Zafira A - szarpanie podczas ruszania, przyspieszania
Moderator: Sebu$
Przerywana praca silnika.....
Witam.
Co może być przyczyną przerw pracy silnika(szarpania)?
Pojawia się to tylko przy zmianie biegu na wyższy i trwa kilka sekund.
Jeśli ktoś miał podobne objawy proszę o pomoc trochę to zaczyna mnie niepokoić
Co może być przyczyną przerw pracy silnika(szarpania)?
Pojawia się to tylko przy zmianie biegu na wyższy i trwa kilka sekund.
Jeśli ktoś miał podobne objawy proszę o pomoc trochę to zaczyna mnie niepokoić
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
krokowego musisz szukać w okolicach kolektora dolotowego i przepustnicy - ale nie wiem gdzie dokładnie
znalazłem zdjęcie poglądowe tyle ze z 1.6 z vectry ale on jest podobno mniejwięcej w tym samym miejscu...
znalazłem zdjęcie poglądowe tyle ze z 1.6 z vectry ale on jest podobno mniejwięcej w tym samym miejscu...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
U mnie w 1,6 jest z tyłu gażnika. Jest przykręcony dwoma śrubami imbusowymi do gażnika. Wchodzi do niego wtyczka z czterema przewodami. Trudno go odkręcić, a jeszcze trudniej zakręcić, trzeba obudowe filtra powietrza górną zdemontować i zdjąć z gażnika. Po odkręceniu i wyjęciu najlepiej zanurzyć na jakiś czas w nafcie albo benzynie i oczyścic pędzelkiem. W srodku znajduje się bolec i sprężyna które sterują położeniem przepustnicy na wolnych obrotach, najlepiej jej nie rozciągaj i nie wciskaj. Uwaga na mały gumowy oring lubi się przerwać albo uszkodzić przy wyciaganiu. U mnie czyszczenie nic nie dało i nadal silnik lubi sobie czasami zadrgać na wolnych. Pozdrowienia.
P.S. Co do zdjęcia BajBusa to raczej mi to wygląda na elektrozawór sterujący dawka gazu przy instalacji gazowej ( bardzo podobny do silniczka krokowego}. A dokładniej to jak z tym szarpaniem czy jak wciśniesz sprzegło do zmiany biegu i czy na wolnych tez sie tak dzieje na luzie po dodaniu gazu i spuszczeniu nogi z pedału. itd.
P.S. Co do zdjęcia BajBusa to raczej mi to wygląda na elektrozawór sterujący dawka gazu przy instalacji gazowej ( bardzo podobny do silniczka krokowego}. A dokładniej to jak z tym szarpaniem czy jak wciśniesz sprzegło do zmiany biegu i czy na wolnych tez sie tak dzieje na luzie po dodaniu gazu i spuszczeniu nogi z pedału. itd.
Przyczyn moze być wiele. Kable, świece, filtr paliwa, powietrza, zabrudzona przepustnica, sprawdz wszystkie węzyki od podcisnienia dochodzące do gażnika, może któryś jest przetarty albo dziurawy, dolej do paliwa środka do czyszczenia wtrysków dobrej firmy, zatankuj inne paliwo np BP ultimate albo shella v-power. Albo serwis i komputer moze tam pokaze jakiegos błeda, chociaż wątpię
No i bardzo dobrze ja ASO tez bym omijal z daleka. Zmien paliwo zobaczymy co bedzie a środka do czyszczenia tez mozesz dolac nie zaszkodzi. Wg twoich opisów to zachowanie silnika jest takie jak w dawniejszych samochodach gdy miały kłopot ze zle ustawionym zapłonem. Spróbuj paliwa i napisz czy cos pomogło.
Kable możesz sprawdzić domowym sposobem po zmroku.
Kable możesz sprawdzić domowym sposobem po zmroku.
Znajomy mechanior poleca sprawdzić jednak kable i świece czy nie mają przebicia. To że przerywa w tym momencie co piszesz podobno wynika z tego ze wtedy silnik jest najbardziej obciążony i własnie wtedy może gubić iskre. jak możesz to na wieczór maska w góre i zobacz czy elektrony nie latają. Szczególnie obok świec kabli, modułu itp.
tak mogą i to bardzo możliwe z nocy gdy jest zawilgocony tym bardziej podatny na przebicia na kablu albo na świecach. Ja u siebie nie mam kabli tylko moduł zapłonowy nakładany na wszystkie świece jednorazowo, ale tez chyba cos z nim nie tak bo lubi sobie rano kichnać
Jak bedziesz sprawdzał kable to nie zapomnij o świecach moze to ich wina a koszt wymiany mniejszy od kabli.
Jak bedziesz sprawdzał kable to nie zapomnij o świecach moze to ich wina a koszt wymiany mniejszy od kabli.