowości .
>Sławek<
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Dziś wymieniam - dla spokoju ducha. Pierwsza wymiana była przy 73 (nie wiem jaki włożony jest), teraz jest 136. Rozrząd wybrałem w końcu Boscha, z robotą i płynem będzie 700zł (albo 800 , nie ma pewności który rodzaj rozrządu jest zamontowany, zamówili obydwa) , gwarancja na 80ts km. Można było taniej 150 zł na jakimś po taniości ale gwarancja na 80ts mnie jakoś przekonała. Zafirka jest 1,8 125kucy.
Naprawa przy zerwanym rozrządzie to ok 2000 + rozrząd oczywiście. Jeśli silnik jest w miarę pewny i wiemy ile ma nalatane - wtedy warto to zrobić. Jeśli jest inaczej to głowica używka i modlić się żeby była w miarę dobra.
Naprawa przy zerwanym rozrządzie to ok 2000 + rozrząd oczywiście. Jeśli silnik jest w miarę pewny i wiemy ile ma nalatane - wtedy warto to zrobić. Jeśli jest inaczej to głowica używka i modlić się żeby była w miarę dobra.