Wymiana cewki zapłonowej

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
gulczas783

Wymiana cewki zapłonowej

#1 Post autor: gulczas783 »

Chcę samodzielnie wymienić cewkę zapłonową ze świecami. Znalazłem na forum tematy które opisują użytkownicy, że objawami szarpania autkiem jest wina tej cewki. Chciałbym sam to zrobić i mam pytanie do osób które to robiły, czy jest dość trudne? czy trzeba podjechać do warsztatu żeby się tym zajęli? zawsze można choć trochę zaoszczędzić.

gieesiak

#2 Post autor: gieesiak »

Jeśli nie masz dwóch "totalnie" lewych rąk ;) to sobie poradzisz. wypinasz wtyczkę idącą do cewki, odkręcasz 5 śrub mocujących cewkę- śruby na torx, możesz też użyć zwykłej nasadki 8" sześciokątnej pasuje bez problemu. wyciągasz cewkę, wymieniasz świece i zakładasz cewkę. i wsio. pozstaje cieszyć się nowiutką cewka i śiwecami.pzdr

gulczas783

#3 Post autor: gulczas783 »

Muszę jeszcze kasę skombinować i biorę się za robotę. Dzięki za odpowiedź :piwo:
Jak zrobię to napiszę

gulczas783

#4 Post autor: gulczas783 »

Mam do was jeszcze jedno pytanie: jaką cewkę polecacie? oryginalną DELPHI czy są też innej firmy równie dobre jak wymieniona?

gieesiak

#5 Post autor: gieesiak »

Jako, że mam znajomego w Focie i tam zaopatruje się w graty, jedyne co mógł mi polecić to był delphi :> , na temat pozostałych 2-óch (racer i coś niby niemieckiego ) miał mało sprecyzownae :/ zdanie.
pzdr

gulczas783

#6 Post autor: gulczas783 »

Znalazłem na w internecie niemieckiej firmy (ok 550zł) ale jak widzę cena nie zawsze idzie z parą co do jakości, a świece wystarczą NGK czy jednak coś innego?

bondzo001

#7 Post autor: bondzo001 »

gulczas783, valeo okolo 320 pln

esio

#8 Post autor: esio »

koledzy potrzebuje sprawdzic listwe zapłonową.. czy mogł by ktos z wawy albo okolic

wawy sie ze mną spotkac i na 5-10min zamienic sie cewkami.?????????? z gory dziekuje.

POZDRAWIAM.

Rumcays

#9 Post autor: Rumcays »

Czy ma znaczenie jaką cewkę zapłonową się kupi? Nie chodzi mi o taką z innego silnika, ale o cenę. Znalazłem na Allegro cewki już od 200 zł (normalny koszt to ok. 400 - 500 zł np. w InterCars). Zastanawia mnie to, czy tanie cewki mogą być obarczone krótszą żywotnością, czy raczej nie będzie to miało znaczenia?

Przy okazji - jakie świece zapłonowe polecacie? Skoro już mam wymieniać cewkę, to przy okazji wymienię i świece...

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#10 Post autor: guma75 »

Witam . Mam problem z TC i Checkiem i błędami (P0301,P0302,P0304). Więc moje pytanie brzmi czy moge sobie sam sprawdzić op-comem czy mam uszkodzoną cewke i do wymiany. Chciałbym zaoszczędzić niepotrzebnych wydatków. Doradzcie mi prosze co mam zrobić mechanik powiedział mi 700 zł za wymiane cewki (valeo) . Czy podjechać do opla na diagnoze czy to faktycznie cewka , czy kupić na allegro cewke i wymienić samemu -(tylko jaką? i czy dam rade samenu ją wymienić?) z góry dziękuję za pomoc

Jacek76 tylko że niemam nikogo takiego by zamienić i sprawdzić :(
Ostatnio zmieniony 07 paź 2010, 17:23 przez guma75, łącznie zmieniany 1 raz.
GUMA75

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#11 Post autor: jacek76 »

Fajny mechanik , nie ma co ;) Nowa cewka valeo kosztuje 320 - 350 pln.
Umów się z kimś kto ma taki sam silnik i na pewno sprawną cewkę , podmienisz , pojeździsz trochę i jeśli będzie lepiej to znaczy że cewka.

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#12 Post autor: jacek76 »

Jestem biedny i nie stać mnie na dziadostwo , kupiłem więc oryginalną cewkę.
Świece wcześniej miałem NGK a teraz mam GM , nie ma różnicy , cena bardzo podobna.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

Rumcays

#13 Post autor: Rumcays »

jacek76 pisze:kupiłem więc oryginalną cewkę
Ile dałeś za oryginał?

BTW: znalazłem taką oto stronkę http://www.opel-shop.pl/. Ceny nawet lepsze niż na Allegro...

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#14 Post autor: jacek76 »

Rumcays pisze:
jacek76 pisze:kupiłem więc oryginalną cewkę
Ile dałeś za oryginał?

320 , mam w pruszkowie sklepik pod nosem ... Jak nie ma na dziś to ma na jutro.

BTW: znalazłem taką oto stronkę http://www.opel-shop.pl/. Ceny nawet lepsze niż na Allegro...
Stachowiak , handluje na allegro.

Rumcays

#15 Post autor: Rumcays »

jacek76 pisze:Stachowiak , handluje na allegro.
Ciekawe, nigdy nie spotkalem jego sklepu. Z drugiej strony rzadko kupuję części przez internet...
W sumie to rzadko wogóle mam okazję, żeby coś samemu przy Zafi podłubać, bo to i czasu brak, a i miejsca jako takiego nie mam... :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”