Wymiana cewki zapłonowej
Moderator: Sebu$
-
gulczas783
Wymiana cewki zapłonowej
Chcę samodzielnie wymienić cewkę zapłonową ze świecami. Znalazłem na forum tematy które opisują użytkownicy, że objawami szarpania autkiem jest wina tej cewki. Chciałbym sam to zrobić i mam pytanie do osób które to robiły, czy jest dość trudne? czy trzeba podjechać do warsztatu żeby się tym zajęli? zawsze można choć trochę zaoszczędzić.
-
gieesiak
Jeśli nie masz dwóch "totalnie" lewych rąk
to sobie poradzisz. wypinasz wtyczkę idącą do cewki, odkręcasz 5 śrub mocujących cewkę- śruby na torx, możesz też użyć zwykłej nasadki 8" sześciokątnej pasuje bez problemu. wyciągasz cewkę, wymieniasz świece i zakładasz cewkę. i wsio. pozstaje cieszyć się nowiutką cewka i śiwecami.pzdr
-
gulczas783
-
gulczas783
-
gieesiak
-
gulczas783
-
esio
-
Rumcays
Czy ma znaczenie jaką cewkę zapłonową się kupi? Nie chodzi mi o taką z innego silnika, ale o cenę. Znalazłem na Allegro cewki już od 200 zł (normalny koszt to ok. 400 - 500 zł np. w InterCars). Zastanawia mnie to, czy tanie cewki mogą być obarczone krótszą żywotnością, czy raczej nie będzie to miało znaczenia?
Przy okazji - jakie świece zapłonowe polecacie? Skoro już mam wymieniać cewkę, to przy okazji wymienię i świece...
Przy okazji - jakie świece zapłonowe polecacie? Skoro już mam wymieniać cewkę, to przy okazji wymienię i świece...
-
guma75
Witam . Mam problem z TC i Checkiem i błędami (P0301,P0302,P0304). Więc moje pytanie brzmi czy moge sobie sam sprawdzić op-comem czy mam uszkodzoną cewke i do wymiany. Chciałbym zaoszczędzić niepotrzebnych wydatków. Doradzcie mi prosze co mam zrobić mechanik powiedział mi 700 zł za wymiane cewki (valeo) . Czy podjechać do opla na diagnoze czy to faktycznie cewka , czy kupić na allegro cewke i wymienić samemu -(tylko jaką? i czy dam rade samenu ją wymienić?) z góry dziękuję za pomoc
Jacek76 tylko że niemam nikogo takiego by zamienić i sprawdzić
Jacek76 tylko że niemam nikogo takiego by zamienić i sprawdzić
Ostatnio zmieniony 07 paź 2010, 17:23 przez guma75, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jacek76
-
jacek76
-
Rumcays
Ile dałeś za oryginał?jacek76 pisze:kupiłem więc oryginalną cewkę
BTW: znalazłem taką oto stronkę http://www.opel-shop.pl/. Ceny nawet lepsze niż na Allegro...
-
jacek76
Stachowiak , handluje na allegro.Rumcays pisze:Ile dałeś za oryginał?jacek76 pisze:kupiłem więc oryginalną cewkę
320 , mam w pruszkowie sklepik pod nosem ... Jak nie ma na dziś to ma na jutro.
BTW: znalazłem taką oto stronkę http://www.opel-shop.pl/. Ceny nawet lepsze niż na Allegro...
-
Rumcays