spadek napięcia ładowania - przyczyna.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pejko

spadek napięcia ładowania - przyczyna.

#1 Post autor: pejko »

pisze bo może komuś się to przyda. ostatnio walczyłem z napicie ładowania mierzonym na aku. okazało się ze przy włączonych światłach, pracujących wentylatorach napięcie mierzone na aku potrafiło spaść do 13,2V a bez obciążenia było 13,7V. przyczyną były spadki napięcia na grubych przewodach wychodzących z klem. przewody te są zagniatane w klemach i najprawdopodobniej doszło w tych miejscach do korozji i wzrostu rezystancji. rozwiązaniem okazało się ponowne zaklepanie /przy pomocy dwóch młotków/ przewodów w klemach. po zabiegu n wolnych obrotach przy dużym obciążeni jest 13,8V a bez obciążenia 14,2V.
kicaj

#2 Post autor: kicaj »

a moze byly slabo dokrecone?
ale dzieki za info... par eosob boryka sie ze zbyt niskim napieciem wiec kazdy pomysl jest na wage zlota (zlotych) ;)
pejko

#3 Post autor: pejko »

dokręcenie klem było właściwe. przyczyna była ewidentna, ponieważ:
1. po pierwsze primo przy dużym obciążeniu klemy się grzały /szczególnie minusowa/,
2.po drugie primo w grube przewody tuż przed klemami /ok 1cm/ wbiłem szpilkę i
pomierzyłem spadki napięci pomiędzy szpilką a klemą / ma minusowej było ok 0,6V na
plusowej było ok 0,1V/ po sklepani spadki mierzone przy obciążeniu są rzędu
kilkunastu mV.
kicaj

#4 Post autor: kicaj »

czyli kontakt klemy z przewodem... :( wielkie dzieki za info
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”