[B]Ile palą wam CDTi?
Piotrek413 wyniki wspaniałe a jak z przekłamaniem, rzeczywiste spalanie wyszło Ci dokładnie takie jak na kompie?
ps. ja to mam chyba za ciężką nogę bo tylko raz zszedłem z 7 litrów odkąd mam to autko, inna sprawa to że tylko właśnie raz jechałem nim na trasie. Do tej pory nakręciłem ponad 10tys km głównie po mieście i mini-trasach (20km pomiędzy Tychami a Katowicami, gdzie po drodze i tak są światła).
ps. ja to mam chyba za ciężką nogę bo tylko raz zszedłem z 7 litrów odkąd mam to autko, inna sprawa to że tylko właśnie raz jechałem nim na trasie. Do tej pory nakręciłem ponad 10tys km głównie po mieście i mini-trasach (20km pomiędzy Tychami a Katowicami, gdzie po drodze i tak są światła).
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
Jak wróciłem z trasy to nie liczyłem. Dzisiaj jak będę jechał do pracy to zatankuję raz, a rano jak będę wracał to zajadę i zatankuję jeszcze raz i obliczę. Ale tak jak na szybko kiedyś liczyłem to nie przekłamuję chyba.
Mi tam średnie spalanie po 10tys wyniosło 6.3 L ale wtedy klima mi nie działała. Teraz nakręciłem znów 10tys i spalanie 6.8 L ale przez cały czas klima i dosyć często jeździłem z obciążoną przyczepką w miejskich warunkach.
Teraz zaczynam odnowa liczyć i ciekawe ile teraz wyjdzie.
Ja najczęściej robię trasę 50km z Łochowa do Warszawy i po drodze mam trasę S8 na której raczej staram się jeździć do 120km/h
Mi tam średnie spalanie po 10tys wyniosło 6.3 L ale wtedy klima mi nie działała. Teraz nakręciłem znów 10tys i spalanie 6.8 L ale przez cały czas klima i dosyć często jeździłem z obciążoną przyczepką w miejskich warunkach.
Teraz zaczynam odnowa liczyć i ciekawe ile teraz wyjdzie.
Ja najczęściej robię trasę 50km z Łochowa do Warszawy i po drodze mam trasę S8 na której raczej staram się jeździć do 120km/h
No to teraz rozumiem skąd masz takie super wyniki o których ja mogę jedynie pomarzyć
Trasę masz znacznie dłuższą i porządną drogę, nie bez znaczenia jest fakt że jeździsz z grubsza przepisowo (do 120), czego nie można powiedzieć o mnie a i trasa którą pokonuje codziennie jest krótka i najeżona niespodziankami, także jazda na tempomacie jest na niej praktycznie niemożliwa (no chyba że w nocy ale nie o 7 i 16) cały czas tylko gaz / hamulec / gaz i tak przez 20km! Poza tym ja muszę jeszcze nakarmić dodatkowe 30 koników które jak widać są bardzo wygłodniałe
Trasę masz znacznie dłuższą i porządną drogę, nie bez znaczenia jest fakt że jeździsz z grubsza przepisowo (do 120), czego nie można powiedzieć o mnie a i trasa którą pokonuje codziennie jest krótka i najeżona niespodziankami, także jazda na tempomacie jest na niej praktycznie niemożliwa (no chyba że w nocy ale nie o 7 i 16) cały czas tylko gaz / hamulec / gaz i tak przez 20km! Poza tym ja muszę jeszcze nakarmić dodatkowe 30 koników które jak widać są bardzo wygłodniałe
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
Piotrek413 pisze:Kolejny dowód na to że CDTI nie jest taki straszny [url=http://images40.fotosik.pl/319/179018ed9f9166a7m.jpg]Obrazek[/URL] Jazda z 4 dorosłymi osobami + bagaż
[url=http://images50.fotosik.pl/324/6c8ee04fbbf740b3m.jpg]Obrazek[/URL] gdyby nie korek w Krakowie i Lublinie było by mniejsze
Ja tankuję tylko na BP
To ile to jechałeś bo ja na benzynie ale i 150km/h czasami miałem widac po sredniej predkosci
http://img208.imageshack.us/img208/3636/imag0109kx.jpg
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 21:55 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Jechałem tak aby nie blokować ruchu Przez pierwsze kilometry musiałem jechać wolniej a jak wpadłem na szybkiego ruchu no to z przepisami. Jechałem 110 - 140km/h
Po zatankowaniu wyświetliło się że starczy na ponad 1000 zresztą jak zwykle. Powiem tak nie udało mi się zrobić całej trasy na jednym baku.
Po zatankowaniu wyświetliło się że starczy na ponad 1000 zresztą jak zwykle. Powiem tak nie udało mi się zrobić całej trasy na jednym baku.
tym się chyba nie ma co sugerowaćjanusz822 pisze:To super Ci poszlo bo jak czytałem "dane techniczne" twojego silnika 1,7 CDTI to podaja max. prędkość 189 km/h
ja jak czytałem "dane techniczne'' mojego to max prędkość była podana 185 a ja wycisnąłem 200km/h
może wystarczy że jest niezauważalny spadek drogi
WITAM :>
Moim zamiarem nie było licytowanie się na prędkość maksymalną ( kolego janusz822 podałem wg GPS nie budzika bo ten zawyża o 8km i utrzymałem jakieś 4min ).Ostatnio jadąc autostradą jakieś 100km spalanie wyniosło około 7l. a jechałem zdecydowanie wolniej i na tempomacie.Nasze DPFy mają wpływ straszny i zaciemniają nasze wyliczenia.To taka ekologiczna ściema jak żarówki energooszczędne.
Moim zamiarem nie było licytowanie się na prędkość maksymalną ( kolego janusz822 podałem wg GPS nie budzika bo ten zawyża o 8km i utrzymałem jakieś 4min ).Ostatnio jadąc autostradą jakieś 100km spalanie wyniosło około 7l. a jechałem zdecydowanie wolniej i na tempomacie.Nasze DPFy mają wpływ straszny i zaciemniają nasze wyliczenia.To taka ekologiczna ściema jak żarówki energooszczędne.
A ja się będę się upierał że mają 58 litrów. Ostatnio tankowałem 10 km po wskazaniu przez kompa 0 km do tankowania i weszło mi 52,5 litra a wskaźnik jeszcze nie kładł się na ostatniej kresce. Oczywiście nie będę próbował więcej bo wiem że w dieslu nie wolno dopuścić do zapowietrzenia układu. Inna sprawa że ja mam 1.9 i przed liftem więc może dlatego pojemność 58 litrów.