Wymiana cewki zapłonowej
Moderator: Sebu$
Wymiana cewki zapłonowej
Chcę samodzielnie wymienić cewkę zapłonową ze świecami. Znalazłem na forum tematy które opisują użytkownicy, że objawami szarpania autkiem jest wina tej cewki. Chciałbym sam to zrobić i mam pytanie do osób które to robiły, czy jest dość trudne? czy trzeba podjechać do warsztatu żeby się tym zajęli? zawsze można choć trochę zaoszczędzić.
Jeśli nie masz dwóch "totalnie" lewych rąk to sobie poradzisz. wypinasz wtyczkę idącą do cewki, odkręcasz 5 śrub mocujących cewkę- śruby na torx, możesz też użyć zwykłej nasadki 8" sześciokątnej pasuje bez problemu. wyciągasz cewkę, wymieniasz świece i zakładasz cewkę. i wsio. pozstaje cieszyć się nowiutką cewka i śiwecami.pzdr
Czy ma znaczenie jaką cewkę zapłonową się kupi? Nie chodzi mi o taką z innego silnika, ale o cenę. Znalazłem na Allegro cewki już od 200 zł (normalny koszt to ok. 400 - 500 zł np. w InterCars). Zastanawia mnie to, czy tanie cewki mogą być obarczone krótszą żywotnością, czy raczej nie będzie to miało znaczenia?
Przy okazji - jakie świece zapłonowe polecacie? Skoro już mam wymieniać cewkę, to przy okazji wymienię i świece...
Przy okazji - jakie świece zapłonowe polecacie? Skoro już mam wymieniać cewkę, to przy okazji wymienię i świece...
- guma75
- Bywalec
- Imię: Waldek
- Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam . Mam problem z TC i Checkiem i błędami (P0301,P0302,P0304). Więc moje pytanie brzmi czy moge sobie sam sprawdzić op-comem czy mam uszkodzoną cewke i do wymiany. Chciałbym zaoszczędzić niepotrzebnych wydatków. Doradzcie mi prosze co mam zrobić mechanik powiedział mi 700 zł za wymiane cewki (valeo) . Czy podjechać do opla na diagnoze czy to faktycznie cewka , czy kupić na allegro cewke i wymienić samemu -(tylko jaką? i czy dam rade samenu ją wymienić?) z góry dziękuję za pomoc
Jacek76 tylko że niemam nikogo takiego by zamienić i sprawdzić
Jacek76 tylko że niemam nikogo takiego by zamienić i sprawdzić
Ostatnio zmieniony 07 paź 2010, 17:23 przez guma75, łącznie zmieniany 1 raz.
GUMA75
Ile dałeś za oryginał?jacek76 pisze:kupiłem więc oryginalną cewkę
BTW: znalazłem taką oto stronkę http://www.opel-shop.pl/. Ceny nawet lepsze niż na Allegro...
Stachowiak , handluje na allegro.Rumcays pisze:Ile dałeś za oryginał?jacek76 pisze:kupiłem więc oryginalną cewkę
320 , mam w pruszkowie sklepik pod nosem ... Jak nie ma na dziś to ma na jutro.
BTW: znalazłem taką oto stronkę http://www.opel-shop.pl/. Ceny nawet lepsze niż na Allegro...